Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, právě jsem kápla na domácí výrobu jerky masa. Připadá mi to celkem jednoduché, ale raději se zeptám, jak to děláte třeba vy. A jak to maso potom jíte? Jen tak sušené, jako jednohubky , nebo ho pak i tepelně upravujete. A jak to chutná? Třeba jako sušená šunka? A jak to skladujete a jak dlouho to vydrží? Díky.
Vypadají dobře a podle mne to hovězí nepotřebuje žádnou zvláštní marinádu. Jen to kuřecí, nebo krůtí, protože chuť masa není výrazná. U hovězího určitě budou stačit ingredience, které popisujete.
Kupuji ho občas vnukům, jako kus vydatné bílkoviny místo bonbonů, když závodně sportují. V Bille a drogerii DM - tam je dražší. Sama jsem to nezkoušela sušit. Možná bych sehnala kvalitní / bio/ maso, ale ta technologie asi nebude jednoduchá, aby maso bylo pokousatelné a trvanlivé. Kluci to žvýkají jen tak. Sušená šunka je uzenina, je slanější a pikantnější, prostě šunka. Tady je víc cítit maso jako takové. Jen bacha, dobře čtěte. Jsou i s různými příchutěmi, třeba uzené nebo pepřené. Levné je se sušeným ovocem a ořechy, masa je v tom sáčku ale jen maličko! Já to teda požvýkám, ale nic moc. To raději vyprážaný rezeň.
No já jsem právě našla recept, když jsem hledala jak sušit v sušičce meruňky. A dočetla jsem se, že v té mé sušičce lze právě sušit i ty jerky. Maso může být vepřové, hovězí, krůtí, kuřecí i rybí. Naloží se do směsi a nechá několik hodin proležet a pak se v té sušice suší. Takže podle toho receptu co jsem našla, to ani není složité. Maso má být co nejméně tučné, musí se napřed zamrazit, aby se daly krájet tenké plátky. Ty se pak naloží na několik hodin do "láku" podle vlastní chuti a pak se rozprostře na ta plata a suší. Tak já jsem chtěla vědět, jestli tohle někdo už zkoušel. Tak já to vyzkouším sama. A právě že je to naložené v tom láku, který je slaný, tak jsem si myslela, jestli se to chutí nebude podobat té sušené šunce.
Kupovat se mi to nechce, raději si to sama vyzkouším. A nebudu hledat maso v bio kvalitě, protože ho nepoznám, leda tak na ceně a já té propagované bio kvalitě prostě nevěřím.
Nějaký recept na sušené /... se tu dá najít.. taky mě to zajímá. Bio mi přijde zbytečné resp v tomto případě nehraje žádnou roli, pokud ho někdo nekupuje výhradně není důvod to měnit kvůli sušenému masu.
#susene+maso
Já jsem právě našla tento recept. Je tam i to sušení v troubě. Ale chtěla bych zkusit tu sušičku. Já to vyzkouším a pak napíši jak to dopadlo. Teď suším meruňky. Budu ale dělat buďto to vepřové, nebo kuřecí, to mám doma v zásobě v mrazáku.
to je pěkný recept... nevím jestli je potřeba tam dávat vůbec nějaké koření. Asi záleží k čemu to kdo má, zda to má nahradit jídlo nebo pamlsek. Myslím, že bych jen lehce osolil, nechal odležet a sušil. Ale jako verzi pikant bych určitě experimentoval s kořením.
Máte ponětí jaký druh masa bude nejlepší? Za mě bych dal hovězí (vepřové skoro nejíme). Zadní?
Kdybych ho šla specielně kvůli tomu kupovat, tak já bych si vybrala hovězí, asi falešnou svíčkovou. Mně se moc do města nechce a vepřové a kuřecí mám po ruce, tak ho naložím, aby to mělo nějakou chuť . A napřed to v té sušičce vyzkouším, abych pak nebrečela, že jsem zkazila nějaké dobré maso. Já mám kolikrát takové chutě a nechci jíst sušenky, nebo nějaké slané tyčinky. Tak jsem si myslela, že by tohle byla taková chroustací náhrada. Nebo by to mohlo být dobré na dochucení třeba rychlé polévky, nebo na nějaký salát.
Tak tak, děvčata a kluci, maso už jsem naložila. Vepřové a kuřecí. Až dosuším meruňky, tak to tam strčím a dám vědět.
Shodou okolností jsem dnes nakoupil mj hovězí maso na sekanou, takže večer taky jednu malinkou várku naložím a prubnu, jaký to bude. Zkusím sůl, česnek, papriku a trochu tmavé sojovky.
Jen mě napadlo, jestli je moudré dělat drůběží, když je to často zdroj salmonely. Muselo by se sušit na 75°C min 10min (prohřát), aby bylo bezpečné... Zvážila jste to riziko?
Hm, tak na tohle jsem nemyslela. Tak já tam dám jen to vepřové. Díky. Ale kupuji maso v takové soukromé masně a tam jsem nikdy s žádným masem problém neměla. No uvidím.
Co jsem se díval, tak profíci suší maso kolem 70°C, možná je to i kvůli všem těm bakteriím apd, aby snížili riziko. Zkusil bych krůtí holt s tím, že půlku doby sušení pojede sušička na 75°C... Ale nevím jestli naše sušička tak vysokou teplotu umí, musím doma kouknout a nebo trouba.
Já jsem si právě loni koupila tuhle a jsem s ní opravdu moc spokojená. A ta má až do 70 stupňů. Loni jsem ji ani nemohla sehnat, ale koukám, že ji zase prodávají. V tom receptu tak vysokou teplotu sice nedoporučují, ale uvidím, jak se to maso bude "tvářit". Já jsem celkem odolná, ale střevní potíže bych teda mít nechtěla .
Tak já už mám hotovo. Měla jsem tenké plátky a sušení trvalo kolem 6 hodin. Je to moc moc dobré. Jak dlouho to vydrží, to ale nedokážu odhadnout a asi to dřív sním. Opravdu doporučuji. Já dělala to vepřové trochu kuřecích prsíček. Nepoznám které je které, protože to má stejnou barvu a naložené to bylo také stejně. Dala jsem tu světlou kvalitní sojovku, trošku rybí omáčky a doma udělané, poctivé garam masala koření. Fakt moc dobré. Určitě dělat budu. Jde to nakrájet ostrým nožem na tenké nudličky a bylo by to určitě dobré i na těstoviny.
Suzy, moje sestra dělá jerky profi. 6 hodin sušení je málo na to, aby to neobsahovalo žádnou vodu, takže to dlouho nevydrží. Oni teď suší ve své malé provozovně, ale při testování v domácích podmínkách dělali snad 16 hodin. Ale jestli to "sežerete" do druhého dne, nebo necháte v lednici dva dny, tak v klidu
Taky musíte mít maso 100% libové, protože tuky žluknou a jeden gram tuku zkazí celou várku.
No oni tam píší, že maso se nesmí lámat, že je pak přesušené. Že se musí dát ohnout. Já nejsem profík a dělala jsem po prvé. Ale moc mi to chutná. Ani jsem neměla maso naprosto libové, ale spíše trochu prorostlé. Já to úplně libové moc normálně nekupuji, je takové jalové. Já si musím ty jerky koupit, abych teda věděla, jak to má správně chutnat. Ale je dost možné, že mi budou ty moje amatérské chutnat víc. A plátečky jsem měla tenké, asi jsem měla řezat silnější. Tyhle kdybych tam nechala déle, tak by to bylo opravdu úplně suché. Také tam pár vysušených kousků mám a není to ono. Moc to křupe. A díky tomu, že bylo maso trochu prorostlé, tak je takové jakoby šťavnaté. Už jsem toho dost snědla
tak ono mi to dlouho nevydrží. Ale vysušené to fakt je. Škoda, že nemohu dát posoudit a ochutnat.
Je fakt, že v domácím prostředí si je můžete nechat "nedosušené". Ve výrobně ne, to je o hubu. Oni to dělají s trvanlivostí několik měsíců. Tak si dobře pochutnejte! A pokud budete kupovat, tak kupte víc druhů, jsou obrovské rozdíly ve kvalitě. Od některých výrobců bych to nepozřela a od jiných (od ségry ) se po tom můžu utlouct! A to mi maso vlastně ani nechutná, nechutná, nechutná...
Tak jaké je? Napište. Vypadá to moc dobře. Půjdu koupit to hovězí. Já jsem tu svou várku už skoro celou snědla.
Já je bohužel přesušil, výsledná váha 100g. Večer jsem to oroštoval na 70°C a nenapadlo mě, že po hodině už to bude tak obeschnuté. Přes noc už jen 40°C a ráno už to bylo zbytečně moc. Taky papriku bych příště už nedal, česnek taky není znát. Ideál asi bude pepř nebo chilli. Už se těším na další pokus. Tohle nějak schroupám.
No právě. Já jsem to dělala ve dne, tak jsem hlídala a opravdu to nepotřebuje tak dlouhou dobu jak se píše. Já jednou otočila. Měla jsem přes noc v tom mém nálevu, jak jsem psala nahoře. A i když píší, že se má nechat tekutina okapat, já neměla co nechávat okapat. Maso to všechno vsáklo. Já právě ten čerstvý česnek nedávala, nějak se mi to nezdálo. Nedávala jsem ani žádný olej nic. Jen tu sojovku, trochu rybí omáčky a to mé koření a v něm už mám česnek sušený. Ale ta rybí omáčka být určitě nemusí. Já ji mám ráda, tak jsem ji trochu přidala. Ale stačí ta sojovka, ta to maso také přiměřeně osolí. Zkuste příští várku s nějakým kořením, nebo jen část, uvidíte, že Vám maso bude moc chutnat.
Tak si představte, že jsem dneska našla v lednici zavřenou krabičku, kterou jsem vždycky jenom posunula někam jinam a neotvírala ji. To jsem udělala až dnes a co nevidím, 308 dní staré jerky. Zbytek těch, které jsem zde popisovala. Zřejmě jsem tu krabku po umytí lednice zase vrátila zpátky a ani to neotvírala, jinak to nechápu. Lednici jsem totiž naposledy musela mýt asi před měsícem, protože jsem nedovřela dvířka mrazáku a do rána byl všude led, tak jsem musela odmrazit. Ale proč o tom sem píšu. Tak ty jerky jsem ochutnala a musím říci, že jsou ještě lepší než před 308 dny. Rozhodně to stojí za to a určitě budu dělat znova. Maso je opravdu velmi chutné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.