Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jako děti jsme měli u babičky ke snídani bílou kávu. Chtěla bych si ji znovu udělat, ale vlastně nevím jak se dělá.
Děkuji
Uvařit meltu podle návodu, scedit a dolít - pozor! - horkým mlékem. Studené ji sice zchladí, ale je tam trochu rozdíl v chuti. Vyzkoušejte oboje.
Přidávejte mléko po troškách a ochutnávejte - každý to má rád jinak.
Ad @kapkanadeje - Bílý kafe (ne bílou kávu ) s chlebem jsem milovala taky - jedlo se z plecháčku polévkovou lžící. Dneska už nemám ani jedno, tak tu chuť nevrátím.
Do konvice na kávu se nalila studená voda, na ní se nasypaly dvě (tři? nebo víc, podle množství vody) Melta, přiklopilo víčko a čekalo se, až to začne vařit. Muselo se to hllídat, včas víčko odklopit a pak čekat jako kocour u díry na začátek varu, kdy se začne voda vařit a melta na povrchu začne pěnit a stoupat k okraji a hlavně se musí horní pěna obrátit, tak aby se všechno nahoře zpěnilo, ale nepřeteklo.. V tom okamžiku, než to překypí z konvice (nebo hrnce) se vařič vypne.
Melta se nechala chvilku v konvici dojít a pak se nalévala před hustý kovový drátěný cedníček do hrníčků, nebo do jiné, porculánové kávové konvice. Do hrníčku se pak ještě daly dvě obvyklé kostky cukru, tedy řepného cukru se čtvrcovým profilem, sekané v cukrovaru z tyčí - boky hladké a čelo a spodek trochu hrubé. Žádná třtinová náhražka, to bývalo až později.
A nakonec, aby to byla bílá káva, se do hrníčku nalilo trochu mléka, Podle chuti, někdo jen trošku, někdo třeba i třetinu hrnku.
V neděli se bílá káva světečně vylepšila tím, že se na meltu v hrnku ještě přidala lžička dobré mleté kávy. K tomu bábovka, nebo ...
Výborné bílé kafe také dělali na vojně, bylo teplé, sladké, chutné a bylo ho hodně.
Kromě Melty také babičky měly Žitovku (z praženého žita), Čekanku, Cikorka (cikórie),
Je to silná Melta (silnější, než když se pije samotná) doplněná trochou horkého mléka. Nic složitého na tom není, ale chce to vychytat ten správný poměr, který bude vyhovovat přímo vám. Popř. lze místo Melty použít instantní Inku nebo Caro. Já mám ráda spíš výraznější chuť, proto Caro nevyhledávám.
Ildiko (nebo kdokoliv další), můžu se Vás při tomto zeptat, jak meltu připravujete? Já mám sypanou, a když ji povařím a přecedím, tak
a) kávový filtr zanese tak, že nelze přecedit ani hrnek
b) jemné sítko zanese taky, jen trochu pomaleji a v nápoji je sedlina
c) hrubé sítko nezanese, ale sedliny je v hrnku prostě moc.
Dělám něco špatně nebo jak ji připravujete Vy?
Otázka je stará, ale také jsem se o to bílé kafe pokoušela. Ztroskotalo to na chuti té melty. Koupila jsem různé druhy a všechno to skončilo v popelnici. Smrdělo to, nevonělo. To už je lepší si dát do normálního překapávaného kafe to mléko. Ale ta chuť té melty už tam není. A navíc, ta melta byla zdravá. Babička to dělala tak, že nechala na plotně vzkypět vodu a když se vařila, nasypala se tam ta melta a přiklopila pokličkou. Odtáhlo se to z plotny na kraj, aby se to už nevařilo a asi za 10 minut to bylo hotové. Ona ta melta musela všechna klesnout ke dnu a pak už se to mohlo pít s tím mlékem. Také se u nás do tohoto bílého kafe lámal chleba. jo, to už je doba dávná, tak 60 let...
Mám tu samou zkušenost jako píše suzymon. Koupila jsem několikrát obyčejnou sypanou Meltu na různých místech, také "retro" Meltu v Lidlu, pak v Makrovegetu a v Bille, prostě ta vůně a chuť, jakou pamatuji v dětství, to prostě není. Není to ona, ta správná Melta.
Já i moje mamka si dělámě buď turka nebo rozpustnou kávu půl hrnku a dolijeme mlékem. Tato varianta ale není pro děti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.