Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavařování nezralých meruněk

Od: slamicka® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, po včerejší bouřce mně spadaly meruňky. Jsou částečně ještě trochu zelené. Mohu je zavařit? Není nebezpečné, že nejsou vlastně úplně zralé? Jaké má kdo zkušenosti nebo poznatky? Děkuji za odpověď Slámička

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Trochu nazelenalé meruňky jsou na zavařování vhodné. I po zavaření drží tvar. Jen se k nim přidává trochu více cukru. Zralé a přezrálé jsou vhodné na džem. Jsou to ale méně vyzkoušené a spíše odposlechnuté rady, protože jsem z kraje, kde se meruňky nepěstují, takže nějaké bohaté zkušenosti nemám.

Bimbam *palec*

Pro tazatelku = můžete mně prosím sdělit, jakou odrůdu meruněk máte v této pozdní době?
Děkuji.

Máme velkopavlovickou a sklizeno teprve z prvního stromu. Na druhém jsou ještě tvrdé tak jaká "pozdní doba"? Samozřejmě na Moravě už asi bude sklizeno ale v Čechách ještě z daleka ne.

hodnocení

1x

Krom klasického kompotu můžete zkusit meruňkové čatní - u toho je lehká nedozrálost dokonce výhoda.

Meruňky na kostičky, dát dusit - lze i současně s nakrájenou cibulí, když pustí šťávu, přidat (podle chuti a odvahy :)) červené chilli papričky, rozinky, hřebíček, strouhaný zázvor, nové koření, med a jablečný ocet. Vaří se jako marmeláda, ale je lepší, když se kousky ovoce úplně nerozdusí.

hodnocení

0x

Meruňky se zavařují ještě tuhé, alespoň se zavařováním nerozblemcají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]