Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pustila jsem se do výroby sirupu z bezových květů a zjistila jsem, že nemám kyselinu citronovou. Do obchodu se mi nějak nechce, tak mne napadlo ji nahradit tou pomůckou ke konzervování. Je tam kyselina sorbová. Co si myslíte, mám to s ní udělat, nebo mám raději dojet pro kyselinu citronovou? Děkuji.
Není problém udělat bez kyseliny citr.
25 květů černého bezu
citron
1 kg cukru
25 opláchnutých a okapaných květů černého bezu přelijeme 1,5 l vody, přidáme na kolečka nakrájený citron bez jader. Povaříme, necháme 24 hodin vyluhovat.
Šťávu přecedíme přes plátno, přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým plníme čisté a nahřáté skleničky a uchováváme v chladu a temnu.
Hahanaj, díky, ale já dělám sirup za studena. Nevařím, nechci zničit vitamíny které v květech jsou. Dávám do sklepa a jednou mi vydržel i 3 roky, protože jsem na jednu lahev zapomněla. Byl ještě lepší a voňavější uleželý. Citron samozřejmě dávám. A zrovna dneska jsem někde četla, že to jeden člověk také uvařil a byla prý z toho tmavá nechutná voda, kterou vylil do kompostu a šel trhat nové květy Ale to nevím jistě, já to nikdy nevařila, tak nevím jestli mluvil pravdu.
Sirup nedělám, ale limonádu. Je šumivá, vynikající a dává se tam jen svařená voda s cukrem a octem, po vychladnutí nalít na bezové květy a rozkrájený citrón, nechat na sluníčku pod celofánem 6 dní. Vychlazené je to opravdu dobré, jen se to musí vypít během pár dní, udělat si zásobu limonády třeba na zimu nelze. Jaga.
Kyselina a podobná chemie /kromě toho octa/ tam není.
Děkuji všem, nakonec mi vypomhla sousedka, kyselinu citronovou měla doma. Já mám starý recept od maminky, ale neměla jsem tu kyselinu, tak jsem hledala na internetu recepty a v jednom jsem se právě dočetla, že tam jedna paní dává tu kys. sorbovou. Ale moc se mi to nezdálo, tak jsem se zeptala tady. Já neuváděla, že ho dělám za studena, protože jsem ani nevěděla, že to někteří vaří. Dělám za studena i sirup z rakytníku a ještě nikdy se mi nezkazil a mám ho pokaždé celý rok, až do nové sklizně.
Taky jsem kdysi dělala bezový sirup zastudena ale z plodů bezu,velký špajz tenkrát ještě na baráku a jednou po práci...legraci ale jak pro koho.Sirup zkvasil,špunty vystřelily a nechtějte vidět tu spoušť.Špajz ,,vymalovaný,,modrofialově až do stropu a všechny věci na policích taky.No fakt hrůza ! Ani 3 nátěry bílé barvy ty fialové stěny pořádně nepřekryly! Už takové ,,blbosti,,raději nedělám.
Asi byla někde chyba při výrobě. Dělám sirupy za studena i třeba z rybízu, nebo z josty a ještě mi nikdy nic nevybuchlo. Asi jste dávala málo cukru, nebo právě nepřidala tu kyselinu citronovou. Nebo se Vám do sirupu dostala nějaká nečistota. Já už mám ten bezinkový hotový a je krásně voňavý. Dnes se ho chystám přelévat do lahví. Ty musejí být vypařené jarovou vodou a pořádně vypláchnuté napřed studenou a pak horkou vodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.