Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jelito nebo jitrnice?

Od: majolen odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,
pletou se mi jelita a jitrnice. Které je které a které máte radši?

Děkuji

Jelito nebo jitrnice?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jitrnice je světlejší...jelito tmavší.

Já hlasuji pro jitrnici:)

hodnocení

2x

Jelito je krev a kroupy (zjednodušeně), proto je tmavé. Dobře se to pamatuje podle modřin = jelita. :) Taky jsou to krvavé podlitiny.

A jestli jelita nebo jitrnice... mě vyhovuje od každého jedno. Záleží i na řeznictví řezníkovi jaké udělá. Některá jsou překořeněná a jednou jsme měli i takové, co z 1/3 obsahovala tuk/sádlo, který se vypekl.

Jelito vychází o něco tučněji, ale co řezník to jiný recept, takže těžko soudit. :)

hahanaj*

Jelito nejsou jen krev a kroupy jsou i žemlová jelita s krví.

lidus*
hodnocení

1x

Světlá jitrnice, dá se konzumovat jako tlačenka, upéct. Tmavá jelita, nejlepší pečená s kysaným zelím.

hodnocení

1x

Jelito obsahuje kroupy smíchané s krví... je tmavší.

Jitrnice obsahuje namleté maso a vnitřnosti... je světlá.

Osobně mám radši jitrnice.

Jelito nemusí nutně obsahovat kroupy. U nás se dělala jelita tzv. žemlová (bez krup) a kroupová. Obojí, a vlastně i jitrnice, lze podávat jak teplé např. opečené s brambory a zelím, nebo studené, např. s octem s cibulí Ale to už tady někdo psal.

Žemlové jelito neznám... psal jsem to, jak to znám z domácí zabíjačky.

Zkuste smíchat jitrnici s vejci na pánvičce s trochou sádla (jako když děláte míchaná vejce)... ;)

Ostatně věřím, že i recepty na výrobu jitrnic se budou lišit... dle zvyklosti řezníka či místa vzniku. A co tam melou jedni, by tam nikdy nedali druzí... :-D

hodnocení

1x

Při tom pohledu se mi sliny sběhly. Ale brzy zase odběhly. Protože tohle nejsou pravé jitrnice ani jelítka. Je to děleno kovovými klipsy, správné jitrničky a jelítka se špejlují. Takže tohle nic moc, tedy podle pohledu.

Jitrnice jsou světlé, základem je vepřový ovar, rozsekaný kolíbadly. Někdo mele, ale to už není ono, je to jako kaše. Musí to být hrubší, s těmi kousky masa a to dokáže jenom kolíbka. Přidají se syrová vepřová játra (pomletá), vývar, koření - sůl, pepř, majoránka. To je základ. Někdo přidává i další koření, ale to už není třeba. A zapomněla bych na buchtu, pěkně vymačkanou. Dávají se do tenkého střeva, otočeného naruby, pořádně vypraného. Špejlí se, vaří se ve vodě, ze které bude pak prdelačka. Když některá jitrnička při vaření praskne, o to lepší je potom polévka.

Jelítka se dělají dvojí:

1) kroupová: uvařené velké kroupy s přídavkem kmínu se rozředí vepřovou krví, přidá se vyškvařené plstní sádlo i s těmi škvarky, trochu vymačkané buchty. Dochutit solí a pepřem.

2) žemlová: krev a na kostičky nakrájená buchta, okořenit.

Jelita se dávají do otočeného a dobře vypraného tlustého střeva. Vaří se v čisté vodě, zvlášť, tento vývar je díky tlustému střevu cítit a do polévky nepřijde, vylije se pryč.

Pokud obojí hmota zbyde, peče se v pekáčích v troubě. Kroupy se při pečení míchají, prejt ne. Jí se studené s chlebem a zeleninovým salátem, nebo teplé s lepenicí (brambory se zelím).

Jinak obarvené kroupy (bez buchty, zkvasilo by to) se zavaří do té vody z vaření jitrnic, míchá se během varu a pak občas až do zchladnutí. Polévka se moc nekoření, aby vydržela. Teprve při ohřátí potřebného množství porcí se přidává sůl, pepř, česnek a majoránka, případně maggi.

To jsem si zase zavzpomínala. Mám to v malíčku, ale co je mi to platné, když to hlavní mi chybí. Čuník! ;) Jaga.

.

U nás se do jitrnic přidávaly i plíce... mlelo se, ale speciální šajbou, na hrubo. A u těch jater si už nejsem jist, jestli byla syrová, nebo vařená. A také vyškvařené vnitřní sádlo, jestli si to dobře pamatuji.

hahanaj*
hodnocení

0x

Jelito je s krví /to tmavé -to je jednoduché.Já cokoli s krví nemám ráda.

samosato*
hodnocení

0x

Jitrnice světlá, jelito tmavé.

Mám radši jelita.

hodnocení

0x

Jitrnice jsou ta bílá a jelita jsou ta červená, protože tam je krev.
Které máme nejraději?
Každý podle své chuti ;)

hodnocení

0x

Rači mám jaternice, ale pokud je jelito opečené se zelím- dokážu se přemoct a i si na tom pochutnat.

hodnocení

0x

Jitrnice je to světlé, jelito tmavé.

Z domácí zabíječky, kde je schopný řezník, mi chutná vše. Z obchodu už dnes skoro nic..

Jinak preferuji jitrnice- hlavně po studenu, jelito pouze opečené, se zelím a bramborem, po studenu mi jelito nechutná.

hodnocení

0x

Dobrý den. Odpověděli už předchozí rádci. Já mám rád oboje. ale jelito kroupové. Dělají se i žemlová. Dnes máme zrovna jitrnici s bramborem. Opeču na sádle a brambory také. Musí se opékat opatrně, rády praskají. Tyhle jitrnice jsou koupené, ale jinak jsme měli až do roku 2000 pravidelně každý rok zabíjačku.

liska5

Pokaždé peču obojí a v remosce..Nejdřív je popíchám, aby tak brzy nepukaly, k tomu vařené brambory a salát s kyselého zelí. Dík za inspiraci.

Jelita jsou ta tmavá. /Pomůcka: když mne nařežou, tak mám na zadku tmavé šrámy - jelita./:-D

mil®
hodnocení

0x

Radši mám jelita, ale jen žemlová. Někdy i jitrnici. Obojí studené i opečené.

hodnocení

0x

Mám ráda oboje stejně, musí ale být z domácí zabijačky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jitrnice v troubě
Otázky na téma pečená jitrnice
Otázky na téma pečené jelito

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]