Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu. Mám uzavřeny dva hlavní pracovní poměry (oba na 40 hodin týdně). Vzniká mi nárok na pobírání peněžité pomoci v mateřství u obou pracovních poměrů? Pokud ano, mohu nastoupit na mateřskou dovolenou u každého prac. poměru v jiný termín - u jednoho zaměstnavatele 6 týdnu před porodem a u druhého třeba jen týden před porodem? Děkuji mnohokrát za odpověď. Jana Nováková
Dobrý den,
mateřskou Vám vyplácí sociálka nikoliv zaměstnavatel, tudíž máte zcela jistě nárok pouze na jednu dávku, kterou byste měla uplatnit u zaměstnavatele, u kterého jste podepisovala Prohlášení k dani (tím si však nejsem jistá). Každopádně na md dovolenou dle zákona je třeba nastoupi 6 týdnů (popř. 8 týdnů) před termínem porodu, pokud tak neučiníte mateřskou za těchto 6 týdnů již nedostanete, s vyjímkou předčasného porodu.
Bude to sice jedna dávka, ale bude to tzv. souběh - maminka si musí podat u každého zaměstnavatele žádost zvlášť a na OSSZ se vypočítají oba denní vyměřovací základy, sečtou se a z nich se spočítá denní dávka. Dělá se to tak, že se jeden spočítá a vyplatí a při výpočtu druhého se doplatí ten zbytek. Pokud tam není redukce, vyjde to téměř nastejno, ajko by se počítal každý zvlášť. Jestliže součet obou DVZ překročí redukční hranici, musí se zredukovat a doplatek je potom nižší.
S tím rozdílným nástupem nevím. Co by Vás k tomu vedlo?
K rozdílnému nástupu na mateřskou dovolenou mě vedou následující důvody:
- u prvního pracovního poměru (státní organizace - zde jsem zaměstnána již 10 let a je tedy splněna podmínka 270 dní nemoc.pojištění) mohu nastoupit řádně na MD, tedy 6 týdnů před porodem (nyní jsem v pracovní neschopnosti). Víceméně mě k tomu "nutí" i zaměstnavatel z důvodu přijetí nové pracovnice, která je momentálně vedena jako zástup za nemoc. Zde by podle mého názoru neměl být s přiznáním peněžité pomoci v mateřství problém.
- u druhého pracovního poměru (zde jsem také v pracovní neschopnosti) bohužel nemám splněnou podmínku 270 nemoc.pojištěných dnů (chybí mi přesně 31 dní do pojištěné doby). Proto mi zaměstnavatel č. 2 navrhuje, aby mi lékař ukončil pracovní neschopnost (což by zřejmě stejně musel z důvodu 6 týdnů před porodem) a já bych po dobu min. 31 dní pracovala, čímž bych měla splněnou podmínku pojištění 270 dní a poté teprve podala žádost o přiznání peněžité pomoci v mateřství. Bohužel nevíme, zda by toto bylo možné. Poraďte prosím! Moc děkuji. Jana Nováková
Podle všeho by neměl být problém nastoupit ze dvou pojistných poměrů na dvě PPM v rozdílném termínu. Při tom nástupu později než 6 týdnů před porodem počítejte s tím, že se Vám zkrátí pobírání PPM. PPM se vyplácí 28 týdnů pouze za předpokladu, že žena nastoupí 8-6 týdnů před porodem. Nastoupí-li později, vyplatí se PPM tak, že se k počátku 6. týdne před porodem přičte 28 týdnů a k tomu datu se výplata ukončí. Přesné informace, vycházející z Vašich údajů, Vám podá místně příslušná OSSZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.