Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V čem všem shoda před (po) početím dítěte?

Od: anzionka® odpovědí: 19 změna:

Zdravím,

na úvod upozorňuji, že nejsem těhotná a těhotenství v dohledné době neplánuji. Jen je okolo mě stále více těhotných žen, což mě nutí se nad určitými věcmi zamýšlet. Veškeré moje myšlenky a otázky budou buď hypotetické, nebo inspirované páry, ženami, muži v okolí.

Máme pár. Dejme tomu, že mají dlouhodobý vztah. Rozhodně se jim musí shodovat názory v tom, jestli oba dva vlastně dítě chtějí, a v jakém časovém horizontu. Ale co už třeba mi není jasné, tak dejme tomu, že se pár shodne, dítě bychom chtěli do XY let. A teď se třeba neshodnou na počtu. Například žena si představuje děti dvě a muž jen jedno. Nebo si žena představuje jedno a muž chce mít tři. Jak na tomhle padne shoda? Měla by se ta shodla řešit ještě před prvním dítětem nebo až po něm? Podle vás. Za prvné na koho je pak brán větší důraz při konečném rozhodování, jestli na názor muže nebo ženy? A také, jestli je tohle vůbec možné oodhadnout dopředu, ve stylu chci třeba tři děti, ale po prvním zjistím, že i jedno je moc.

Dále například situace, kdy je jeden z rodičů dejme tomu vegan, a druhý jí normálně všechno. Tak třeba muž je vegan a nejí maso, vejce ani mléko. A žena v tom páru jí dejme tomu všechno. Jak se například tento pár domluví na tom, že co bude jíst jejich potencionální dítě? Co kdyby ten muž zastával stanovisko, že naše dítě bude jíst to, co bude chtít, a když něco nebude chtít, tak mu to prostě nebudu dávat (tj. kdyby nechtělo ani mléko, ani vejce, ani maso, tak je prostě jíst nebude a nebude do toho ani nuceno). Já osobně mám na tuto situaci názor takový, že by dítě mělo být stravováno pestře a rodiče by mu měli zajistit dostatek všech základních živin, a to, živočisné i rostliné bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, ovoce, zeleninu apod. A až bude ve věku, kdy si bude moci o své stravě rozhodovat samo, ať si klidně zvolí na svoji vlastní odpovědnost jakýkoliv alternativní druh stravování. Jak v takovém páru například nastane shoda o jídelníčku dítěte?

Další věc, o které přemýšlím, je, pokud máme pár, a jeden z rodičů má například nějaké hodnoty a priority, ve kterých by dítě chtěl vychovávat. Když vezmeme v potaz, že se dítě učí nejvíce nápodobou, má jeden z páru právo například upozornit druhého, ještě před tím, než se dítě narodí, že jeho vlastnost nebo návyk, se neslučuje s tím, v čem by ten druhý partner chtěl vychovávat dítě, a aby tu vlastnost nebo návyk měnil? Dám příklad, dejme tomu, že otec by chtěl vychovávat dítě tak, aby například po sobě uklízelo, nebo aby si po příchodu domů ze školy umývalo ruce vodou i mýdlem. Ale má partnerku, se kterou to dítě plánuje, ale ta jeho partnerka třeba nedá tomu úklidu tolik, co její partner, a s umýváním rukou po příchodu z práce to také není vždy až tak moc ideální. Je oprávněné, aby partner na toto svoji partnerku upozornil zejména s apelem, že pokud budou mít děti, tak by chtěl, aby se učili nápodobou a že kdyby to ona činila i tak nadále, tak jejich výchova nebude mít valný efekt. "Pepíčku, umyj si ti ruce, přišel jsi ze školy a z města. Pepíček: Ale tatínku, maminka přišla před chvílí z práce a taky si ručičky neumyla..."

Co se týká například toho, kdy by jeden z partnerů prokázal silné neznalosti v oblasti například zdraví a pečování o dítě. Nebo prostě měl jiné názory. Dám příklad. Například muž z páru odjakživa léčí vysoké teploty vypocením v posteli, a odmítá jakékoliv léky na snižování teploty a bolesti, protože zastává názor, že jen prodlužují délku a závažnost celého onemocnění. Zatímco žena je například zvyklá u sebe, snižovat vysokou teplotu nad 39 stupňů například paralenem. Jak se to pak bude řešit, až jejich dítě dostane vysokou horečku, a muž bude praktikovat svoji praxi, s tím, že přistoupí maximálně na zábaly dítěte, nikoliv na čípky nebo sirup proti vysoké horečce nad 39 stupňů, ale matka by čípek nebo sirup podala? Podle mě je pak pozdě na poslední chvíli řešit, jak vlastně budou svoje dítě léčit. Když má například v tomto případě daná matka pochybnosti o tom, jak by potencionální partner dítě léčil, může třeba partnerovi navrhnout, aby si přečetl pár knížek pojednávajících o dětských nemocech a jak je léčit? Ještě před tím, než to dítě počnou?

To je jen pár bodů, nad kterými se zamýšlím. S jakým časovým předstihem by toto měl pár řešit? Až bude mít děti, tak pak se o těchle věcech až bude diskutovat nebo kompromisovat, nebo by to měl vyřešit všechno ještě před početím? A co všechno teda před početím prodiskutovat? Napadá mě: 1) finační stránka (máme na dítě finance?), 2) zajištěné bydlení nebo kde se bude bydlet, 3) zdraví a věk obou partnerů (i v ohledu, kdy by dítě plánovali až za YX let, tj. nejen aktuální zdravotní stav), 4) jak druhý partner nebo partnerka, podle toho, kdo se primárně bude o dítě starat, hodlá pomáhat s dítětem, 5) kdo bude na rodičovské dovolené, 6) očkování dítěte, 7) zdraví a léčba dítěte, 8) hodnoty a priority, ve kterých chci dítě vychovávat, 9) stravování dítěte.

Máte ještě nějaké okruhy nebo témata, které by měli potencionální rodiče spolu probrat před plánovaným dítětem? Nebo která témata jsou důležitá a podstatná probrat před a která "tak nehoří" a nejsou tak zásadní, že s jejich diskuzí lze počkat, až bude dítě na světě?

Třeba jsem vám dala také zajímavé téma k přemýšlení, a těším se na vaše názory, podněty a odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

7x
To je věcí, které musí moderní pár řešit.
My spolu normálně chodili, pak jsme se sestěhovali a šetřili na vlastní, pak mi řekla, že je těhotná, tak jsme se vzali a vyřídili hypotéku, pak porodila a byla doma, pak měla jít buď zpátky do práce nebo mohla zkusit znovu otěhotnět, tak jsme na to znovu vlítli, pak se narodilo druhé, pak šla do práce a děti pomalu vyrostly.
Děti jsme samozřejmě očkovat dali, když byly nemocné a nejen tehdy se starala především ona (já si s nimi chodil spíš hrát), doktorům a maminkám věříme, jíme všechno (dobře, já moc nejím rajskou a manželka nemusí vnitřnosti) a hygienické návyky včetně náhledu na úklid máme podobné (ponožky mi občas odnese do koše sama, a nehroutí se z toho, no).
Děti jsou snad normální.

hodnocení

5x

"Třeba jsem vám dala také zajímavé téma k přemýšlení..."

To rozhodně. Teď mě zrovna napadá, že je dobře, že takových žen, jako jste Vy není víc. To už by lidstvo asi dávno vyhynulo.

Ideální partner neexistuje, vždycky je to o kompromisu. Jestli takového hledáte, smiřte se s tím, že ho nikdy nenajdete a věnujte se radši kariéře.

Naprosto se ztotožňuji s Vilíkem. Můj životní příběh byl prakticky stejný.

smode*
hodnocení

4x
Dobrý den. Jdete na to až vědecky přitom je to extrémně primitivní: Zásadní otázky jsou takřka vždy vyřešeny v souladu s názorem dominantního jedince ve vztahu. To je celé. Příroda moc dobře ví že dominantní jedinec je obecně úspěšnější a má daleko vyšší pravděpodobnost přežití než jedinec submisivní. Jeden řekne, druhý poslechne. Hotovo 20. Pokud chcete, můžete použít dívčí klasiku: napsat si seznam požadavků na chlapa a až se s ním uvidíte začít odškrtávat. Jen musíte dávat pozor aby pak každý takový neutekl.

hodnocení

2x

Vyřeším jednou větou: Člověk míní, Pán Bůh mění!

figurek*
hodnocení

2x

vy mi připomínáte jeden starý fór od Neprakty.

Rozzlobená žena si trpce stěžuje na výpočetním středisku : Chtěla jsem solidního manžela a váš samočinný počítač mi na základě mých osobních údajů navrhuje sedm trpaslíků!

idanova*
hodnocení

2x
Zdravím. Trochu to vypadá, jako byste žijla v nějakém jiném, než reálném světě, a ten reálný si jen představovala. (Neurazte se, ale vaše otázky jsme řešily s holkama ve 12 -13 letech). Ve skutečnosti se úplně všechno odvíjí od jediné věci. Vašeho partnerského vztahu. Je potřeba mít pevný vztah, ve kterém si dobře rozumíte, dobře se doplňujete, je vám spolu hezky a chcete spolu být. (A v tom je zahrnuto vše: zaměstnání, bydlení, klidné soužití..., jinak by vám spolu hezky nebylo). A když už takto spolu žijete nějakou dobu, přijde najednou pocit, že vám něco chybí, že si pořídíte dítě. No a tím vaše veškeré plánování končí. A od této chvíle vy, jako (už skoro) matka, děláte vše pro to, aby se vaše dítě dobře vyvíjelo a nic mu nechybělo. Od toho jsou těhotenské poradny, tam vám se vším poradí. Po porodu je to to samé, jen chodíte místo "těhotenského" k dětskému lékaři a řídíte se jeho radami a doporučeními. Žijete oba pro své dítě a pro sebe navzájem, děláte oba vše, aby se vám všem 3 dobře žilo. Zvážit je potřeba jen to, abyste oba byli dospělí a zdraví fyzicky i psychicky. Vše ostatní se řeší (ne plánuje) za "pochodu". Teť se můžete maximálně tak rozhlížet a hodnotit, co se vám (kolem rodiny) u těch okolo líbí a co nelíbí, co byste jednou taky tak chtěla dělat a co ne. Toť vše. Ida

mot
hodnocení

1x
vetsina veci se predem vubec nediskutuje, resi se, az na to dojde.

hodnocení

1x

Kdyby měl každý pár toto všechno řešit a ve všem se shodnout, tak lidstvo určitě do pár let vyhyne. Mnoho lidí z mého okolí, kteří počali dítě, jej počali tak, že se nějak "zadařilo", a pak se honem řešilo, co bude dál.

Mimochodem - v tom seznamu věcí, co je potřeba vyřešit, vám ještě chybí další podstatná věc - náboženství (tedy pokud to nepodřazujete pod bod č. 8). Jestli je každý z páru jiného vyznání, případně jeden je věřící a druhý ateista, můžou v tomto ohledu vznikat třecí plochy.

Jinak mě napadá samozřejmě ještě spoustu dalších témat - jak by se to řešilo, pokud by se mělo narodit postižené dítě; jakým jazykem budou rodiče na dítě mluvit (u párů různých národností); k jakým volnočasovým aktivitám bude dítě vedeno a jak bude trávit čas (sport, umění, příroda, moderní technologie); jaký bude kladen důraz na vzdělání dítěte (Montessori školka, angličtina už od plenek etc. nebo se vzdělání nebude řešit vůbec); jak budou prarodiče a další členové rodiny zapojováni do styku s dítětem a výchovy dítěte...

Napadá mě milion věcí, které by se daly řešit, ale kdyby to měli lidi dělat a na všem se měli shodnout, tak nikdo žádné děti nemá.

hodnocení

0x

Dobrý den, já přidám svůj názor. Já si plním cíle, které mám naplánované podle mojí logiky na několik let dopředu plus mínus nějaký ten měsíc a zatím vše klape.

Logicky je jasné, že nejdřív musíme mít oba práci, abychom uživili rodinu a sebe, pak bydlení, abychom nebyli mamánci, pak nějaké to cestování, protože s dítětem to bude už náročnější nebo nemožné a pak teprve dítě. A nejdřív samozřejmě svatba, pro většinu už nedůležitý papír. Dále nemůžu cestovat, když nemám stabilní práci, není práce - nejsou peníze, které je potřeba na bydlení, rodinu i cestování.

Jelikož oba máme vztah k přírodě, tak se v mnoha věcech shodneme.

Po 5 letech jsme se tedy vzali, po následujích 4 letech máme svoje bydlení, oba pracujeme, procestovali jsme toho dost po Evropě a teď už jenom začít pracovat na rodině a pak se jí denně věnovat. Tak je to podle mě správně. Mám 31 a myslím, že už nastal ten správný čas.

Co vidím v okolí, tak to má každý úplně jinak, jde to i jinak, ale už to nebude tak jednoduché. Když nemám bydlení, tak nebudu přece si dělat dítě a když nemám práci, tak už vůbec ne.

Teď si každý nadělá děcek a nemají kde bydlet nebo jak je živit nebo naopak hodně lidí o dítě nestojí a radši bude cestovat po světě a budovat kariéru. Hodně lidí je teď i bez partnera, což taky není dobré.

Každopádně jsem to vše probíral dopředu s manželkou a ta na můj plán přistoupila, protože se jí to zdá rozumné.

Hodně se shodneme jak ve výchově, tak v očkování, ve stravě apod. Takže žádné tablety, mobily, očkování maximálně to povinné a co nejpozději, nejíme už několik let rafinovaný cukr, což nám hodně pomohlo a tím pádem se snažíme jíst zdravěji, maso sice jíme, ale už méně, pečivo se snažíme kupovat celozrnné nebo žitné atd.

Na rodičovskou chodí ten, co míň vydělá, osobně bych byl taky raději doma s dítětem.

Na zdraví a léčbu máme přírodní německé výrobky, to máme taky vyřešeno, žádné jedy z lékárny.

Akorát v té víře se nějak moc neshodneme, na našem území se to ještě nějak moc drží, ale to si nějak sedne, já taky musel chodit do třetí třídy do náboženství.

sollik*

*smich* *smich* *smich*

Takže žádné tablety, mobily ... *smich* No je vidět, že ty děti ještě nemáte.

Naplánoval jste si to krásně. Teď jen abyste byli oba zdraví pro početí.

Spěchal jsem do práce, nestihl jsem to dopsat. Tablety a mobily ano, ale až tak v první třídě nejdřív. Teď se rodiče s dětmi nechtějí hrát nebo na ně nemají čas a strčí jim tablet do ruky. Jinak to zdraví pro početí by mělo být taky ok, spermiogram líp prý vyjít ani nemohl a manželka má taky vše v pořádku. To ovšem neznamená, že se nemůže něco pokazit, ale pravděpodobnost je malá, tak snad to vyjde. ;)
sollik*

Tak to jo. Já myslel, že jim chcete upírat mobily i ve starším věku. Dětem jsme nechtěli mobily pořizovat moc brzy - nebyl důvod, nepotřebovali ho. Ale tlak okolí je tak silný, že jsme podlehli a mlaďas dostal pádlo ve 3. třídě. Ne proto, že by ho potřeboval, ale kdyby ho neměl byl by třídní outsider. Bohužel doba je taková, společenský tlak roste a když nechcete aby Vám chodilo díte ze školy s brekem, že se mu všichni smějí podlehnete. Už tak dost na tom, že nemá "Ajfóna" ale Chujovej (Huawei) - ti smradi na to dají.

Co se týká očkování za mě určitě to povinné a pak zvážit co je pro dítě dobré. Lepší jedno očkování než pak řešit vážnou nemoc.

Držím palce ať Vám všechno výjde podle Vašich přání ;)

mot
jeste jim rad ten mobil/tablet/televizi pustite, aby ste meli aspon chvilku klid a cas neco udelat.
mot
a pokud mate opravdu naplanovany po mesici roky dopredu, tak to uz vidi na nejakou poruchu a budete v prd* az vam neco prestane vychazet podle planu. Uz to ze se jeste ani nesnazite o dite a uz resite spermiogram mi prijde na palici.
chudak manzelka, jestli ma s vami naplanovany zivot po mesicich, tak bych si tipnul, ze vam driv nebo pozdeji utece, protoze je to mozna rozumne, ale musi to byt strasna nuda.
U vas pujde na rodicovskou ten co min vydela, ikdyby ho prace bavila a ten co vydela vic a prace ho uz treba nebavi bude dal makat?

jan38
hodnocení

0x
"Dále například situace, kdy je jeden z rodičů dejme tomu vegan, a druhý jí normálně všechno." To může být problém. Moje bývala přítelkyně trvala na veganské stravě a neměl jsem s tím problém. Jenže nezůstalo jen u dětí a žádala to i u mě. Nesouhlasila s tím, abych si udělal na oběd kuře a když jsem si koupil salám, tak začala na mě ječet, že si to nepřeje. To byl i důvod našeho rozchodu.

hodnocení

Díky za příklad ze života. A názor. Mně by třeba daleko více vadilo, kdyby můj potencionální přítel, kdyby se náhodou stravoval vegansky, nutil, abych tak vychovávala své dítě. Jsem docela tolerantní člověk, takže by mi bylo jedno, jak se stravuje on. Předpokládám, že bych chodila s dospělým člověkem. Ale podle mého názoru by mělo dítě dostávat všechny živiny, a až bude kapacitně schopné pochopit, jak třeba maso, mléko, vejce a sýry nahrazovat, tak může pak samo zkoušet různé alternaticní způsoby jídla.

jan38

Souhlasím s Vámi. Ale u nás to bohužel nezůstalo jen u dětí - byl jsem v tom celkem tolerantní. Ale expartnerka mi pak začala předhazovat, že si tím ničím zdraví a navíc dávám svým dětem špatný příklad. Když jsem si koupil salám, vyhodila ho z ledničky a udělala scénu. Jednou mi dokonce řekla, že ji ponižuji tím, když jím výrobky z masa. A ať se nad sebou zamyslím a změním přístup ke stravování. Nepomohl ani můj návrh, že bych si sám zašel do restaurace a dal si jídlo podle sebe. Byla pak týden uražená a nemluvila se mnou.

hodnocení

To muselo být hrozné. Osobně, kdyby se tato situace někdy stala mě, že by můj partner jedl jinak než já, tak jsou pro mě nejhlavnější dvě věci, tolerancena obou stranách, tj. ať já si jím, co chci, a on taky. Já mu do jeho jídelníčku nebudu mluvit, a budu očekávat, že ani on do mého. A co se týká dětí, tak se domluvit na tom, že než budou mít rozum, a budou nějakým způsobem chápat základy jídelníčku, tak jim dávat všechno, aby měly bohatou a pestrou stravu.

lucie*
hodnocení

0x

Můžu souhasit "...že lidé tohle neřeší, přijde to samo" ale v době antikoncepce a stále větší neplodnosti párů nechodí věci samy.

Vždy je někdo v páru dominantní a ten druhý "srazí paty a je zticha" (i když se milují, tak se to děje přirozeně) a tak probíhá rozhodování. Také to řídí hypotéky a životní možnosti párů. Když jsou dominantní oba, tak většinou tyhle svazky nevydrží a končí dříve než rozjedou společný život nebo se rozvádějí i s dětmi na kterých se do té doby shodli. Já nevím jak vy, ale já neznám žádný pár, který by měl tyhle rozpory v očkování, financích, stravování či kdo bude doma na rodičáku.

Ano, znala jsem jeden pár a ten muž je teď můj manžel*smich*lidé s protichůdným stylem života spolu nikdy dlouho nevydží, někdy nestihou ani zplodit dítě a ti co to stihnou mu pak motají hlavu svými názory, ve střídavé péči.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]