Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakytník v alkoholu

Od: zuzka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně rakytníku naloženého v alkoholu. Rakytník jsem naložila do vodky, zašpuntovala a nechala stát při pokojové tepltě, ovšem přibližně 3 měsíce. Neuložila jsem jej do chladu, nenapadlo mě, že by se v alkoholu mohlo něco kazit či kvasit. Již jsem ho zlikvidovala. Je možné, aby v takovém extrkatu vznikaly zdraví škodlivé látky? Děkuji za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Čemu říkáte alkohol. Kolik %.

zuzka*
hodnocení

Vodka Finlandia nebo Božkov. Tedy okolo 40%.

liska5
hodnocení

0x

Do alkoholu nakládám sušené hruškové křížaly. Krásně obarví a ochutí alkohol. Nikdy se nekazily. Jaký byl ten rakytník? Nebyl čerstvý n. z mražáku? A jestli ho nebylo moc na jednu láhev? Bylo to zcela ponořené? Čerstvé ovoce by mne nenapadlo naložit. Tam vadí přítomnost vody v plodech. A co se s tím stalo? Zkvasilo, že jste to vyhodila?

zuzka*
hodnocení

Plody rakytníku jsem dala čerstvé, chtěla jsem si udělat extrakt. Byl téměř všechen ponořen, v lahvi u hrdla pár plodů plavalo, ale zdály se být nasáté alkoholem. Žádnou reakci jsem nepozorovala, resp. mě to ani nějak nenapadlo, jelikož to bylo naložené, ale poté jsem začala trochu panikařit, že ho mám při té pokojové teplotě, a tudíž, jestli tam k nějakému kvašení nemůže docházet po takové době, např. nějaká koncentrace methanolu? Je to vůbec možné? Díky za odpověď.

hodnocení

0x

Ať jsem naložila do alkoholu cokoliv, nikdy výsledný produkt neublížil :)

zuzka*
hodnocení

Děkuji za odpovědˇ. I přesto, že jste produkt neměla tedy v chladu?

Jistě - běžná pokojová teplota.

zuzka*
09.04.19 11:06
hodnocení

Díky :)

hodnocení

0x

Každý rok dělám rakytníkový sirup, lisovaný a pak připravený za studena. Nikdy nevařím, abych nepřišla o vitaminy. Na liutr šťávy z rakytníku, skoro kilo cukru. Vylisovanou šťávu bez slupek, (dělám to na starém lisu na rybíz od Ety. Je na to absolutně nejlepší, protože šťáva je pak dokonalá), dám do nerezového hrnce a zasypu cukrem a zamíchám. Pak nechám rozpouštet cukr 48 hodin, normálně na kuchyňské lince. Občas zamíchám. Pak sleji do vypařených lahví a uložím do sklepa. Je to naprosto vynikají sirup s úžasnou chutí i barvou. Rakytník má v sobě i olej, takže po čase se v lahvi udělají dvě vrstvy. Jedna tekutá a nad ní je silná vrstva ovoce a protože je v tom ovoci ten olej, tak to asi také pomáhá k tomu, že se nikdy nic nezkazí. Před upotřebením se musí protřepat, aby se to spojilo dohromady. A ještě ty vylisované slupky usuším a dělám z nich čaj. Takže spotřebuji úplně všechno. Čaj se i po vylisování svou chutí podobá chuti citronu, pořád v v tech slupkách zůstává dost vitaminu C. Posílám fotky sirupu před protřepáním a pak protřepaný.

Tím pádem nemějte vůlbec strach, že by se Vám ten rakytník v alkoholu zkazil. Mně se nikdy nic nezkazilo a to v tom alkohol není a není to konzervované vůbec nijak. Vždycky dělá tak 7-8 lahví a jsou v pohodě, až do příští sklizně.

Rakytník v alkoholu
Rakytník v alkoholu #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]