Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Využití papiňáku

Od: papin odpovědí: 14 změna:
Dostala jsem dárek - papiňák, zatím jsem v tom nikdy nevařila, vím jak to použít na maso, aby bylo rychle hotové, ale na co se dá dál použít, inspirujte mě prosím, co v tom vařit *mnam*

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

3x

Já v el. tlakáči vařím - vývary, zeleninové polévky, luštěniny, rýži, brambory, zelí, maso k omáčce až po ptáčky. Používám ho denně.

papin
hodnocení

Když budu chtít zeleninu a maso s rýží tak to budu muset vařit asi zvlášť kvůli času, nebo ne?
id

1. Maso udělám téměř do měkka (pár minut uberu z programu) , na chvilku k masu přidám zeleninu..

2. Rýži dělám v tlakáči zvlášť.

hodnocení

2x
Brambory na páře - 7-8minut - výraznější chuť a nepřevařují se tak, luštěniny, uzené atd. Jsou pokrmy, které by se bez tlakáče vařily i hodiny - takové koleno, dršťky bych bez tlakáče nevařil... Nebo jde uvařit i celé obědy naráz např zapečené brambory - cibulku zesklovatět, přisypat nakrájené brambory, máslo, česnek, pepř, kmín popř nakrájená šunka/párek/uzené dle chuti jednotlivého soudruha. Zavřít - ano opravdu bez vody, syčet cca 5minut a pak to nechat dojít. Při správně odhadnutém výkonu sporáku budou brambory od spoda lehce připečené. Varná deska ideál a na plynu raději rozptylku(sítko). Uvařit takto jde i zel+brambory+uzené, variací je spousta. Jinak na dotaz "papiňák(popř tkakový hrnec) recepty" vyplivne google desítky inspirací během vteřiny bez čekání v poradně ;)
papin
hodnocení

Tak díky za návod, na strejdu G.jsem zvědavá,co nabízí, ale budu ráda i za osvědčené dobroty zdejších papiňářů :)

houbes*
hodnocení

1x
Dá se v tom uvařit i guláš

hodnocení

1x

U nás brambory cca 5 minut od doby, kdy začne naplno syčet a pak vývar cca 60minut.

lidus*
hodnocení

1x

Jsem papiňáková kuchařka, vařim v něm všechno.

hodnocení

1x

Pokud jde o klasický papiňák na plotnu. je nutno vyzkoušet. Zjednodušeně je možno říct, že dobu vaření zkrátí tak o cca 50%. A dá se v něm vařit poměrně vše, mimo těstovin. Jak masa, tak vývary, přílohy a zelenina.

Podstaně ale výhodnější a praktičtější je automatický elektrický tlakový hrnec (papiňák). Ten má možnost už přímo přednastavit, buďto programem, nebo individuelně, dobu vaření pro různé potraviny a tuto dobu vždy dodrží a pak se vypne a přepne na přihřívání. Nevypouští žádnou páru (tlak je řízen vypínáním ohřevu), dá se vaření odložit na dobu kdy bude nutno a po uvaření, se, v režimu přihřívání, udrží jídlo stále ohřáté. Jinak má podstatně více zabezpečovacích elementů, mimo klasickou tlakovou uzávěru ("zvonek") na poklici (termostaty, termopojistky, presostaty). Nic se nepřipálí, voda se nevyvaří, neunikají s párou chutě a vůně. Vše zůstává v jídle.

Vaříme a dusíme v něm vše již delší dobu (tedy mimo těch těstovin, ty sice rovněž ano, ale se silikonovou poklicí proti překypění a bez tlaku). Plotnu na sporáku používáme většinou už pouze na smažení. Pokud by měl někdo zájem, mám zpracovanou přehlednou tabulku s časy pro nejběžnější potraviny. Přednastavené programy, na vlastních hrncích (mám jich prověřeno více), většinou "nesedí" se skutečnými potřebnými časy a tak je nutno získat a mít zkušenosti (nebo mou tabulku *smich*). Čas vaření je odměřován až po natlakování hrnce, bez ohledu na množství a druh potraviny. Pouze se podle toho (množství/druh), individuelně prodlouží doba do natlakování hrnce.

V případě potřeby základu (třeba osmažení cibulky a rozpuštění papriky pod guláš) se toto provede bez poklice, pak se vloží maso, hrnec se uzavře a navolí se (hovězí) 25 minut. Po uvaření se počká až poklesne tlak, sejme se poklice a poté se zapne bez poklice a zahustí běžným způsobem. Pak se vypne a je hotovo. Celkový čas, včetně přípravy cibule a zahuštění tak cca 50-60 minut, podle množství.

No, možná by se dala ta tabulka aplikovat i na ten obyčejný papiňák, ovšem za předpokladu, že by jsi pohlídala až začne papiňák pouštět páru (natlakuje se) a pak odměřit, třeba kuchyňskou "minutkou" přesně čas vaření podle tabulky a poté vaření ukončit a plotnu vypnout.;)

hodnocení

0x

Rýže, cca 5 minut.

rýži bych teda nedělala, nesnáším rozvařenou, musí být sypká a do papiňáku se to těžko odhadne.

V automatickým rýže 5 minut. Poměr 2 díly rýže, 3 díly vody. Před zalitím vodou promíchat rýži s trochou oleje. Pak půlku cibule s 10-ti řebíčky. A vždy stejná a nemá chybu.;)

hodnocení

0x

Luštěniny jedině v papiňáku.

hodnocení

0x

Asi u něho máte návod a receptář, takže tř. brambory hotovy za 7 min. a td. Jeden čas jsem jej hodně používala např. k rychlejšímu uvaření masa na rajskou, na polévku a j. Po čase jsem se vrátila ke klasice, přece jenom papíňák zaklapnete a celou dobu na to nekouknete, já potřebuji to okukovat, dochucovat, do polévky postupně vše přidávat. Ale je to o zvyku, jistě najdete využití, šetří to čas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]