Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem jediné "dítě" v mojí rodině. Mám biologickou mamku a nevlastního otce, problém je, že moje mamka chce odejít, jenže mi je okolo dvaceti a sama jsem měla v plánu, najít si vlastní bydlení a začít žít, ale mamka, chce žít se mnou. Což vím, že není dobře, protože vím, co způsobuje závislost "dítěte" na rodiče a naopak a já nechci svou matku na mě způsobit závislou. Jenže když jsem jednou řekla, že bych chtěla odjet z republiky a začít svůj život tak dostala panický záchvat. Tak jsem souhlasila na městě poblíž. Jenže v té chvíli to začalo: Budu u tebe jen přespávat,, pak k tomu, můžeme bydlet spolu... Ještě jsem se neodstěhovala, ale sama utíkám odsud, abych byla nezávislá, ale nechci aby mě nenáviděla a brala to jako zradu. Jen se cítím dospěle a chci být samostatná a žít jako dospělá osoba, což nebude možné, dokud budu žít s rodiči. Nevím, jak jí to říct, aby se mnou ještě mluvila. Četla jsem dost textů o nutnosti vyletění z hnízda a rodičů, kteří se potýkají se syndromem prázdného hnízda, ale nikde se tam nezmiňují, jak to sdělit rodičům. Vím, totiž co mamka pro mě obětovala, ale cítím, že je můj čas odejít. Jenže vím, že pokud odejdu jí zbude možnost být sama (syndrom osamělosti) nebo zůstat u člověka s kterým zůstat nechce. Jo cítím se jako hrozný člověk.
Moc děkuji za rady.
To je normální. Ale pokud chceš žít sama svůj život, tak odejít musíš a měla bys. Mamka sama vůbec žít nemusí a tebe může navštěvovat. Ale ty jsi její dítě, ne její partner. Vůbec nemusí zůstávat u partnera s kterým být nechce, může si najít nového. Taky kamarádky, kamarády atd. Nedávej si za vinu něco za co ty nemúžeš. Ano je čas postavit se na vlastní nohy.
»Nevím, jak jí to říct, aby se mnou ještě mluvila.«
Jednoznačně, bez výhybek, výmluv či ústupků.
Řekněte mamince, že se chcete osamostatnit se vším všudy.
Že ji budete (často) navštěvovat, ale bydlet chcete "ve svém" a žít "po svém". Maminka sice bude potřebovat nějaký čas, aby to nějak "strávila", ale pochopí Vás.
Podle mne se nemáte proč cítit hrozně. Za rozpad jejího vztahu přece nemůžete.
Dobrý den. Nebojte se říci to mámě narovinu. Každý rodič to prožil, že se děti osamostatnily a musel se s tím smířit. Takže - mami, mám Tě ráda, ale chci žít samostatný život. Budu ráda, když se budeme občas navštěvovat, komunikovat spolu, ale nechci s Tebou bydlet a žít. Nebojte se, pochopí to a srovná se s tím. Pokud to tak chcete a cítíte, zařiďte si život po svém. Mamka se to musí naučit respektovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.