Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem u řezníka uzenou plec, a řezníka říkal, že má svoji udírnu na toto maso.
Můžu jíst toto uzené syrové? Docela mě chutná. A nemůže být toto maso karcinogenní?
Uzené maso je pochoutka, zvláště teplé, vytažené právě z domácí udírny. Dneska už není, ale zapomenout se nedá.
Maso konzumujte tak, jak je, je přece už uzené, tedy tepelně opracované. Někteří lidé uzené maso ještě vaří, či popečou, třeba jako přílohu k hrachové kaši, ale není to třeba. Z masa se vyvaří do vody ta šťáva a je pak suché a dřevnaté, zvláště, bylo-li libové. Z vývaru se dá následně uvařit uzená polévka, třeba kroupová, ale čerstvé prorostlé uzené bez vaření, s měkkým chlebem a křupavou okurkou, to je ta pravá lahůdka. Jaga.
Kolik myslíte, že je v kilu plecka karcinogenů? A jestli je dobré, po další tepelné úpravě už by být nemuselo. Dejte si bez výčitek
Koilk tam toho je?Opravdu nevím-nezkoumal jsem jen konzumoval a le dobré domácí jak čerstvě vytáhlé tak naložené (jeden čas máma konzervovala aby déle vydrželo a "nesežrali"jsme hned!)tak i povařené a to neztratilo chuť-bylo i tak dobré - ale to bude asi tím,že jsme se na tom uzení podíleli všichni-od kydání hnoje,krmení pašíka,při zabíjačce...
U karcinogenních látek se nejedná o množství.Spíše jde o citlivost organizmu na přítomnost dané látky.Stačí jen jedna molekula,aby vybudila zhoubné bujení.Pro jiného člověka může být tato látka zcela neškodná.V uzeninách jsou obsaženy dehtové látky,aromatické uhlovodíky,.kteé mohou škodit.Ale určitě automobily škodí daleko více.Vařením se určitě koncentrace karcinogenů omezuje.
JABRAKA
Není syrové, ale pokud máš uzené kupované (ne doma vyuzené), je nutné trochu povařit, aby změklo a mělo šťavňatou chuť.
Zjistila jsem dokonce, že existuje dvojí druh uzeného masa: uzené syrové a uzené vařené. Zřejmě je nutné číst informace uváděné na výrobku.
" Uzené maso syrové se musí před konzumací tepelně upravit (uzená šunka, krkovička, bůček, pečeně, koleno, plec rolovaná, jazyk s podjazyčím).
Uzené maso vařené je tepelně opracované maso výrobcem, může se konzumovat bez dalších úprav (dušená šunka, krkovice, šunka s kostí, bok)."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.