Nejste přihlášen/a.
Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků. Ovšem raw čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaových bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je zdraví prospěšná.
Koupila jsem si hrst kakaových bobů a tak dlouho jsem je drtila a mělnila, až mi vzniklo něco jako ryzí čokoládová hmota. Ta se do běžné čokolády přidá k hromadě palmového tuku, cukru, suš. mléka, soji a lecitinu. Na čokoládách jsou napsána procenta podílu čisté kakaové hmoty. U běžných hořkých čokolád je to něco přes 45%. Já si občas koupím hořkou určitě nad 70%.
Mám po ruce tyčinku RAW ENERGY cocoa naší výroby. Ta má místo cukru, různých tuků a suš.mléka hmotu z datlí. Ty jsou přírodní a mají hodně minerálů. A kupodivu čistého kakaa jen něco přes čtvrtinu celkové hmoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.