Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, jak mám postupovat:
Dnes 30.9.2019 mi končí pobírání rodičovského příspěvku, ale rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele mám nahlášenou do května 2021 (novou mateřskou se to vyruší)
Jelikož v prosinci t.r. čekáme druhé miminko a rodičovský příspěvek mi dnes končí, gynekolog mi od 1.10.2019 napsal neschopenku do začátku další mateřské dovolené (5.11.2019)
1) do kdy nejpozději mám odeslat papíry ohledně neschopenky do zaměstnání
2) zařídí zaměstnavatel platbu zdravotního pojištění v době mé neschopenky automaticky? Nebo si musím sama zavolat na zdravotní pojišťovnu, aby za mě do nástupu na další mateřskou stát zaplatit zdravotní pojištění?
3) Sociální pojištění je nepovinné, že ano?
Předem děkuji za rady
Rodičovský příspěvek (RP) je dávka státní sociální podpory.
S rodičovskou dovolenou (RD = volno na péči o dítě od zaměstnavatele) má společné jen to, že se obvykle pobírá v době RD. Konec výplaty RP neznamená, že automaticky skončila i RD.
O ukončení RD a dřívějším nástupu do zaměstnání byste se byla musela předem dohodnout se zaměstnavatelem.
Kdybyste měla nárok na nemocenské, hradil by za Vás zdravotní pojištění stát, nikoliv zaměstnavatel. Sociální pojištění je sice nepovinné, ale vzhledem k tomu, že jednou z jeho částí je nemocenské pojištění, z něhož se vyplácí jak nemocenské, tak peněžitá podpora v mateřství (PPM), se podle mne "hodí".
Teď nemá smysl zaměstnavateli posílat neschopenku. V době RD je nemocenské pojištění pozastaveno a dokud jste na RD, nepotřebujete v práci omluvit z důvodu nemoci (rizikového těhotenství). Po dobu RD není nárok na náhradu za nemoc od zaměstnavatele ani na nemocenské.
Normálně dále čerpejte RD a před nástupem další mateřské dovolené (MD) doručte zaměstnavateli podklady. RD skončí nástupem na další MD. PPM budete pobírat ve stejné výši jako u předchozího dítěte.
Zdravotní pojišťovně oznamte, že skončilo pobírání RP, ale že dále čerpáte RD. Stát hradí zdravotní pojištění i za rodiče (vždy jen za jednoho z obou rodiřů) pečujícího celodenně o jedno dítě do 7 let věku nebo o více dětí do 15 let věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.