Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzené maso, je syrové?

Od: lilil odpovědí: 20 změna:

Koupila jsem u řezníka uzenou plec, a řezníka říkal, že má svoji udírnu na toto maso.

Můžu jíst toto uzené syrové? Docela mě chutná. A nemůže být toto maso karcinogenní?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Když je měkké, jezte. Syrové není, je uzené. Každé uzené je karcinogenní, ale co není, že. Dobrou chuť.

hodnocení

3x

Uzené maso je pochoutka, zvláště teplé, vytažené právě z domácí udírny. Dneska už není, ale zapomenout se nedá.

Maso konzumujte tak, jak je, je přece už uzené, tedy tepelně opracované. Někteří lidé uzené maso ještě vaří, či popečou, třeba jako přílohu k hrachové kaši, ale není to třeba. Z masa se vyvaří do vody ta šťáva a je pak suché a dřevnaté, zvláště, bylo-li libové. Z vývaru se dá následně uvařit uzená polévka, třeba kroupová, ale čerstvé prorostlé uzené bez vaření, s měkkým chlebem a křupavou okurkou, to je ta pravá lahůdka. Jaga.

svetlik*
Takže např. tahle staročeská uzená krkovička je také tepelně opracovaná, když výrobce píše, že není?
cechovninormy.cz/...

hodnocení

2x

Kolik myslíte, že je v kilu plecka karcinogenů? :) A jestli je dobré, po další tepelné úpravě už by být nemuselo. Dejte si bez výčitek :)

Koilk tam toho je?Opravdu nevím-nezkoumal jsem jen konzumoval a le dobré domácí jak čerstvě vytáhlé tak naložené (jeden čas máma konzervovala aby déle vydrželo a "nesežrali"jsme hned!)tak i povařené a to neztratilo chuť-bylo i tak dobré - ale to bude asi tím,že jsme se na tom uzení podíleli všichni-od kydání hnoje,krmení pašíka,při zabíjačce...

jabraka*

U karcinogenních látek se nejedná o množství.Spíše jde o citlivost organizmu na přítomnost dané látky.Stačí jen jedna molekula,aby vybudila zhoubné bujení.Pro jiného člověka může být tato látka zcela neškodná.V uzeninách jsou obsaženy dehtové látky,aromatické uhlovodíky,.kteé mohou škodit.Ale určitě automobily škodí daleko více.Vařením se určitě koncentrace karcinogenů omezuje.

JABRAKA

U karcinogenních látek se nejedná o množství.Spíše jde o citlivost organizmu na přítomnost dané látky...Vařením se určitě koncentrace karcinogenů omezuje.Čo chcel týmto básnik povedať? Ak je pravdivý výrok na začiatku, načo tá zbytočná informácia na konci?

samosato*
hodnocení

0x

Ano a ano.

hodnocení

0x

Uzené je v podstatě dlouze pečené za nízké teploty. Takže ano, lze ho jíst a není syrové.

svetlik*
Běžně se udí studeným kouřem s maximální teplotou 30°C. Tedy k žádnému pečení nedochází. To by se člověk dlouho nedožil, když by se mu během života peklo vlastní maso...

Kupuji si třeba uzenou krkovičku, kde je výslovně napsáno, že se jedná o výrobek bez tepelné úpravy.
Tak jsou různé druhy uzení. Většinou bych řekl, že se udí teplým kouřem.
Uzení teplým kouřem - maso se udí při teplotě 45-70 °C po dobu dvanácti až dvaceti hodin - dle druhu masa a teploty při uzení.
svetlik*
Myslíš, nevím ale třeba lovecký salám, herkules, paprikáš, poličan, uherák, různé klobásy, prošuto šunky ... atd..
nejsou tepelně upravené.
Já se zaměřuji na kvalitnější potraviny, nějaká vařená šmakuláda mě nezajímá.

hodnocení

0x

Není syrové, ale pokud máš uzené kupované (ne doma vyuzené), je nutné trochu povařit, aby změklo a mělo šťavňatou chuť.

*mnam*

Zjistila jsem dokonce, že existuje dvojí druh uzeného masa: uzené syrové a uzené vařené. Zřejmě je nutné číst informace uváděné na výrobku.

" Uzené maso syrové se musí před konzumací tepelně upravit (uzená šunka, krkovička, bůček, pečeně, koleno, plec rolovaná, jazyk s podjazyčím).

Uzené maso vařené je tepelně opracované maso výrobcem, může se konzumovat bez dalších úprav (dušená šunka, krkovice, šunka s kostí, bok)."

soudom.cz/...

*palec2*

jansa
hodnocení

0x

Já bych ho stejně chvíli, tak půl hoduiny převařila. Ono je potom teplé a lepší na chuť.

vernon
hodnocení

0x
Bože. Nemůže být syrové, když je uzené!

poliman
uzene muze byt syrove, jentompouze ochuceni mas ne uprava nebo konzervace, konzervaci je ta sulmco se dava pred uzenim, ale pokud sw udi studenym kourem urcite je treba varit alespon 30 min pred podanim
jarmilon
boze, kde jsi nechal mozek...

hodnocení

0x

Nevím, ale já ho vždy před použitím ještě doma vařím. Pro jistotu.

jarmilon
hodnocení

0x
tvl, to jsou nazory jak stehno. Maso je bud uzene horkym kourem a muze se primo konzumovat, nebo je uzene studenym kourem a musi se tepelne upravit. Vzdy je to na etikete masa. Staci cist.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]