Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba domácího jogurtu bez jogurtovače

Od: molli odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
máte vyzkoušený recept na výrobu domácího jogurt? Jogurtovač nemám. Jaký jogurt používáte a proč?

Děkuji za tipy

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

heda*
hodnocení

4x

Dělám s úspěchem domácí jogurt pravidelně takto:

1,5 l mléka ohřeji na 95 st C po dobu 5 minut. Po schladnutí na 45 - 42 st C do něj vmíchám malý jogurt (používám smetanový choceňský, ale vím, že funguje i např. Holandia) a rozliji do malých skleniček s uzávěrem. Pak je naskládám do krabice s víkem, která je vylepená polystyrenem a ponechám přes noc v klidu. Stačí ale i 6 hodin. Dokud jsem neměla krabici, dávala jsem sklenice do peřin a přidávala jsem pet lahev s horkou vodou. Je třeba dbát úzkostlivě na čistotu všeho, co se k výrobě jogurtu používá.

Jogurt je velmi chutný. Mám výhodu, že se dostanu k mléku z mlékomatu, je plnotučné.

Dělám ho stejně, a jako izolační nádobu používám autoledničku (samozřejmě vypnutou). Pokud ji nezaplním celou, přidám nějakou tu petku s teplou vodou, aby to drželo teplo co nejdéle.

Mléko někdy vylepšuju salkem - plechovka na dva litry mléka. Jogurt je sladší, někdo to má raději, někdo ne :)

hodnocení

2x

Už jsme doma dlouho jogurt nedělali, ale myslím, že kolegyně vyrábí stále z Hollandie. Jogurty mrtvé nejsou, naopak jsou živé a proto jejich skladovatelnost je mnohem vyšší než se uvádí na obalu. Jen zřídka plesniví - pak ano, jsou na vyhození. Jinak ne.

No musí to být POCTIVÝ jogurt (např od Holandia, smetanové z Kunína,Olmy,nebo AGRO-La z JH),ne náhražky od Danone a jim podobné.

mak*
hodnocení

1x

Podle mě se z dnešních jogurtů už domácí jogurt udělat nedá, protože jsou "mrtvé". Ty kultury jsou zahubeny pro získání delší trvanlivosti. Jinak celý zázrak jogurtovače je v tom, že udržuje konstantní teplotu, takže pokud udržíte potřebnou teplotu jakkoliv jinak, tak jogurtovač nepotřebujete.

Samozřejmě, že se domácí jogurt udělat dá. Existují i velmi dobré "živé" jogurty. Stačí číst složení a podle toho si vybírat.

lidus*
hodnocení

0x

Je tolik jogurtů, že nemám důvod ho vyrábět, kupuji Holandia, Choceňský, vždy bílý. Raději mám zakysanou smetanu.

heda*

Jogurtů je opravdu spousta. Mně vyjde jeden malý na 3,30 Kč + energie. Mléko 21, malý jogurt 9, to celé děleno 9. To se mi zdá jako velký rozdíl.

lidus*

Hedo, zatím na jogurt mám i z důchodu a opravdu jsem se naučila,nedělat zbytečnosti.

priklad1*

Heda má mléko od sedláka. Lidus má ráda pesticidy a éčka. Proti gustu žádný dišputát. Takový Danone je plný svinstva.

No, ať si doma vyrobí jogurt každý, kdo na to má chuť si to zkusit. Za zkušenost to stojí. V podstatě na to stačí hrnec na teplém topení. Není se za co stydět, právě naopak. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]