Nejste přihlášen/a.
Vylézt v kempu ze stanu v pyžamě by byla fakt rána, všem ostatním by byly děti pro smích. Cokoliv, jen né pyžamo. U nás spí děti ve stanu ve funkčním triku a holky v kalhotkách. Záleží jaký spacák máte.
Do spacáku zásadně jen v prádle a tričku... když by se shrnul, ať není zima na ramena.
Když ve spacáku spíte v prádle, tak vyhříváte spacák a ten pak hřeje vás. Když v něm spíte v oblečení, tak vyhříváte oblečení, ale spacák zůstane studený a je Vám zima.
Tohle Vám potvrdí, každý, kdo jezdil či jezdí trampovat a ve spacáku prožil nejednu. noc.
Tohle se sice říká, ovšem v praxi mi to nějak nefunguje. Když je mi zima, ať ve spacáku či v posteli, další vrstva oblečení vždy pomůže.
Ale já to nenapsal proto, že se to říká, ale proto, že to mám za roky spaní ve spacáku na nejrůznějších místech osobně ověřeno a potvrzeno...
Taky jsem se v mládí nakempovala a natáborovala dost, ale bez oblečení je mi ve spacáku zima. Máme to každý jinak, je to tak beru si i ponožky...
souhlas s "gotrekem". Ono záleží na tom jaký máte spacák, zda z Lídlu za tři stovky a nebo značkový třeba do mínus 20 st. V tom druhém se mikina obléká až v zimě,
Někdy jsou důležité i drobnosti, např. převléknout si na spaní ponožky, protože ty, co jsme měli přes den, jsou vždy trochu vlhké a v noci by nás studily. Záleží však také na tom, jestli jsou noce chladné nebo tropické. Vzpomínám si, že jednou mne zábly i ruce a tak jsem si na ně natáhla teplé ponožky.
Je nutné si uvědomit, že spacák sám o sobě žádné teplo nevyvíjí, ale pouze izoluje od úniku do okolí. Na spánek je tedy nutno se k tomu odpovídajícně obléct. Možná budete překvapeni, ale čím méně vrstev na sebe navléknete, tím lépe uděláte. To je dáno jednoduchým faktem - spacák si vytápíte svým tělesným teplem, a když ho budete příliš izolovat těsně u těla, zůstane pytel studený. V noci, kdy tělo postupně chládne, pak přichází zima.
Nejdůležitější ze všeho je ošetření periferií - tedy nohou, rukou a hlavy. Začnu od noh, protože pocit chladu velmi často přichází od nich. Pokud jste žena/dívka silně doporučuji spacák přímo ženám/dívkám určený, protože jsou v "rizikových partiích" (nohy, boky, lemy) přímo uzpůsobeny zimomřivější polovině lidstva. Za druhé, pořádné ponožky. I v létě se oplatí si vzít silné fusky z přírodní vlny, které, podotýkám, nemají příliš stahovací manžetu, která by bránila krvi v proudění. Ve velké zimě pomáhají rukavice, nejlépe prstové, aby se člověk byl schopen rozepnout.
Další citlivou položkou je hlava. Doporučuje se čepice, do nějakých deseti stupňů nad nulou vystačí bohatě se stažením kapuce spacáku, potom přichází na řadu kuklašál, který zároveň ochrání i krk.
Co se týče zbytku těla, oplatí se mi to nepřehánět. Obvykle tedy spát pouze v obyčejném bavlněném tričku s dlouhým rukávem a spodním prádle, když je chladno, vyměnit za tričko z merino vlny a nechat si kalhoty. Dlouhé rukávy jsou důležité, nastuzené klouby umí nepříjemně bolet. Na spaní se neosvědčily podvlíkačky, stahují krevní oběh a izolují teplo u těla natolik, že se nevyhřeje spacák. Prodyšnější merino by možná bylo lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.