Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč trojobal?

Od: karelst® odpovědí: 25 změna:

Zdravím všechny kuchařky a kuchaře s dotazem.

Proč se používá při obalování řízků i mouka. K čemu tam slouží. Nestačí jenom vajíčko a strouhanka? V čem bude rozdíl?

Díky za objasnění.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejsem kuchař ani kuchařka. Ale z logiky věci plyne, že vajíčko se na plátku masa těžko stejnoměrně udrží. Proto se plátek obalí v mouce a na té už vajíčko udělá souvislou vrstvu, na které pak dobře drží i strouhanka.

Třeba jsou i jiné důvody, tohle je můj názor.

hodnocení

2x

Mouka s vajíčkem vytvoří něco jako těsto. Samotné vajíčko není příliš soudržné.

Je to zhruba jako porovnávat samotné smažené vejce a palačinku (vejce + mouka)

hodnocení

Porovnat to nelze - samotné vajíčko je lepší (volské oko).

I tak - usmažení řízku trvá výrazně déle, než usmažení vajíčka, takže samotné vejce v obalu by bylo přesmažené.

hodnocení

1x

Všechno je to vyzkoušeno po generace. Mouka je pojivo, aby lépe drželo vejce. Pokud máte pocit, že to jde i bez ní, klidně ji vynechejte a ověřte, že výsledek je stejný. :) Podle mě by po smažení mohla strouhanka snadněji opadat, když vynecháte mouku.

hodnocení

To, že je to takto vyzkoušené, asi nebude ten důvod.

Ptal jsem se proto, že jsem to zkoušel bez mouky a nezjistil jsem rozdíl.

Poukázal jsem na odlupování strouhanky po smažení resp po krátkém vychladnutí a zavadnutí. Pokud jste rozdíl neobjevil, tak není co řešit. :)

hodnocení

1x

Řízky obaluji v trojobalu, aby rozšlehaní vyjíčko lépe drželo, u karbanátků a holandských řízků mouku vynechávám - vajíčko a strouhanka přilne docela dobře.

hodnocení

1x
Tak, aby to bylo veselejší, přidám se. Roky jsem si šetřil práci tím, že jsemrozmichal mouku do vajíčka a pro urychlení práce obaloval jen těstíčko-strouhanka. Ta mouka je tam kvůli lepku, kdo se bílé mouce vyhýbá může dát škrob. Jenže pak jsem našel recept, kde se smíchá vejce jogurt lžička hořčice, sůl a koření. Do toho se maso na hodinu naloží a pak jen hodí do strouhanky a smaží. Takové řízky se vám v životě nepodaří usmažit do suchého dřevěného bezvědomí. Vždycky zůstávají šťavnaté dokud nejsou úplně černé.

hodnocení

Tak díky všem.

Výsledek. Takže je to jedno, bude bude, nebude nebude, nic se neděje.

Ano, to je pravda. Každý si to udělá podle svého, co má ověřené a na co je zvyklý. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

sebod*
hodnocení

0x

Karle, dělám dlouhá leta "dvojobal", mouku vynechávám, rozdíl nevidím...

hodnocení

Právě, že ani já. Proto byl ten dotaz.

Díky - vyřešeno.

bulik*
hodnocení

0x

Maso vyválím ve strouhance, oklepu, pak do vajíčka a znovu do strouhanky, přitlačím v dlaních a smažit.

hodnocení

0x

můj brácha jednou dělal řízky na sladko - spletl si mouku s moučkou *smich*

od té doby radši dělal také jen strouhanka-vajíčko-strouhanka - to se nedá splést

jurasek

Strouhanka je v tom papírovém sáčku nahoře ve skřínce...

Byl trochu časový pres, narychlo, takže řízky byly mouka-vajíčko-mleté piškoty. Jíst se to dalo, ale úplně echt-gold to nebylo :-D
To jen na okraj, že se strouhanka nedá splést :-D

venca*
hodnocení

0x

Muze byt cokoliv co lepi misto vajicka a cokoliv sypkeho, co se na to pak nalepi. A vajicko se lip chytne na moukou obalene mado nez na mado ciste.

hodnocení

0x

Kromě trojobalu a zmíněného dvojobalu ještě existuje "Obalovací směs", pomocí které se dá udělat "jednoobal" - prostě obalíte řízek na jednou. Ale už jsem ji dlouho v obchodě neviděl.

Myslíte to "obalení v těstíčku" na způsob řízku Ondráš?

Ne, prodávalu se to v pytlíku, vypadalo to jako strouhanka, a normálně se v tom obalil řízek (bez mouky a bez vajíčka, jenom v té směsi), a vypadalo to po usmažení jako řízek. Nevím, jestli to prodával Kaufland nebo Tesco, ale už jsem to dlouho neviděl.

standa1989
hodnocení

0x
Chutove je to s moukou lepsi ale kdyz neni mouka doma tak vajco se strouhankou ucel splni naprosto uspokojive.

joudic*
hodnocení

0x
strouhanka drzi i samotna na mokrem mase, zkuste si platek ryby posypat z kazde strany strouhankou pri peceni na panvi. U rizku bych rekl hlavne proto, ze celistvy trojobal nepusti vodu z masa, ktere je pak stavnate.

Já bych se i přela. Ale nebudu. Mi z mokrého masa, při smažení, brezle opadají a zničí olej.

joudic*
oleje minimum a granitova panev ;)

mam*
hodnocení

0x
Dobrý den, tatínek- kuchař - mě naučil obalovat strouhanka, vajicko a strouhanka. Jde to naprosto na pohodu a hlavně třeba u brokolice nebo kvetaku tam nevznikne ten sajrajt, když mouka napadá mezi ty větvičky a nesmaží se.
Vždy více osolím vajíčko, maso už ne.vepřové řízky dopikame ještě hodinu v troubě.
A tu šťávu z rozmrazeneho masa vleju take do vajicka(za předpokladu, že maso dávám z mrznout omyté a dobře zabalene), strouhanka má lepší chuť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]