Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer přeji. Pokuď by tu byla zkušená hospodyně, tak ať mi poradí, jak na výrobu domácí majonézu. Nechci kupovanou, jsou nekvalitní. Je tam příliš soli, škrobu, konzervantů atd...Děkuji předem za radu. Majonéza bude použita na výrobu vlašského salátu.
Recept, který nemůžete nikdy zkazit. Dělám už 30 let. Naučila jsem se ho ve Francii.
1 celé vejce, i s bílkem, majonéza je pak "lehčí" a je jí daleko víc. Jednu polévkovou lžíci francouzské hořčice, ne naší, ale té pravé, nejlepší je "Amora". (V žádném případě ne naši plnotučnou, protože je na majonézu nevhodná.) Trochu soli a trochu cukru. Napřed šleháte jenom to vejce s hořčicí, solí a cukrem, za pár minut je to takové krémové a pak přilévat olej. Nejlepší je řepkový a nemusíte vůbec po kapkách, nic nehrozí, prostě malým "čůrkem" a hned vidíte, jak majonéza začíná houstnoust a nabývat. Pak přiléváte olej až do úplného zhoustnutí. Na jedno vejce spotřebuji asi o něco víc než hrnek oleje, možná víc, nikdy jsem to neměřila, řídím se hustotou majonézy. Nakonec zašleháte trochu jablečného octa, asi jednu neplnou polévkovou lžíci. Pak ochutnáte a podle ptřeby přisolíte, nebo přidáte cukr, nebo ten ocet a ještě šleháte. prostě doladíte chuť. Nikdy za těch 30 let se mi majonéza nesrazila a mám ji hotovou za pár minut. V lednici vydrží dlouho. Už jsem to naučila všechny mé kamarádky a jinou už nedělají. A také žádnou jinou nekupují. Já to dělám v robotu s tím šlehacím diskem, ale jde to i těma metličkama kterýma šleháte třeba sníh, jenom to trvá trochu déle. Až se to naučíte, už to budete dělat "levou zadní". Napište, jestli se Vám povedla.
P.S. A nic nemusí být pokojové teploty. Normálně vyndám vejce z lednice a pracuji ihned.
Totak, ty co máte z Polska, jsou určitě ještě zavřené a tudíž se asi nezkazí ještě hodně dlouho. Zkus udělat tu moji hned. Škoda, že mi nikdo nemůže držet kameru, abych to natočila a přeposlala. Ale až přijde kamarádka, tak to zkusíme natočit, jestli se to sem pak "vejde". A fakt se nikdy nesrazí. A i když tam nejsou žádné konzervanty, vydrží v lednici opravdu dlouho. Já mám takovou palstovou dózu s víčkem, ale můžeš to dát i do zavařovačky s víčkem.
Zdravím. @suzymon, tak jsem dnes vyndala vejce z lednice a rovnou za studena jsem vyšlehala majonézu podle vašeho receptu. Ani s přiléváním oleje jsem nedělala žádné štráchy. Povedla se na jedničku a je fakt skvělá , všem doma chutnala. Děkuji vám mnohokrát za recept a všem doporučuju. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.