Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jíst při kojení

Od: rachel* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

prosím praďte mi vhodný jídelníček pro kojící matky. Nikde jsem se nic konkrátního nedozvěděla. Slyšela jsem, že nemohu, citrusy ,cibuli a česnek pečivo a kravské mléko. Co tedy vlastně mohu, abych neublížila děťátku?

Díky za rady *placni*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

já jsem kojila tři děti, každé tři roky, z toho půl roku plně. Jedla jsem skoro všechno, určitě i citrusy, cibuli, česnek a vypila jsem kvanta kravského mléka. Hlavně jsem se vyhýbala zakouřenému prostředí, lékům atd.

Ale mám jinou zkušenost, kolem 4. měsíce všechny děti prudce snížily dobu kojení. Poprvé mě to vyděsilo, myslela jsem, že mám málo mléka, ale bylo to přirozené a kojili jsme vesele dál.

Při třetím dítěti mě dokonce už v porodnici přesvědčovali, že mám málo mléka (protože jsem odmítala odstříkávat a zároveň dítě zhublo kvůli žloutence ), doslova mi vnucovali dokrmování, ale ve 30 a při 3. dítěti už se člověk dokáže ubránit, takže jsem kojila, po žloutence se to otočilo a z kluka se při plném kojení stal pořádný cvalík. Snažte se kojit co nejdéle, protože to jsou krásné chvilky s děťátkem a zároveň mu dáváte cenný dar do života.

hodnocení

1x

V podstatě se dá jíst cokoliv, ale nejsou vhodné nadýmající potraviny.

vendas*
hodnocení

1x

dobrý den, já jsem kojila pouhých sedm měsíců,ale určitě jsem vynechala zelí, kedlubny, papriku, knedlíky.Pečivo jsem jedla všechno. V prodnici nás upozorňovali před citrusy, ale vyzkoušela jsem sníst pár měsíčků a po kojení jsem sledovala jestli se synek neosype.Neosypal, takže jsem postupně zvyšovala počet měsíčků. Také nám zakazovali jahody, maliny, ostružiny, jedna ze starších sester však poradila,že si je máme rozmačkat a zalít právě kravským mlékem, protože neutrlizuje u těchto plodin tu složku, která vyvolává kopřivku, teď už si přesně nevzpomenu jak to pojmenovala.Takže žádné obavy, vždy vyzkoušet novou potravinu a když bude vše ok, tak určitě pomalu zařazovat do jídelníčku, čím bude mimčo větší, tím víc snese. A nakonec jedna dobrá rada. Kupte si probiotické kapky, mimčo je může od 1 měsíce a problém s kolikama a nadýmáním vymizí nebo se velmi sníží. Mám vyzkoušeno a můžu jen doporučit. Ovšem cena - jsou trošku dražší. Kupovala jsem je loni touto dobou a stáli přes 600,-.Lahvička vyjde na celý měsíc.

doplněno 01.07.09 21:56:

červená čočka - podle zkušeností mé sestry opravdu nenadýmá, vařila ji svému mimču když přešli na pevnou stravu, myslím neteři bylo asi 10 měsíců když ji s tím začala krmit.

myse*
hodnocení

1x

Nebojte se a hlavně budte v pohodě!

vynechte luštěniny, zelí apod. - nadýmavé věci, ostrá jídla a pokud se vám dítko osype, tak pátrejte co jste jedla neobvyklého a to pak vynechejte (u mne to byla horčice)

Je potřeba opravdu hodně pít! aby se tvořilo mlíko (měla jsem svoji PET lahev, abych věděla kolik jsem vypila). Je lepší neperlivé nápoje (zase to nadýmání)

říkám, hlavně BUĎTE V POHODĚ!

lidka*
hodnocení

0x
Přesně jak píše spider. Kojila jsem 8 měsíců a v pohodě. Postupně jsem přešla na polévky, ovoce, kašičky, takže moje dcera nepoznala žádný Sunar. Kaše jsem vařila z kravského mléka. Jenže jsem rodila v roce 1967 a to se nijak moc neřešilo. Jenom skutečně omezit nadýmající potraviny, ale úplně je nemusíte z jídelníčku vyloučit, jen omezit. Nekouřila jsem a nepila, později jsem si skleničku piva klidně dala. Ale spíš hnedka po kojení. Cibuli, česnek a citrusy (těch stejně moc nebylo) jsem určitě jedla a pečivo také. Tím nevhodným pečivem se možná myslí teplé buchty. Opravdu nemusíte nic zvlášť omezovat, to co předpokládáte, že by Vás mohlo nadýmat, tak jenom menší porce. Určitě je dobré kojit co nejdéle, je to ku prospěchu nejen děťátka, ale strašně Vám to ušetří práci a vlastně i peníze. Dcera mne v tomto také poslechla a stejně tak dlouho kojila svoje tři děcka. Nakonec to si vysledujete a uvidíte, čeho se vyvarovat, po čem může mít děťátko problémy s bolením bříška. A to jsme hezky jemně masírovali bříško do kruhu okolo pupíku. Tak ať miminko dobře prospívá a dělá Vám velikou radost! *houpy*
doplněno 01.07.09 20:49: Nakonec ještě přidám názor lékaře:Otázka: Mám 4,5 měsíčního syna, plně kojím a mám strach z nadýmavé stravy, jednou jsem četla o červené čočce že je lépe stravitelná a nenadýmá, prosím o potvrzení nebo vyvrácení, moc mi v jídelníčku chybí luštěniny.
Zpět na otázky
Názor odborníka babywebu:
problém s nadýmavou stravou kojící matky se hodně traduje a někdy trochu zveličuje. Skutečný vliv jídla na potíže kojeného dítěte není tak velký.Jezte co vám chutná, v rozumné míře můžete i obecně nadýmavé potraviny.Důležitější je pestrá strava bohatá na živiny. A mimo jiné je důležeté i to jak se cítíte a vaše spokojenoost se odvíjí i od vaší stravy.
MUDr. Martin Gregora
dětský lékař a endokrinolog

jarmik*
hodnocení

0x

Manželka to řešila hodně, zvlášť kluci mívají holt s tím trávením neustálé problémy, holky bývají v tomto podstatně lepší. Zkoušet, pozorovat, jak Vaše dítko bude reagovat na různá jídla - pokud vím, tak těch omezení měla opravdu hodně, jinak se nám malej hned nafukoval a ječel.

fany08*
hodnocení

0x

Já jedla snad všechno, nevzpomínám si, že bych se musela v něčem moc omezovat , jen jsem si musela prvních pár týdnů dávat pozor na čerstvé pečivo.

claire*
hodnocení

0x

Do 4. měsíce kojení zvyšte svůj energetický příjem o 400 kcal (tj. denně asi 2600 kcal). Ještě bych doplnila, abyste (můžete-li) do půl roku věku dítě plně kojila a pak začala s příkrmy. Nedoporučuje se připravovat miminku (až do 2. roku!) pokrmy z kravského mléka, lépe je koupit speciální mléčné příkrmy, jsou určeny přímo kojencům a nezatěžují jejich organismus.

A ještě jedna rada - během kojení NEHUBNĚTE (max. 3-4 kg), protože v tuku se ukládají škodliviny, které se při hubnutí odbourávají a přechází do mléka!

Vše co jsem zde uvedla mám přímo od nutriční terapeutky :)

fragola*
hodnocení

0x

Souhlasím s Dusatkou a Mise, taky kojít své třetí miminko, kojila jsem přes 4 roky první mimi, druhé a třetí dítko stále kojím. Mě se neosvědčil česnek, zelí (i čínské)... Teď po půl roce miminka, kdy si krásně prdí, si dovolím už skoro všechno - kromě alkoholu samozřejmě. Můj problém je, že hodně málo piju - přesto mám mlíčka dost. Ivana

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]