Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Velmi zakalená čočková polévka

Od: boban® odpovědí: 5 změna:

Dělal jsem čočkovou polévku s uzeným masem-čočku nechal půl hodiny namočenou ve vodě, zalil studenou vodou a vařil asi 40 minut mírným varem, přidával jsem tam ještě uzené maso. Nyní jsem ji dělal znovu, bez masa a polévka je hodně zakalená, myslím, že od čočky. Je možné, že maso nějak brání tomu zákalu z čočky? Jak tomu zabránit, když budu dělat polévku bez masa? Mám ještě více snížit teplotu, aby to bylo na hranici varu?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x

Neznám čočkovou polévku, která by byla čirá, vždyť se zahušťuje jíškou.

 

hodnocení

4x
Bobane,to je Čočkovka,nikoliv Slepičí vývar :)
Tudíž je zákal na místě.
hodnocení

@wamp
Jde o to,ze s masem byla vždy docela čistá,až překvapivě čistá

Pravděpodobně, když použijete do polévky maso, dáváte čočky malé množství , je to spíše uzená polévka a sem tam čočka, takže není důvod, aby se zakalila, zvláště, jestli ji nijak nezahušťujete. :)

 

belicka
hodnocení

0x

Moje laické vysvětlení: Samotná vařená čočka - obal měkne a praská, vnitřní obsah se do polévky rozváří a tím zakaluje.

Pokud v půlce varu přidáváte solené, uzené maso, tak obal zůstává zpevněný a vnitřek se do vody nerozvaří, nebo o to hůře.

Také proto se luštěniny solí až ke konci varu. Pokud by se osolily hned na začátku, tak slupka a vnitřek zůstávají takové tvrdší.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]