Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy je možné pobírat ošetřovné?

Od: vitekp odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
přítelkyně je na rodičovské dovolené, já jako otec jsem zaměstnanec.
Přítelkyně čeká menší operace, možná krátký pobyt v nemocnici.
Chtěl bych se zeptat, jestli nevíte, zda já jako otec mám nárok na paragraf (placené) volno a jakou dobu? Jen kdy je matka dítětě v nemocnici nebo i po návratu domů? Nevím totiž jak na tom po operaci bude fyzicky.
Děkuju

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Pokud o dítě nebude moci pečovat matka z důvodu nemoci, máte nárok na ošetřovné v délce 9 kalendářních dnů.

doplněno 06.09.19 13:51:

Výše ošetřovného za kalendářní den činí 60 % denního vyměřovacího základu. ( Zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb - § 41)

iz*
hodnocení

2x

Paragraf pobírat nelze, v případě potřeby ošetřování se pobírají peníze > ošetřovné.

Potvrzení o potřebě ošetřování v tomto případě vystaví partnerčin (nikoliv dětský) lékař a na ošetřovné budete mít nárok po dobu, kterou lékař v potvrzení uvede (max. 9 kalendářních dnů).

Jak přesně to ve Vašem případě proběhne, nevím. Pokud by matka nemohla o dítě pečovat už před operací, vystavil by lékař potvrzení ode dne, kdy kdy nebude moci o dítě pečovat.

Zmíněných 9 kalendářních dnů se vztahuje k výplatě ošetřovného. Pokud by potřeba ošetřování trvala déle, byl by zaměstnavatel povinen Vás omluvit po celou dobu, ale po těch 9 dnech by šlo o omluvené neplacené volno.

doplněno 06.09.19 15:12:

Po těch 9 kalendářních dnů se pobírá ošetřovné, což je dávka nemocenského pojištění. Vyplácí se ve výši 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Z webu MPSV si můžete stáhnout kalkulačky (Excel) pro výpočet dávek nemocenského pojištění v roce 2019. Příští rok budou na stejném odkazu kalkulačky aktuální pro 2020 (mění se redukční hranice).

Pro úplnost přidávám odkaz ke stažení kalkulaček (také Excel) náhrady mzdy za nemoc. (Tu za pracovní směny naplánované na prvních 14 dnů nemoci vyplácí zaměstnavatel.)

vitekp
hodnocení

Dobrý den, děkuju jsem rád že tady má alespoň někdo přehledné informace :)
Můžu se vás ještě zeptat, jestli za tu dobu maximálně 9dní dostanu nějakou náhradu? Někde jsem četl že je to 60% za každý den?
Děkuju

vitekp
hodnocení

Dobře děkuju.
Platí to i po operaci kdy bude už přítelkyně doma nebo jen v době kdy bude v nemocnici?
Jak se ten paragraf vyřizuje? Napíše mi to doktor až ten den kdy bude muset jít přítelkyně do nemocnice?

Manželka a dcera tehdy rok a půl či dva? roky, měli salmonelu-musel jsem mít na ně ošetřování.byl jsem sice u armády ale zažádal jsem (dle interních věcí) o "ošetřovačku" na danou dobu a připojil žádanku - doporučení od lékaře. posléze když bylo třeba brával jsem si na děti ošetřování místo manželky a téměř totéž-mistrovi jsem dal papír od lékaře a bylo hototvo a já šel domů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]