Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovská dovolená

Od: kuratko® odpovědí: 8 změna:
Zdravím,měla bych dotaz. Jsem na rodičovské dovolené,pobíram tedy rodičovský příspěvek. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou jako vychovatelka. Rodičovská dovolená mi končí v Listopadu,kdy dcerka dovrší 3 let. Bohužel jsem se od práce během té doby odstěhovala 60 km a s paní ředitelkou jsem se domluvila,že se nejspíš už na pozici nevrátím. Snažíme se o druhé mimco,ale zatím nic. Dcerku mi nevzali do školky,myslela jsem tedy,že bych si to protáhla ještě o pár měsíců,nemám žádné hlídání a soukromou školku si dovolit nemůžu. Tím bych v práci poprosila o neplacené volno. Jenže paní ředitelka na to nejspíš nepřistoupí a rozvaze se mnou pracovní poměr. Nechci ji dělat problémy,ale pokud tedy se mnou ukončí pracovní poměr,nebo se tedy na tom dohodneme a já ale budu mít rozložený od října do ledna minimálně rodičovský příspěvek,tak se musím přihlásit od ukončení pracovního poměru na pracovní úřad?nemůžu ale pobírat nějakou podporu a rodičovský příspěvek přece? Pokud bych do toho Listopadu otěhotněla,tak je to asi jasné,ona mě"vyhodit"nemůže. Tím bych šla ale na rizikové (nejsem nejmladší a taky jsem měla u prvního). Tím by mi tedy zbytek příspěvku propadnul?(nevadí mi to,jen se ptám) Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

0x

S největší pravděpodobností bude v roce 2020 přidáno 80tis. těm, jejeichž dítě ještě nedosáhlo věku 4 roky a zároveň pobírají rodičovský příspěvek. A od toho bych se odrazila a rodičák si protáhla tak, abych v první polovině roku 2020 ještě rodičák pobírala. Minimální měsíční částka je 50Kč. U zaměstnavatele můžete žádat o rodičovskou dovolenou až do věku 4 let, takže pokud máte jen do tří, pak prodloužit, i když jestli se do práce nemínítě kvůli vzdálenosti vrátit, nemá to asi cenu.

Pokud pečujete o dítě do čtyř let a ještě k tomu pobíráte rodičovský příspěvek, nemusíte se hlásit na úřadu práce.

hodnocení

Moc děkuji za odpověď. No,nemá to asi cenu prodlužovat, nevrátím se na to místo. Tím pádem mi ani neplacené volno nedá (abych byla stále zaměstnaná). No,bylo by to super,já bych otěhotněla,šla na to rizikový a ještě z téhle práce by mi šla mateřská. Ale mám trochu obavy,že to nevyjde a hlavně,když otěhotním až po skončení pracovního poměru,tak budu mít nárok jen na rodicak a ke všemu na 4 roky určený.
rigel

Ochranná lhůta?

hodnocení

Pokud bych se do ní vešla,taky bych byla ráda:-D
rigel

180 dní, tzn. 6 měsíců. Vyjádřila jste obavu že nestihnete otěhotnět do ukončení PP v listopadu., tak šest měsíců navíc se mi zdá dost velký " časový přídavek "

hodnocení

Děkuji,ale těch šest měsíců není na otěhotnění,ale musím do těch šesti měsíců nastoupit na mateřskou,aby mi ji ještě vyplácel bývalý zaměstnavatel:)
rigel

máte pravdu. Tak aby vám to vyšlo

lucie*

jen dodám,že do 4let vám to zaměstnavatel nemusí prodloužit.Rodičovská dovolená je do 3let věku,potom bud nastoupíte do práce nebo požádáte zaměstnavatele o neplacené volno do 4let věku dítěte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]