Nejste přihlášen/a.
Dělal jsem čočkovou polévku s uzeným masem-čočku nechal půl hodiny namočenou ve vodě, zalil studenou vodou a vařil asi 40 minut mírným varem, přidával jsem tam ještě uzené maso. Nyní jsem ji dělal znovu, bez masa a polévka je hodně zakalená, myslím, že od čočky. Je možné, že maso nějak brání tomu zákalu z čočky? Jak tomu zabránit, když budu dělat polévku bez masa? Mám ještě více snížit teplotu, aby to bylo na hranici varu?
Pravděpodobně, když použijete do polévky maso, dáváte čočky malé množství , je to spíše uzená polévka a sem tam čočka, takže není důvod, aby se zakalila, zvláště, jestli ji nijak nezahušťujete.
Moje laické vysvětlení: Samotná vařená čočka - obal měkne a praská, vnitřní obsah se do polévky rozváří a tím zakaluje.
Pokud v půlce varu přidáváte solené, uzené maso, tak obal zůstává zpevněný a vnitřek se do vody nerozvaří, nebo o to hůře.
Také proto se luštěniny solí až ke konci varu. Pokud by se osolily hned na začátku, tak slupka a vnitřek zůstávají takové tvrdší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.