Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s menstruačním kalíškem

Od: stacy odpovědí: 14 změna:
Zdravím, přišla jsem si tak trošku postěžovat a možná najít i nějakou tu radu. :D Začala jsem používat menstruační kalíšek, teoreticky to znělo jako skvělá věc, ekologická, levnější, lepší pro tělo.. Ale i po několika pokusech narazim porad na stejne problémy.. Kalisek se mi většinou nerozvine, občas se uvnitř i nějak pretoci a ja ho vytahuju obracene.. Takže zavadenim samotnym travim třeba 10 minut, což je fakt hodně, zvláště když ráno specham do školy. Druhá věc je, že mi protíká. Vždycky. Musím tedy nosit i vložku, minimalne slipovou, abych neprotekla. Nevím, co delam spatne, po zavedeni vzdy ještě obkrouzim prstem, abych se přesvědčila, že je vše, jak má být. Dalším problémem je vyndávání. To je teprve martyrium. Nedaří se mi zrušit podtlak, s prominutim si tam strkam prsty jak jen muzu, ale stejne mam pocit, že mi to vysaje všechny vnitřnosti. Aby toho nebylo málo, vždycky se strasne poskrabu, protoze mam dlouhy nehty. Nechci prechazet zpátky na tampony a vložky, takže bych byla rada, kdyby mi tady někdo dal nějakou radu. Jsem opravdu tak nesikovna, nebo mam treba spatnou velikost? Čekala bych, že tyhle problémy se časem srovnaji, az si to člověk osvojí, ale několik cyklu uz probehlo a nic se nezměnilo. Děkuji za všechny odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Kalíšků je více tvarů i velikostí, musí každé ženě sednout osobně - prostě nutno zkoušet. U nás je to drahé na zkoušení x výrobků a osobně jsem to raději vzal z číny. Ženě na zkoušku teď přišly dva různých velikosti za pár kaček. Žena je na fb v nějaké kalíškové skupině, tam si zkušené baby radí do začátku ;) Počítej s tím, že ne každý to nakonec snese...
stacy
hodnocení

Dekuji. Ocenuju, že se jako muž o něco takového zajímáte. Nejspíš máte pravdu, je třeba zkoušet..

lucie*
hodnocení

1x

Naprosto běžné problémy se špatně zvoleným kalíškem. Je spousta druhů a bohužel doporučím vyzkoušet jiný.

Já nešetřila a koupila dobře hodnocený GaiaCup a nemám jediný problém. Když kalíšek protíká, může být malý-zvolte větší velikost L,když se nerozvine,může být tvrdý... Při vytahování to chce klid, uvolnění ,zatlačit a tahat. Já to zvládám už i v lese*smich* za sebe můžu doporučit GaiaCup, je měkký a bezproblémový. LunaCup či jiné jsou zase jiné (i když levnější, nemusí sednout)

Rozhodně kalíšek nezatracujte, jak narazíte na ten správný budete spoojená. Já jsem nejen finančně, ale i prakticky.Hodně mi pomohl, jiné řešení bych bez něj snad neměla.

hodnocení

0x

Nechápu, jak dnes, v době tak širokého výběru jednorázových vložek a tamponů se může žena přiklánět kladně k takovým problémům, které vám kalíšek dělá. Já osobně si vůbec nemyslím, že je to nějak hygienické ho používat, krev se hromadí, nemůže odtékat , sráží se na děložním čípku a rozkládá se. Množí se bakterie a tohle může způsobit docela hnusný zánět. Při opatření vložkami se krev odčerpá do vložky nebo tamponu, uvnitř nic nestojí ani se nekazí a jednorázovou pomůcku vyměníme tak často, jak je potřeba. Navíc trvale mít v sobě cizí tělelso s podtlakem taky není to nejlepší. A pokud s tím jsou takové potíže, jako že se při tom ještě zraníte, vykašlete se na ekologii /tím zeměkouli nezachráníte/ a využijte hygieny, která je 100% a elegantní a zdravotně nezávadná, pokud udržujete správnou hygienu po dobu menstruace..

klera*

Nemáte pravdu. Mluvíte o tamponu, ale přitom ty jsou v tomhle nejhorší. Varování před Syndromem Toxického Šoku se na příbalových letácích nepíše jen tak. Kalíšek taky můžete vyprázdnit a opláchnout tak často, jak chcete (v čem je rozdíl?) a podle toho, co jsem četla, je problém v tamponu v jeho materiálu, ve kterém se krásně množí bakterie, což u kalíšku odpadá. Neříkám, že by ženy tampony neměly používat...já sama je používám. Jenom je potřeba ho častěji měnit a je v tomhle opravdu horší než kalíšek. S kalíškem navíc nešetříte jenom planetu ale i ušetříte peníze a myslím, že není problém jít s tím třeba do bazénu.

No, dobře, tampon je prakticky stejné svinstvo co do hygieny. Vložky měněné dle potřeby jsou asi nejvhodnější. Předsudky, že vadí mezi nohama... myslím, že těch 5 dnů se dá vždy vydržet. A tampon jen když je to opravdu nutné. Bazén by měl při menstruaci být tabu, už kvůli sobě ale i kvůli ostatním. Jsem zdravotník a vím, že cesta k dobrému hojení rány byla vždy v prodyšnosti a sterilitě krytí a častému převazu. Totéž platí u menstruace- taky je to rána. Čisté krytí, prodyšnost , hygiena atd. A dejte stále pokoj s tou ekologií, to taky můžu chodit bez vložky a ničeho, abych dodržela ekologii, ne? Vraťte se do pravěku, tam byli nejekologičtější.

lucie*

Ekologie je důležitá, když si přestavím tolik nevstřebatelného odpadu, tak mě to teda osobně vadí (nezajímají mě modní trendy,vadí to mé povaze),...a po porodech mám tak silnou menzes,že bych s vložkama a tampony nemohla ani ven na nákup. Díky kalíšku žiju a funguju normálně. Stačí si jen vybrat správně a nenechat se odradit.

Povahu lidí jako delfína nesdílím. Mám se dost ráda, ale tolik sobeckosti v sobě nemám.

klera*

Mohla byste mi prosím, jako zdravotník zdravotníkovi, vysvětlit, jakou souvislost má menstruace s ránou, teda kromě toho, že z těla vychází nějaká tekutina, která má podobný složení?

mon*
Jo, takže v létě ženská, co má menstruaci se nesmí jít ochladit do vody? (samozřejmě za dodržení správné hygieny) to je fakt názor toto.
floro*

Také jsem začala používat a musím říct, že opravdu i při silné menstruaci stačí kalíšek vylít po dlouhé době - např ráno zavedu a večer vyliji. A musím říct, že krev nemů vůbec žádnou vůni a už vubec zápach. Oproti tamponu déle zavedeným (v době slabší menstruace) nebo vložce mezi nohami.

Tudíž krev v kalíšku se nerozkládá, nemnoží se v ní bakterie. Což je castý argument odpůrců kalíšků. Myslím si,) že je to kvůli tomu, že se mezi nej a čípek nedostává vzduch, a tampon není přece jen sterilní a může nasávat vzduk chře šňůrku.

sannynka
hodnocení

0x
Kalisek jsem si koupila pred necelym rokem. A boje byly velke. Neslo mi to. Mam 2 druhy. Femmycycle a MeLuna. Jeden mesic pouzivam ten a druhy ten. Stridam je, protoze mi nekdy nejde zavest jeden, ale jde druhy. Na zacatku se mi stale protacel. Malem jsem to vzdala. Neotevrel se ten femmycycle. Proto jsem koupila tvrdsi MeLunu. Vzdycky jsem ho zavedla, a nic. Pak jsme to doma resili a ted ho zavadim uplne nakonec (dal uz nacpat nejde) a parkat ho tam postrcim, zatahnu a on se otevre. Dokud jsem ho cpala jen tak na 3/4, nikdy se tam ten podtlak neudelal. A vyndavani jsem se strasne bala. Ale zmacknu ho a on diky tomu povoli. Beztoho zmacknuti to boli. Ale meluna napr ma na boku dirky. A kdyz ho opravdu zespod zmacknes, povoli krasne. A neboli to vubec. Zkusit jine znacky. Napr tu melunu. Kdyz se i tak protaci, mas malou velikost. Zkus vetsi. A hlavne tvar pyramidy. Ne kolecka. Ten se taky uplne moc nema jak protocit. Obcas mam taky den, ze mi to nejde a jsem nastvana. Jsou měsíce kdy mi to jde skvele a mesice, kdy se pereme. To pak vymenim za druhy a zase vse ok
stacy
hodnocení

Moc dekuji! Asi si pořídím tu MeLunu, když je na ni tolik chvály. Kupovala jsem kalíšek docela levne, jestli to nebude tim.

bg
hodnocení

0x

Moje žena používá a bez problémů - asi to tedy jde, jen najít ten správný. Držím palce!

floro*
hodnocení

0x

Problémy s rozvinutím může nejspíš špatně zvolený typ a velikost.

Při vytahování poradím zavést prst zezadu kalíšku a zmáčknout ho, aby natáhl vzduch (a při vytahování nevznikla podtlak) a pak lehce zatlačit a povytáhnout co bude příjemné a opakovat až bude venku. Taky jsem s tím trochu bojovala, ale chce to grif.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]