Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světle pražená káva?

Od: milann* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
pijete někdo světle praženou kávu? Můžete mi popsat vaše zkušenosti? Nějaké články jsem si přečetl, ale nevím jak si představit tu kyselost. Jemné náznaky?

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Jednou jsem ji pil a vůbec nebyla dobrá. Ta nepříjemná kyselost, či trpkost tam prostě je. To melta je už lepší. Správně musí být káva pražená pomalu a do tmava. Platí, že odrůda arabica má jemnější chuť, než robusta (převážně z Afriky).

milann*
hodnocení

díky, vyzdvihují ovocné tóny apd, takže mě to zaujalo, ale nějak si to nedokážu představit. Chtěl jsem si udělat obrázek předem, zda čekat prostě kafé nebo něco jiného. :)

mot
Správně musí být káva pražená pomalu a do tmava.
A to jako stanovil kdo? :) Je x stupnu prazeni, kazdy muze jak tmavou chce a jak mu chutna.
Svetleji prazene kavy mam rad, je v nich vic zajimavych chuti nez v italske kave, ktera je jenom hořká a chutnaji vsechny stejne.
liska5

Mně spíš vadí černé spáleniny nebo nevyrovnanost v barvě zrn, což vypadá jako smíchané zbytky zpod pásu. Na balení by měl být správně uveden poměr arabiky a robusty. Arabika je jemnější a hodně lidé pijí jen 100% arabiku. Ale robusta asi 20% tomu prý dává plnost. A taky často bývá na obalu vyznačena hrubost mletí, kvůli kávovarům a překapávání, a pak ostrost ve stupnici tj. zda je vhodné na cappucino, presso ...Myslím, že dva světlé druhy zrnek budou mít rozdílnou chuť, že to není jen v barvě, ale v původu kávy.

kepler*

Kdo to stanovil nevím, ale platí to jako zlaté pravidlo. Samozřejmě, že když se káva přepraží, pak bývá moc hořká a pokud obsahuje nedopražená zrna, tak ty ji zkazí.

liska5

Ono ji prý i špatně nastavené mletí v elektr. mlýncích dovede připálit. Někde jsem četla o negativech tříštivých mlýnků .

mot
zadne takove zlate pravildo neni. Kava se da prazit do libovolne barvy, zalezi na chuti, konkretni kave, nic neni spatne. ncausa.org/...
Ruzne uprazena zrna samozrejme take nevadi, nemate dve zrna stejne velka, aby byla uprazena za stejnou dobu stejne. zmetkove zrnka nepocitaje. Samo pokud jako vetsina komercnich kav prazite so hodne tmava, tak tam se to ztrati. Ale to je taky jejich ucel, aby se ledacos ztratilo :)
Tristive mlynky nejsou mlynky, ty jsou vhodne tak pro standardku, tam uz je jedno jak ji namelete. Na normalni kavu jedine mlynky s kameny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]