Nejste přihlášen/a.
Mám zlomený prsten s jantarovým očkem, prsten Je možná stříbrný, Nicméně jen zbytek. Jantaru je velký kus... Kupováno v bývalém SSSR. Chtěla bych zbytek prstenu odstranit tak, aby s jantaru šel udělat jiný nový prsten. Jak na to?
Jantar je velmi stará pryskyřice a měla by se dát celkem lehce odstranit čistým ( i méně koncentrovaným) lihem (ethylalkoholem). Takže prstýnek hoď do 100 grámov vódki, získáš čistý kov a originální jantarově zabarvenou vodku. Postup případně opakovat až do totálního zboření Rusa.
Bývalé SSSR - tj dnes některá rebublika Pobaltí - Litva, Lotyšsko, Estonsko.
Víš, on ten jantar je moc pěkný, ale zase není nijak extra vzácný. Pokud je to hrudkanepravidelného tvaru, tak je to zřejmě vyčištěný a vyleštěný kousek pravého jantaru. Pokud je to hladká perlička libovolné velkosti, tj něco co má nějaký geometricky pravidelný tvar, tak zřejmě vzniklo uměle roztavením a odlitím jantarových úlomků - to má jen minimální hodnotu.
Když se projdeš například Sukiennicí na Rynku v Krakově, tak tam uvidíš jantaru obrovské množství. Různé náramky, přívěsky a prstýnky z přetaveného jantaru bývají za velmi dostupné ceny.
Myslím, že libovolný klenotník ti řekne něco podobného, ale alespoň určí materiál toho prstýnku, jestli má smysl s tím něco dělat.
Děkuji za radu s alkoholem, zkusím to, i když asi nejdřív na jiném kousku. V Krakově, I když v klenotnictví jinde, jsem si dva přívěsky koupila... byly hezky drahé, jantar se mi celkem líbí, proto to s tím prstenem zkusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.