Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovesné vločky bez úpravy?

Od: aja1946® odpovědí: 23 změna:

Nechutnají mi ty různé směsi, chtěla bych si dělat ráno smothie plus vločky. Dají se ovesné vločky konzumovat přímo ze sáčku z obchodu - jsou čisté, prosím nesmějte se, ale jako onkologická pacientka mám sníženou imunitu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Řešil jsem podobnou věc nedávno. Vločky se prodávají klasik (jsou větší) i jemné. Ty jsou menší a na instantní jídlo vhodnější. Jemné jsem koupil normálně v kauflu privátní značku, netřeba kupovat profláklé značky s výraznou přirážkou.

jabraka*
hodnocení

4x

O vločkách mám jako pacient s nedostatečností ledvin dost informací.Rozhodně nepatří mezi mi zakázané potraviny.Jejich složení?

66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku a také 12 - 14 % vlákniny.o kyselině šťavelové ani zmínka.Kde by se v obilovině vzala?

Hotové kaše jím skoro denně k snídani.

JABRAKA

liska5

Neříkám, že zakázané, ale nepřehánět jejich konzumaci. Oxaláty přispívají ke tvorbě ledvinových kamenů. Stejně tak se doporučují na močové cesty brusinky, a také s nimi opatrně, je to podobný problém.

liska5

Když jíte ovesné vločky denně, pak je dobré k nim jíst/ pít potraviny s vyšším obsahem vápníku, právě kvůli těm šťavelanům, které vápník snižují.

@liska5, informace, kterou podáváte, mě zaujala, a našla jsem si na netu k ledvinovým kamenům o ovesných vločkách a šťavelanech toto (vyjímám):Dietní režimDietní režim se řídí složením močového kamene a výsledky odborných vyšetření. Proto tento režim vždy upřesňuje odborný lékař. Zde uvádíme jen všeobecné zásady. Základním doporučením je střídmá a pestrá strava. Podle skladby kamene doporučujeme určité změny jídelníčku, které ve většině případů ani tolik neomezuji, jako spíše odstraňují dietní zlozvyky.Kameny ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)Nemocným doporučujeme ... Jakékoli přísnější omezení vápníku ve stravě musí být současně doprovázeno i přísnějším omezením sťavelanů a naopak.Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (nejlépe ke každému jídlu, jinak alespoň 1-2 x denně) - ovoce a zeleninu, mimo těch, které nedoporučujeme z důvodu zvýšeného obsahu oxalátů- otrubová vláknina - ovesné vločky, pšeničné vločky, kukuřičné vločky, celozrnný chléb a otrubový chléb.Zdroj
liska5

Tak máme kontroverzní téma. Mám to z knih, že ječmen obsahuje kyselinu šťavelovou. Když si zadáte ovesné vločky- šťavelany, tak se Vám to potvrdí. Konkrétně to s tím vápníkem mám z textů od Ing Jiřího Janči.

Ovesné vločky se nedělají z ječmene.

hodnocení

3x

Ano, dají se konzumovat klidně přímo z pytlíku. Jsou to prostě jen ,,rozválcovaný´´ ovesný zrna, nic víc, nic míň

hodnocení

3x

Když už, tak kyselinu šťavelovou obsahuje v podstatě všechna zelenina a ovoce. Z vašeho pohledu by se tedy toto nesmělo jíst. Např. hlávkový salát obsahuje tolik škodlivé kyseliny šťavelové, že požití 200Kg (nepřepsal jsem se) salátu hlávkového denně vyvolá zdravotní problémy. Neblbněte a nestrašte. V obilninách není.

liska5

Ježiš, ječmen! Tak to je překlep. To se omlouvám. A to, co píšu o ovesných vločkách, tak to nemám z vlastní hlavy, ale z literatury, jakože těch knih mám hodně.

Ovesné vločky obsahují kyselinu šťavelovou, která spolu s vápníkem vytváří nerozpustné oxaláty. To napíše jeden autor. A druhý, že oves. vločky máme konzumovat s potravinami, které mají zvýšený obsah vápníku. To si odporuje. Ale víc dneska už nenahledám...

Jediné, co bych dodala, že všeho moc škodí. Prostě, že i ty ovesné vločky není vhodné jíst denně. To není strašení, to je o selském rozumu.

iz*

@Liska5,

ovesné vločky sice kyselinu šťavelovou obsahují, ale v malém množství a pouze v syrovém stavu. Po uvaření neobsahují (téměř) žádnou. Navíc se šťavelany nehromadí v každém organismu...

Volně z: zdrava-strava.com/...

»Ovesné vločky obsahují kyselinu šťavelovou, která spolu s vápníkem vytváří nerozpustné oxaláty. To napíše jeden autor. A druhý, že oves. vločky máme konzumovat s potravinami, které mají zvýšený obsah vápníku. To si odporuje

Podle mne si to neodporuje. Syrové ovesné vločky na sebe vážou určité množství vápníku, která pak v organismu chybí. Proto je potřeba jej dodat. (Něco podobného je i u špenátu, při jehož přípravě se ze stejného důvodu doporučuje přidat mléko.)

Souhlasím s tím, že se to nemá přehánět s ničím, ani se "zdravými"potravinami, návyky, ... Ovšem těch vloček bych se moc nebála, protože prospěch z nich převyšuje případné riziko.

liska5
hodnocení

1x

Opražte si je nasucho. I třeba do zásoby. Jsou tak chutnější i stravitelnější. Bacha, nespálit! A nejezte je denně, přeci jen mají hodně šťavelenů / oxalátů/, proč si zatěžovat ledviny?

iz*
liska5

Iz, díky, poslední odstavec. ;)

relen
hodnocení

0x
Do smoothie si davam vlocky pomlete na mouku - melu v mlynku na kavova zrna. Mam potize se zaludkem a obcas nemuzu moc jist. Energii mi pak dodava orechove mleko, v nem rozmixovat zmrzly banan, 2 lzice praskove arasidoveho masla (bilkoviny a malo tuku) a lzice mouky z vlocek - vznikne vyborny zmrzlinovy shake (banan dela super kremovou konzistenci) a fakt to zasyti

liska5
hodnocení

0x

Párkrát jsem narazila na doporučení, vločky si předem namočit.

kvetik*
hodnocení

0x

Vločky můžete konzumovat přímo, nic by nemělo hrozit.

Doporučuji střídat druhy vloček - pohankové, špaldové, jahelné, žitné, rýžové... Já miluju pohanku, takže pohankové vločky mám doma stále. Pokud preferujete ovesné, zkuste jemné ovesné vločky s klíčky.

kvetik*

Tady je něco málo o různých vločkách. onlinefitness.cz/...

hodnocení

Koupila jsem si taky pohankové pukance, taky moc dobré, jinak já si to smothie nedělám k pití ale husté jakok přesnídávku a do toho vločky a střídám to s normálbánu snídaněmi.

kvetik*

Pukance jsem taky měla, ale nenašla jsem pro ně smysluplné využití :D

id

Souhlas. Pukance putovaly do kurníku, to bylo jejich jedinné využití. Ani v jogurtu jsem to nedala.

liska5

Nejlepší je pohanka-lámanka. Já s ní a s oves. vločkami zahušťuji polévky i červ.čočku. Když se uvaří, tak z té vystydlé tuhé kaše se dělají fajn karbanátky, jako by to bylo maso. Vmíchám cibuli, vajíčko, česnek, majoránku, sůl a kmín.

hodnocení

0x
Vidličkou rozmackat banán a do toho rozmichat vločky. A když se to nechá pár minut odstát, vločky zmeknou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]