Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Levné a zdravé potraviny?

Od: marek789 odpovědí: 6 změna:
Potřebuju jíst zdravě a pokud možno co nejlevněji. Občas by nevadilo koupit "dražší" potraviny, abych měl i dostatek živin/vitamínů apod. Jinak samozřejmě nejsem úplný skoro bezdomovec...
Co bych potřeboval kupovat? Nikdy jsem na vaření nebyl, ale když se do toho pustím, tak umím vařit popravdě dost dobře :D a nikdy jsem si moc nekupoval jídla, jen výjimečně, když nikdo nebyl doma Vždy to měl na starost táta (matka s námi nebydlí), ale chtěl bych si začít hlídat jídelníček sám, protože to, co vaří, je dost nezdravé, tučné a vysokokalorické a když mu do toho něco řeknu, začne do toho křičet a bránit to.
Takže mě napadají asi hlavně luštěniny a na snídani ovesné vločky nebo palačinky, když je samozřejmě nebudu až moc sladit. To jsou asi nejlevnější jídla, co mi napadá.
Jinak asi občas i rýži - ty velké pytle od Vietnamců se hodí, za to hodím peníze, ale vydrží hodně dlouho. Z masa asi jen drůbež jako kuřecí prsa mi nic nezbýva, i když tohle asi poleze do peněz. Kdybych v něčem chyboval, tak mě prosím opravte, jak jsem řekl - nevyznám se v tom. Hovězí libové kupovat asi někdy, jinak nic mi jiného nenapadá, co se týče masa. Svačiny řešit jak? Celozrnná pečiva, libová šunka (kuřecí), sýr a kdyžtak to namazat margarínem (jakým?), nebo co byste poradili?
Ze zeleniny a ovoce nevím vůbec, co kupovat. Spíš tady poradit, co ze zeleniny a ovoce je levné a co drahé, protože mi přijde, že ovoce a zeleninu bych měl od každého něco jíst, abych "měl v sobě všechno", jestli chápete. Ale chci vědět, co z toho spíš častěji kupovat v poměru výživné/cena
Jinak instantní nudle a takové podobné blbosti sem prosím nepište, tohle mi nechutná a ani to navíc do sebe nechci cpát.
Děkuju předem za dobré rady, tipy a odpovědi :) jsem zvědavý :D

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tučné a vysokokalorické není totéž co nezdravé. Místo na údajnou "zdravotu" se spíš zaměř na kvalitu (ta vyšší cena je relativní - 10 deka uzeného má 96% masa, deset deka párku může mít mezi 30 - 84%). A třeba i z toho vepřového bůčku se dají udělat různá dobrá jídla. A lepší, než omezovat kalorie, je spalovat pohybem.

Moje rada? Jez co ti chutná, a pokud máš omezené prostředky, v první řadě začni omezovat "mlsoty" (čipsy, popkorn, sladké pití...)

Já třeba obědvám ve fabrice v jídelně, což znamená zaručené jedno levné teplé jídlo denně (doma bys za ty prachy neuvařil).

liska5
hodnocení

0x

Je jaro. Sbírejte si mladé lístky pampelišek na čisté louce. Hodně zdravý salát. Naučte se na zálivky používat jablečný ocet místo běžného. Porovnejte ceny, někde 3x levnější. A do salátu lžíci olivového oleje nebo oleje ze semínek, jako dýňový. Sbírejte taky medvědí česnek nebo špičky kopřiv. Nasekané do míchaných vajíček a máte vitamínovou bombu. Uvařte si červenou čočku, ta se nemusí namáčet a čerstvá je uvařená hned. Zahuštěte ji během vaření lžicí vloček nebo pohankou-lámankou, +bobk.list, majoránku, česnek a solit až na konec / zásada u luštěnin/. Uvařte si ječné kroupy. Vaří se dlouho. Výborné na játra a střevo. Do nich si vmíchejte dušené houby, žampiony nebo hlívu. Na sladko se dají jen posypat sojovým nápojem Zajíc. Jezte mandle, ořechy, suš.švestky, fíky - vše zdroje minerálů místo nic neposkytujících crossantů, cukrovinek, buchet a levných čokolád. Ze zeleniny třeba kedluben, ředkvičky nebo salát, zelenou cibuli, pažitku. Máslo ani margarín není třeba, když je Lučina nebo Palouček, tak si je namažu. Bez cholesterolu jsou tvarůžky. Ty z LiDlu jsou nejlevnější a vyjdou na více jídel. K nim máslo ano.. Sádlo má podstatně míň cholesterolu, než máslo. To si vyrobte velmi pomalým smažením nakrájeného syrového sádla. Během smažení si odeberte holé sádlo do sklínky k používání v kuchyni a v druhé půlce si nechte škvarky.Ty lehce osolte. S hořčicí a cibulí na chleba výborné. Jinak jsou fajn vařené brambory se smaž. cibulkou zapíjené podmáslím, nebo jen brambory s máslem.

liska5

Já kuřecí za moc zdravé nepovažuji /antibiotika/. To si raděj dám vepřové, nebo krůtu či králíka, i když ty jsou dražší. Ještě zmíním kyselé zelí. Levný zdroj C vitamínu a vlákniny. Nevařit, ale přidat sekanou cibuli, trochu zředit vodou v níž rozmícháte med a máte zdravý salát.Výborný k šouletu / hrách a kroupy ochucené česnekem a majoránkou/. Jinak podobné otázky tu už byly.

han
hodnocení

0x
Dobrý den, co se týká masa proč kupovat drahá kuřecí prsa když stejnou službu udělají i stehna a jsou mnohem chutnější? Kilo stehen seženete v akci i za 40 Kč zatímco prsa nejdou pod 99 většinou. Dále mohu doporučit sezónní zeleninu a hodně hlídat akce. Udělat si domácí zapečené musli k snídani a bílé jogurty. V Kauflandu mívají večer slevy na zeleninu.Rada bych vám poradila více ale to je na soukromou zprávu

danys*
hodnocení

0x

S tímhle přístupem moc vekou kvalitu nečekej! choď po supermarketech a nakupuj v akcích - bude tě alespoň těšit, že jsi koupil "levně" vepřové a hovězí maso a uzeniny kupuji u místního řezníka, který je vyhlášený. Kuřecí maso od kolegy z domacího chovu - celá kuřata. Ovoce a zeleninu vlastní, když je. pečivo přímo v pekárně. Cena lehce nadprůměrná, ale kvalita nesrovnatelná.

elita
hodnocení

0x

Co je v dnešní době zdravé? I údajně zdravé potraviny jsou nezdravé. Já bych se držel rady - jíst vše ale s mírou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]