Nejste přihlášen/a.
Jsem tak trochu diabetik, mám dietu a konzumuji prášky Stacyl. Dieta spočívá v co největším omezení sacharidů. Koupil jsem si kilo špekáčků, chtěl bych z nich udělat utopence, mám nějaké recepty ale všude uvádějí že na kilo utopecnců do nálevu tak dvě polévkové lžičky cukru. To považuji vzhledem k mé dietě za dost hodně, já dietu dodržuji a cukr prakticky nepoužívám, kávu bez cukru, čaj bez cukru, zvykl jsem si bez cukru. Tak jestli tam ten cukr musím dávat? A co se stane když do utopenců cukr nedám? Změní se chuť, s tím počítám ale jestli se ty utopenci nebudou bez cukru třeba víc kazit? Popřípadě čím ten cukr nahradit? Umělá sladidla též nechci. Nepoužívám. Třeba jestli více octa aby se to nekazilo? Já nevím. Utopence budu dělat poprvé. Dík za vaše názory a zkušenosti.
Já používám starý a klasický recept mojí babičky : nejdříve si připravte nálev, 2/3 voda, 1/3 ocet, nové koření, bobkový list, to vše povařte v hnci a nechte vystydnout.
Pak vezměte oloupané špekáčky, proložte je nakrájenou cibulí a paprikou, namačkejte do velké okurkové sklenice, až po okraj zalejte utopencovým nálevem, zavíčkujte, strčte do ledničky a nechte pár dní uležet. Víceméně nemáte co pokazit.
Cukr nedávám a nedávala jsem nikdy. Špekáčky oloupu, vložím do zářezů steril. okurku a kapii. Pak je celé obalím ve směsi: sůl, mletý pepř a mleté nové koření. Rovnám do sklenice, prokládám kolečky cibule, zalévám jen nesvařenou vodou s octem. Vody trochu víc než octa, ale ne o moc. Třeba na půl l nálevu zhruba 3 dcl vody, 2dcl octa. Navrch do sklenice kousek feferonky. A to je všechno. Cukr opravdu ne. Jaga.
Nedělám už klasické utopence, ale něco podobného : oloupané špekáčky pokrájet na sousta ( půlkolečka ), cibuli na podobně velké kusy, smíchat a to celé zalít horkým nálevem : po 1 dílu ocet, olej, Worcestr, kečup, plnotučná hořčice a 2 díly vody, lze pozměnit dle vlastní chuti. Nakládám do uzavíratelných krabic, po schladnutí ukládám do lednice. Dá se konzumovat velmi brzy. Jak vidno, cukr žádný, ale ani do těch klasických jsem cukr nedávala. Pokud by někoho zarazil ten horký nálev - právě jsem v pátek naložila tři druhy špekáčků a ani u jednoho druhu se tuk ze špekáčků horkým nálevem nevyplavil. Samozřejmě jsem použila jen kvalitnější druhy...
Že tam nějaký cukr asi bude jsem tušila, ale já mám jen 19 g na 520 g kečupu, toho by si ani nevšiml . On v hořčici taky nějaký bude. Mňamka je to ale přenáramná...;
Máš v tom nějaký zmatek, píšeš že jseš diabetik a že dietu dodržuješ, ale ty přeci nesmíš ani ty špekáčky, takže s tou dietou si z nás děláš srandu, takže si tam klidně můžeš dát i ten cukr.
Špekáčky a maso obecně pokud nejsou komerčně upraveny a dochuceny obsahují 0% sacharidů, Játra pak nějaká 4%. Tedy jsou to vhodné potraviny pro diabetickou dietu. Nezaměňovat diabetickou dietu s dietou redukční. Všem děkuji za tipy a recepty. Cukr do utopenců tedy dávat nebudu, jen jsem se potřeboval ujistit, že tím něco nepokazím.
A co ten tuk a všeobecně nemáme jíst uzeniny, za těch 23 let na inzulinu už trošku vim za co mi doktoři nadávaji.
Není na to jednotný názor ani mezi lékařskou veřejností. Například MUDr Eleková je proti beztukovým dietám.
Záleží ovšem na člověku, každý pacient je original. Záleží na váze, pokud máš nadváhu, tak Ti lékař kvůli tukům nadává ale úplně bez tuků a pokud nemám nadváhu byla by beztuková dieta škodlivá. Lepší je vsadit na sport a pohyb než na beztukové diety. Taky vzhledem k tomu že jsi tolik let na Inzulinu, nemáš náhodou diabetes 1. stupně? Já mám 2. stupeň a to je odlišná kompenzace. Proč jsi vlastně na Inzulinu? Proč nejsi na dietě a na prášcích?
Záleží ovšem na člověku, každý pacient je original. Záleží na váze, pokud máš nadváhu, tak Ti lékař kvůli tukům nadává ale úplně bez tuků a pokud nemám nadváhu byla by beztuková dieta škodlivá. Lepší je vsadit na sport a pohyb než na beztukové diety. Taky vzhledem k tomu že jsi tolik let na Inzulinu, nemáš náhodou diabetes 1. stupně? Já mám 2. stupeň a to je odlišná kompenzace. Proč jsi vlastně na Inzulinu? Proč nejsi na dietě a na prášcích?
Já mám 2. stupeň a hned rovnou v 1996 na inzulin, přestal se mi vytvářet, vážim už 67 kg, podařilo se mi konečně přibrat, tuky nesmíme protože se přeměňují na cukry a to se projeví zvýšenou hladinou cukru třeba i na 2 - 3 dny, cukrovka není o vynechání cukru, ten potřebujeme, ale musíme si jeho množství hlídat.
Pokud máš 2.stupeň a jseš jenom na práškách, tak v podstatě vůbec nevíš co to cukrovka je, je to jako bys okolo ní jel rychlíkem.
Cukrovka neni jenom nejíst cukr, ale snažit se hlídat všechny potraviny včetně zeleniny, protože všechno v sobě nějaký cukr má a člověk by to do nich ani neřekl, a o těch špekáčkách radši ani už psát nebudu, klidně si ten lák oslaď, to je v tom množství už asi to nejmenší zlo, dáš si k nim o půl krajíce chleba míň a máš to vykompenzovaný.
Ještě jedna otázka: Jak jsi na tom s pohybem? Já jsem měl cukrovku dost silnou. Primozáchyt glykem 50, dost hodně že? Ze začátku kompenzace Inzulin. Později Inzulin a hodně pohybu, sportování. Ještě později až dosud Hodně pohybu, cvičení a prášky v polovině doporučeného dávkování. Vždycky říkám na kole ujíždím před hrobníkovou lopatou. Denně tak 25 km ve zvlněném terénu. Když prší nebo v zimě náhradní cvičení s vyšším kalorickým výdajem (rotoped, činky a podobně) v současnosti glykemie uspokojivá dle tabulek. Někdy se podaří stav výborný do glykem 8, jindy uspokojivý do glykem 9. Díky sportu a cvičení. Když zanedbám naměřím glykem přes 10. Snažím se nejíst nebo cvičit. V záloze mám to péro s Inzulinem ale léta jsem ho nepoužil. Když naměřím přes 10, tak honem kolo a projížďka na rychlý okruh anebo rotoped popřípadě dřepy nebo činky. Jinak to kompenzovat nelze. Dá se obejít i bez prášků ale to je třeba dietu a cvičení, taky měřit a já měření nemám rád. Byl jsem ve špitále na pozorování, byla to taková výšková budova, více pater. Trénoval jsem tam do schodů a zpátky několikrát. Následné glykem měření s diabetickou dietou v nemocnici ukazovalo, že dnes to možno bez prášků a inzulinu. Ovšem na takovou kompenzaci nutno vypěstovat odpovídající fyzickou kondici a taky být jinak zdráv. Například s nějakými ortopedickými nebo kardiologickými potížemi by se mi takovým způsobem kompenzovalo těžko.
Teď neřešíme cukrovku, celý dny dělám rukama po stavbách, pak nakoupit, uvařit si, na takový kraviny jako jezdit někde po silnici 1,5 hodiny na kole ještě po fyzický práci nemám čas, mám toho za celý den dost.
Tady řešíme cukr do pro tebe nevhodné potraviny jako jsou utopenci, Neříkám abys je nejedl, taky si je občas dám, ale ne celou 3 litrovou flašku a pak si podle hodnot podle potřeby připíchnu inzulín.
OPRAVA KOMENTÁŘE V 11:34
Já mám 1. stupeň a hned rovnou v 1996 na inzulin, přestal se mi vytvářet, vážim už 67 kg, podařilo se mi konečně přibrat, tuky nesmíme protože se přeměňují na cukry a to se projeví zvýšenou hladinou cukru třeba i na 2 - 3 dny, cukrovka není o vynechání cukru, ten potřebujeme, ale musíme si jeho množství hlídat.
Pokud máš 2.stupeň a jseš jenom na práškách, tak v podstatě vůbec nevíš co to cukrovka je, je to jako bys okolo ní jel rychlíkem.
Cukrovka neni jenom nejíst cukr, ale snažit se hlídat všechny potraviny včetně zeleniny, protože všechno v sobě nějaký cukr má a člověk by to do nich ani neřekl, a o těch špekáčkách radši ani už psát nebudu, klidně si ten lák oslaď, to je v tom množství už asi to nejmenší zlo, dáš si k nim o půl krajíce chleba míň a máš to vykompenzovaný.
Omlouvám se, až teď jsem si toho všimnul
S tim souhlasim, když už si dá dietní špekáčky, tak ta troška cukru na jednom buřtu už tolik neuškodí
Snažím se množství cukru omezovat a necpát ho do sebe tam kde to není nutné. Troška sem a troška tam a je z toho větší množství. Já se snažím s příjmem cukru hospodařit, když už mám tu slinivku poškozenou. Není ani pravda že bychom my diabetici ZÁSADNĚ nesměli žádný cukr. Klidně třeba kremroli anebo tři kremrole, jen musíme vědět kolik je tam sacharidů, to pak možno kompenzovat Inzulínem, avšak já se právě tomu vyhýbám. Obejdu se bez Inzulinu právě díky tomu že dodržuji diabetický režim a dietu. Navíc diabetická dieta v ničem nekoliduje s obecně zdravou dietou. Tak proč do sebe cpát škodliviny, které nejsou potřebné, jako třeba ten cukr?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.