Nejste přihlášen/a.
Ahoj, když pečete bábovku nebo bublaninu, je nutné elektrickou troubu na nějakou teplotu předehřát nebo plech s obsahem vložím do trobu ještě chladné a nastavím teprve požadovanou teplotu, třeba 175 stupňů? Postupně se těsto ohřívá... A je dobré použít běžné pečení nebo horkovduch?
Pokud peču v troubě maso, mohu pekáč s ním vložit do chladné trouby. U buchet, koláčů, piškotu, prostě sladkostí, jenom do vyhřáté. Je to proto, že těsto obsahuje kypřící přísady (kvásek, prdopeč, sníh z bílků...) a když se dá do studené trouby, proces kynutí se zarazí. Proto troubu vyhřívám asi 15 minut, než do ní vložím pekáč a to na tolik stupňů, na kolik následně budu péct. Kynutí pak pěkně pokračuje, není zaražené.
Tedy, když peču buchty na 150 st., troubu vyhřívám asi 10-15 minut taky na 150. Když peču piškot na 180, troubu vyhřívám taky na 180. Ke konci pečení možno teplotu zmírnit, buchta se už jen dodělá. Je to, proboha, už jasné? Jaga.
Prostě troubu zapnout chvíli před tím, než ten výtvor dovnitř šoupnu!
Správně by se měla trouba předehřát na požadovanou teplotu a teprve potom vkládat pečený pokrm. Určitě tuto informaci najdete i v návodu k obsluze trouby.
Jestli použít klasické pečení nebo horkovzduch, to už záleží na Vás, na co jste zvyklá. Jen upozorním, že při použití horkovzduchu se nastavuje o něco nižší teplota, než při klasickém pečení (i tuto informaci většinou výrobce trouby uvádí v návodu k použití). Pokud na horkovzduch nastavíte moc vysokou teplotu, tak se stává, že kraje buchty na plechu jsou opečené více a přitom střed buchty méně.
Na kolik stupňů se bublanina peče, to u receptu je ale nikoliv už informace, na kolik předehřát troubu před vložením plechu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.