Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jantar, jak odstranit?

Od: alena35002 odpovědí: 9 změna:

Mám zlomený prsten s jantarovým očkem, prsten Je možná stříbrný, Nicméně jen zbytek. Jantaru je velký kus... Kupováno v bývalém SSSR. Chtěla bych zbytek prstenu odstranit tak, aby s jantaru šel udělat jiný nový prsten. Jak na to?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

3x

Odnést do specializovaného obchodu (zlatnictví, stříbrnictví, šperkařství) a nechat to udělat od někoho, kdo tomu rozumí. Já takhle měnila kámen na jednom prstenu, druhý mám na zakázku komplet udělaný. M.

kepler*
hodnocení

0x

Jantar je velmi stará pryskyřice a měla by se dát celkem lehce odstranit čistým ( i méně koncentrovaným) lihem (ethylalkoholem). Takže prstýnek hoď do 100 grámov vódki, získáš čistý kov a originální jantarově zabarvenou vodku. Postup případně opakovat až do totálního zboření Rusa. :-D

cs.wikipedia.org/...

Nojo, ale ona to chce naopak - zachovat jantar a odstranit stříbro !

kepler*

Aha, asi jsem blně četl a nepochopil. Otázka zněla jak odstranit jantar. Stříbro je podle mně cennější než jantar. Jantar je brak.

hodnocení

0x

Bývalé SSSR - tj dnes některá rebublika Pobaltí - Litva, Lotyšsko, Estonsko.

Víš, on ten jantar je moc pěkný, ale zase není nijak extra vzácný. Pokud je to hrudkanepravidelného tvaru, tak je to zřejmě vyčištěný a vyleštěný kousek pravého jantaru. Pokud je to hladká perlička libovolné velkosti, tj něco co má nějaký geometricky pravidelný tvar, tak zřejmě vzniklo uměle roztavením a odlitím jantarových úlomků - to má jen minimální hodnotu.

Když se projdeš například Sukiennicí na Rynku v Krakově, tak tam uvidíš jantaru obrovské množství. Různé náramky, přívěsky a prstýnky z přetaveného jantaru bývají za velmi dostupné ceny.

Myslím, že libovolný klenotník ti řekne něco podobného, ale alespoň určí materiál toho prstýnku, jestli má smysl s tím něco dělat.

alena35002
hodnocení

Děkuji za radu s alkoholem, zkusím to, i když asi nejdřív na jiném kousku. V Krakově, I když v klenotnictví jinde, jsem si dva přívěsky koupila... byly hezky drahé, jantar se mi celkem líbí, proto to s tím prstenem zkusím.

Pozor! Podle keplerovy lihové rady rozpustíte jantar a zbyde Vám ten ulomený kousek prstýnku. Jestli jsem pochopil otázku, tak Vy to chcete přesně opačně.

hodnocení

0x

Co vlastně chceš? Zachovat jantar nebo zachovat stříbro? Podle toho můžeme odpovídat.

Já myslím, že je to naprosto jasné. Cituji konec dotazu:

"...aby s jantaru šel udělat jiný nový prsten".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]