Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na příspěvky?

Od: sara* odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, prosím o radu, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na nějaké finanční příspěvky, jakožto těhotná žena. Po ukončení školy jsem pracovala pouze na dohodu o pracovní činnosti,v práci ale teď už nemohu pokračovat, bydlím v podnájmu, ale trvalé bydliště mám u rodičů. Děkuji předem za odpověď.
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Ano, máte nárok na příspěvek na výživu a náklady spojené s těhotenstvím, od otce svého dítěte.

doplněno 02.05.19 14:47:

Neuveden - kde? Vy nevíte s kým jste těhotná?

"od otce svého dítěte"

Také od koho jiného...

iz*
hodnocení

2x

Těhotenství není nemoc, klidně můžete pracovat do 8.-6. týdne před porodem. Těhotenství samo o sobě nezakládá nárok na státní sociální podporu ani na dávky hmotné nouze (na žádné dávky).

Pokud byste chtěla pomoc od státu, musela byste si napřed vyřídit všechno, nač máte Vy (později i dítě) nárok od otce dítěte.

"Dosáhnout" byste snad mohla na příspěvek na bydlení. Ovšem to byste nesměla bydlet v podnájmu > musela byste mít uzavřenu nájemní smlouvu na své jméno.

Trvalý pobyt si přihlaste tam, kde skutečně bydlíte > i kvůli dítěti.

Iz, s tímhle souhlasím. Jak to měla ta slečna v době, kdy byla těhotná, to nevím, ale pak, po porodu si to opravdu dokázala zařídit tak, jak popisuji doleji. Tak proto si myslím, že až tazatelka porodí, bude mít nárok také. Do té doby by asi měla spíše bydlet u rodičů.

hodnocení

1x

Přesná odpověď neexistuje, nikdo nezná vaši konkrétní situaci.

Dávky SSP zde mpsv.cz/... , dávky v hmotné nouzi tady mpsv.cz/... tak se na to alespoň předběžně podívejte.

Upozorňuji, že (mimo jiné) "V hmotné nouzi není osoba, která prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním" a neuvedení otce, který má zákonnou vyživovací povinnost, by jako "neprojevování"mohlo být posuzováno.

hodnocení

1x

Neuvedením otce akorát okrádáte své dítě.Ono hrdost je pěkná věc ale až se dítě zeptá proč máte 5x týdně paštiku, proč nemá kolo,brusle,proč nemůže na školu v přírodě,na lyžák,proč nemůžete jet na dovolenou a že by chtělo vidět moře...pak si uvědomíte,že jste kdysi udělala velkou hloupost. Možná je ženatý,no a co,takových případů je a je to taky jeho dítě.Zřejmě něco dostanete ale jak zaplatíte podnájem,energie,jídlo,moc vám toho nezbyde jestli vůbec něco.

krtek66

to co napíšu je sice možná morálně špatně a nesouhlasím s tím...ale z hlediska financí "se má nejlíp" matka samoživitelka, která otce neuvede...

pb®

A to si nemyslím. Já si myslím, že z hlediska financí se má nejlíp matka, která žije s otcem svých dětí, který je správný chlap a stará se o svoji rodinu a dokáže svoje děti i partnerku zabezpečit.

sara*
hodnocení

Co když je otec neuveden?

Tak snad víte s kým to máte.

krtek66

martin: tak nějak mi to teď připomíná ten vtip... "to ti byla tehda taková *******, buď rád, že nejsi tuleň" *smich*

Nezlobte se, ale to by už opravdu bylo turecké hospodářství. Neuvedu otce a natáhnu ruku, státe - dej.

Krtku - mně se líbil ten ... zkus sednout na cirkulárku a pak řekni, který to byl zub...

hodnocení

0x

Nedávno se vnučce jedné naší příbuzné narodilo dítě, vyšlo to tak, že dokončila vysokou školu, ani nepracovala a dítě se narodilo. No a nemá nárok na nic, tak to nějak zvládnou, ale má k tomu i chlapa.

pet32

Určitě má nárok na rodičovský příspěvek, jestli pracoval otec dítěte tak po šestinedělí si může vyřídit PPM přes otce

iz*

@Sisi,

jestli vnučka VŠ úspěšně dokončila, má nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) a po jejím skončení na rodičovský příspěvek (RP).

Jestli studium nebylo úspěšné, má od porodu nárok na RP-

hodnocení

0x

Tak já se také přidám. Souhlasím s morálními názory ostatních, ale v praxi je to jiné. Znám jednu slečnu, ta nikdy v Čechách nepracovala. V roce 1992, odjela pracovat na zámořskou loď, kde byla asi 10 let. Vydělala si dost peněz. Pak se tam vdala za nějakého kolegu, cizince. S tím si tady koupila docela velkou vilku a měli v plánu se sem přestěhovat a podnikat. Ale to nevyšlo a rozvedli se. Vila se musela prodat, ale prodali ji za velmi slušnou cenu. Několik milionů. Ona vyplatila svého už bývalého manžela a vrátila se na tu loď. Tam se opět seznámila s jiným kolegou a tomu se podařilo ji přivést do jiného stavu. Ale tentokrát se nevzali. On odjel pracovat někam do Ameriky na souš a ona se vrátila do Čech a tady také porodila. Otce neuvedla, dítě má její jméno. Ale zažádala si tady o příspěvek na bydlení a o dávky, jako matka samoživitelka. Našla si tady byt, s nájmem asi 12 tisíc, jestli to není víc. Ten jí celý platí sociálka a ještě dostává nějaké příspěvky na dítě. Do práce nechodí, dítěti asi nejsou ještě 4 roky. Tohle přesně nevím. Ale vím, že má na svém kontě ty peníze z prodané vily a že to není málo. Dvakrát do roka jezdí do na dva měsíce, nebo na měsíc do té Ameriky za tím svým přítelem, otcem dítěte. Déle tam zůstat nemůže, neboť ani ten její přítel není Američan a nemá tu zelenou kartu. Jak to dělá on, aby tam mohl zůstávat to už nevím. Ale tohle vím s naprostou jistotou. Sama jsem se hodně divila, jak je to možné, že někdo, kdo tady v životě nepracoval a nepracuje, má nárok na podobné vymoženosti. Ale to s tím zřejmě nemá co dělat, nejedná se o důchod. Jenom podotknu, že je z poloviny romka.

Tak mi teď vysvětlete, proč by tazatelka také neměla nárok na příspěvek na bydlení a jinépříspěvky, jako matka samoživitelka.

jpp

Takhle vznikají drby, alá JPP. (jedna paní povídala)... a nebo to jsi ty, ta poloviční romka? *smich*

Přesně tuto reakci jsem očekávala. A co když napíšu že ano, že se jedná o můj případ? Tak co, jak mi to vysvětlíš, ty chytrej.

JPP, pardon, už mi to došlo. Ty chytrá, ne chytrej. A přeber si to jak chceš. :-D

jpp

OK. Beru to na vědomí. Jsi poloviční Romka, která tady nikdy nepracovala a celý byt ti platí sociálka.

Takže už nejsi důchodkyně, co bydlí v domečku?

Ne, už jsem romka a mám tříleté dítě. To je *sok*, co? Pekárno, kami, cena a tak dál...

Ale stejně se dost divím, jak se někdy může celkem rozumný člověk, tak radikálně změnit v úplného trotla, když si začne myslet, že je "neviditelný".

nov

*palec**haha* Fandím Vám, Suzy!

jpp

suzymon > Jsi vedle, jak ta jedle. *smich*

Ne, to já jsem ta jedle a vedle stojíš Ty...*jasne*

jpp

OK jsi jedle. *palec*

Já jsem si říkal, že komunikace s tebou je na úrovni mluvení do stromu, jen jsem nevěděl jakého. No a je to jedle. *jasne*

hodnocení

0x

Mně jen vždycky překvapí, jak lidé dobře vědí, kolik jiní bezpracně dostávají - že by jim hackli účty? *smich*

hodnocení

0x

Nikdo zde nemluví o nějakém nabourávání se do účtů, ale o tom, že by tato tazatelka podle mne nárok na příspěvky měla. A že je její věc, jestli otce přizná, nebo ne a jestli má nárok na nějaké příspěvky. A to se zde řeší. A proto jsem psala o případu, který je shodný. Takže poznámka o nějakém hackování tu není vůbec na místě. *nene*

iz*

@Suzymon,

pro posouzení, jestli by tazatelka měla nárok na nějaké dávky, je v otázco moc málo informací. Situace tazatelky vypadá podobně jako situace, kterou popisujete. Ale jen na první pohled, teprve kdybychom viděli hlouběji, by se dalo posoudit, jestli to je stejná (podobná) situace.

Třeba zmíněný příspěvek na bydlení (dávka státní sociální pomoci): Pro jeho přiznání musí mít žadatel uzavřenu nájemní (nikoliv podnájemní!) smlouvu na své jméno a v bytě, pro který o příspěvek žádá, musí být přihlášen k trvalému pobytu.

Výše jsem vycházela z informace o podnájmu, kam se k trvalému pobytu nelze přihlásit bez souhlasu majitele. To by byly hned dvě (nájemní smlouva a trvalý pobyt) nesplněné podmínky > proto jsem nárok na příspěvek na bydlení zpochybnila.

Příspěvek na bydlení se přiznává ve výši rozdílu mezi 30 (v Praze 35) % příjmu a normativními náklady na bydlení.

V případě příspěvku na bydlení se zjišťuje "jenom" výše příjmů a uhrazených nákladů na bydlení (nájemné, energie, vodné/stočné, otop). Kdyby příspěvek na bydlení nestačil, lze požádat o doplatek na bydlení. To je dávka hmotné nouze, u níž už se posuzuje i majetek, případné úspory. Zjišťuje se, jestli si žadatel vyřídil všechno, nač by měl nárok > např. výživné pro dítě od jeho otce apod.

Doplatek na bydlení lze přiznat ve výši, která úplně dorovná náklady na bydlení. Ovšem podmínky pro přiznání jsou přísnější a vše se dokládá každý měsíc (u příspěvku každé čtvrtletí),

Určitě jste přesvědčena o tom, že ten případ znáte dobře, ale nejsm si jista, jestli máte opravdu všechny informace. Není pravděpodobné, že by úřad přiznal dávku hmotné nouze, kdyby žadatelka měla "úspory" (míním částku za prodej vily) v řádu milionů... Ledaže by ty peníze měla "uloženy u někoho jiného" > ovšem to už by byl podvod a zneužití pomoci v hmotné nouzi.

Iz, určitě nevím všechny podrobnosti. Sice některé znám, ale ty tady psát nemohu, nevím kdo všechno to čte a nechtěla bych nikomu způsobit problém, tak se snažím neuvádět jiné detaily. Jenom mne u této otázky trochu zarazilo, že někteří tazatelce napsali, že musí toho otce přiznat a že je v prvé řadě na něm, aby se o dítě postaral. S tím teda samozřejmě souhlasím, je to tak. Ale nikdo z nás přece neví, jaké k tomu má ona důvody. A ty mohou být různé a někdy i takového rázu, že se k nim člověk nemá chutě přiznávat, i když je to zde anonymní. A když se tady ta slečna ptá, tak si asi vůbec není jistá, na co má opravdu nárok a některé odpovědi by ji mohly i odradit od toho, aby se pokusila něco pro sebe a své dítě zařídit a trochu si přilepšit.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]