Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu...S přítelem jsem dva roky a pár měsíců, je ode mne mladší o dva roky...vystudoval jeden tříletý obor a ted šel ještě na jeden ale jednoletý a bude mít dva..což je super...ale ted už jsem počítala s tím, že začneme spolu žít jako pár , začneme spolu bydlet což jsme měli, začne mi pomáhat s nájem na půl, začnem jezdit na výlety, budeme moct si dovolit zajít do restaurace na večeři třeba..ale ted příšel s tím, že jde do školy ještě na dva roky udělat si maturitu...a ne nejsem sobecká..ale počítala jsem už prostě s něčím jiným...a nevím jestli dám dva roky žít zas stejný stereotyp kdy on bude mít bezstarostný život studenta a já se budu muset starat chodit do práce, platit sama nájem..Cítím se fakt ublížíně..Protože věděl,že nechci aby šel..že počítam už s něčím jiným byli jsme tak domluveni..a ted se vše sesypalo..
Vzdělání mu musíte dopřát. Maturita mu pomůže k lepšímu místu i lepšímu výdělku. Nebo byste chtěla chlapa, který bude jezdit s popeláři nebo kopat díry pro kabely? Ano, i to je potřebná práce, ale peníze za to nejsou nic moc. Naopak byste měla být ráda, že má do vzdělání chuť, že ho to baví, ví, co chce dokázat.
Zajímalo by mě docela, jaké vzdělání máte Vy.
Myslím, že jste už dost usedlá, máte zájem o rodinu, společné bydlení, koukání na televizi...Potřebovala byste staršího partnera, aspoň o 3 roky, než jste Vy. Který už by měl vzdělání ukončené a vydělával by. Nic ve zlém, ale k tomuhle se asi moc nehodíte. On chce jít dál, za vzděláním, Vy byste chtěla něco zcela jiného, říká se tomu "zakvoknout".
Držím mu palce, ať si vzdělání prosadí, to mu nikdy nebude na škodu. Nezrazujte ho. Pokud si řekne: když ona nechce, nechám to až za pár let...To je velký omyl, už nikdy by se ke studiu nevrátil. Být Vámi, spíš bych ho podporovala.
Manžel studoval večerně automobilní průmku. 5 let. Nebyli jsme ještě manželé, ale chodili jsme spolu. Nemohli jsme se moc často vídat. Dělal do 14 hodin, od 15 do 19 měl školu, 3 x týdně. Pak ještě 20 km domů. Pomáhala jsem mu, psala slohy z češtiny a ruštiny. Pomáhala jsem mu dělat rysy. Jednou jsme společnými silami dodělali dost složitý rys, ulehčeně se objali a dali si pusu. Na stole zůstala lahvička s tuší. Převrhla se na rys a tak jsme museli začít znovu. Ostatní chodili tancovat, na procházky, my se věnovali té škole. I když také jsme si z kopýtka občas vyhodili. Ale nebylo to už tak časté. Přesto na ty doby jeho studia moc ráda vzpomínám. Jaga.
Dobrý den. Váš problém je ten, že jste si našla mladšího muže. Kdybyste měla staršího, zajištěného, řešila byste už problémy zcela jiné. Maturitu bych příteli nezazlívala. S vyšším vzděláním může získat lepší práci za více peněz. Nevidím důvod, proč by se vám měl přítel přizpůsobovat. Jen proto, že nezvládáte platit sama svůj vlastní nájem? Opravdu si myslíte, že tím, že by se k vám přítel nastěhoval, se vše rázem vyřeší? Hm, přijdou jiné problémy, nutně vyplývající ze společného bydlení. A možná ještě horší.
Proberte to s ním, ne s námi.
Z vašeho příspěvku cítím, že vám jde hodně o to, aby se někdo s vámi podílel na nákladech na živobytí. Můj názor je ten, že člověk bez maturity má na trhu práce výrazně těžší uplatnění (vy ji máte?). Takže s ohledem na budoucnost (nejen jeho, ale i tu společnou) bych ho být vámi ještě ty dva roky podpořil. Protože jak píše asd1, jednou to naopak potáhne on. A bude rozdíl, jestli bude dělník u pásu nebo někdo kvalifikovaný.
@marikaa - budu bydlet sama tudíž to musít tahat sama
Váš byt, vaše poplatky.
A jak říkám - na ten výlet či občasnou večeři by si mohl přivydělat. Nebo vy jste "dva roky a pár měsíců" nevytáhli paty?
Mimochodem - kdyby mi moje dítě přišlo s tím, že partner/ka se cítí "ublíženě", protože si chce zvýšit vzdělání - hádejte, co bych mu poradila?
Nerozumím...Jak užívat život studenta !
Váš přítel má již vzdělání,tudíž může studovat dálkově při zaměstnání.
Takhle si myslím,že Vás tahá za nosánek a líbí se mu,když se nemusí o nic starat !
Ať si klidně studuje,to je jen a jen dobře,ale ne na Váš úkor
Jak - na její úkor? Vy považujete za úkorné, že si chlapec zvyšuje kvalifikaci namísto aby tazatelce poskytoval zábavu? Pokud má možnost věnovat se jenom studiu, je to lepší varianta, než v kombinaci se zaměstnáním - to by slečna třeba zase "plakala", že na ní nemá čas, protože je buď v práci nebo se učí.
Mariko,
nezlobte se na mne, ale Vy se nemáte co cítit ublíženě. Zvolila jste si mladšího partnera, měla jste počítat s tím, že bude stát o další vzdělání.
Jestli má z Vás obou někdo právo se cítit ublíženě, pak Váš partner. Nikdo nemá právo bránit někomu jinému ve vzdělání.
Neměla jste právo mu říkat, že nechcete, aby dál studoval, že počítáte s něčím jiným. Na mne to působí snahou (pokusem) o manipulaci.
Kdyby Vám na partnerovi záleželo, měla byste podle mne k němu i k jeho vzdělání jiný přístup.
Já se vám nedivím, on si studuje a je v pohodě asi u maminky a vy pracujete a vyděláváte. Myslím si, že on vystuduje a najde si jinou a vám ujede vlak.
@marikaa - on bude mít bezstarostný život studenta a já se budu muset starat chodit do práce, platit sama nájem
Jako student snad může jít aspoň na brigádu? Ale proč by vám měl "pomáhat s nájem na půl", když spolu nebydlíte?
Ovšem tu maturitu bych mu nevyčítala.
@jedubabicka psala jsem že měl pomahat s nájmem protože jsme spolu už měli bydlet.Když jde na dalí dva roky do školy tak samozřejmě že to padá a budu bydlet sama tudíž to musít tahat sama.
Tak si ulov kluka co hákuje hned po učňáku a toho co si vylepší vzdělání a bude hákovat až za dva roky pošli do háje.. Mít maturitu vůbec není pitomost. A nezapomínej, že jednou budete mít děti, domácí rozpočet potáhne on, ty budeš doma s miminem a on hákovat v práci.. To by se pak mohl cítit podvedený zase on...
Máte jiné priority. Najděte si vhodnější partnery. Vy muže, který s Vámi bude chtít žít a sdílet domácnost, Váš přítel ženu, která studuje a chce vést ještě nějaký ten čas bezstarostný život a nevázat se. Respektujte jeho rozhodnutí, i když rozumím tomu, že to cítíte jako podraz z jeho strany. Je lepší, že se tak rozhodl nyní, než třeba po třech měsících společného soužití, které by mu nevyhovovalo a odešel by od Vás. Spoléhejte jen sama na sebe a žijte si po svém.
Zdravím. Pokud je student, mají k němu přeci vyživovací povinnost rodiče, navíc mají od státu úlevu na dani a přídavky na dítě. Navíc může logicky chodit na brigády, takže by si za sebe měl všechno platit sám. To, že si nedělal maturitu "rovnou", ale nejdřív 1 učební obor, pak 2. učební obor a najednou maturitu, zavání buď tím, že se miláčkovi nechce pracovat a baví ho bezstarostný život studenta, nebo má rozvedené rodiče a maminka vymyslela jako pomstu, že pokud bude kluk co nejdéle ve škole, bude tatíček pěkně platit. Ale mít maturitu rozhodně není na škodu. Ida
Dcera má muže dokonce o 6 let mladšího,spolu podnikají a vskutku dřou oba jako koně a žijou si tím pádem nad poměry.Vychovali 4 děti a myslím,že neměli ani čas na nějaké problémy ve vztahu.Na budoucnost mají jeden důvod k obavám,jde o statistiku.Ženy se dožívají v průměru o 5 let vyššího věku,takže ji manžel asi přežije.Zůstane tak chudák ve věku osmdesáti let sám.Ona umře o dva roky před ním.Tolik statistika.
JABRAKA
Nedivím se vám , dohodli jste se na společném bydlení i financování bytu a náhle změna. Partner u maminky a vy sama v pronajatém bytě. Změnte plány, najděte si levnější bydlení a příteli navrhněte, aby studoval dálkově. Nebude-li chtít, ať zůstane u maminky a vy se poohlédněte po jiném.
Dva roky čekat na společné bydlení a pak zjistíte, že to neklape, je hodně blbý. Udělejte si jasno hned.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.