Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Splstěná ovčina

Od: ja2* odpovědí: 4 změna:
prosím o radu,koupila jsem si župánek z pravé ovčí vlny.Usoudila jsem, že by bylo záhodno jej po určité době vyprat.Dala jsem jej do pračky na 30st. přidala lanolín a ... . Výsledkem je splstěné a mírně sražené něco,co se jen vzdáleně podobá županu a co začalo hodně pelichat.Zkoušela jsem to vyčesat ,ale marně.Je to na vyhození?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Škoda župánku... Dobré pračky mají program na vlnu, ale ani tam bych župánek nesvěřil. Než se čistá vlna zpracuje, je třeba ji zbavit mastnoty - lanolínu... Kdo vás navedl k metodě vašeho praní (s přidáním lanolínu), nechť vám koupí župánek nový...
strejc

8976*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
jo.jo vlna jen rucne asi novej, nebo jen do sklepa, s tím uz nic nenadeláte...

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Ještě jsem ale zjistil, že: Zplstnatělé výrobky lze namočit do roztoku deseti litrů vody, tří lžic čpavku, jedné lžice terpentýnu a dvou lžic alkoholu (doslova vodky) asi 50%. Pak postupovat jako při máchání vlny, jak jsem uvedl jinde. Prý to za zkoušku stojí a nic se tím nezkazí. Třeba se ještě něco dá zachránit. Zdravím.
strejc
5miki*

Splstěná ovčina

Od své brababičky jsem jednou dostala radu, že když výrobek z ovčí vlny není hódně sražený, pomůže ho nechat přes noc namočený v mlíku. Jednou se mi povedlo vyprat si vlněné ponožky tak, že se srazily asi o tři čísla! Bylo mi jasné, že je nezachráním, ale chtěla jsem vyzkoušet jak je to s tím mlíkem. Když jsem ráno ponožky z mlíka vytáhla, o jedno číslo se natáhly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]