Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak vaříte kuskus? Našla jsem hodně receptů a po každé ho vaří jinak. Někdo zalévá horkou vodou, někdo vaří ve vodě.
Jak je to správně?
ono to myslím není až tak důležité jak ho připravovat, protože mě se kdysi povedl hned první pokus. Vařil jsem ho ve vodě, úplně stejně jako rýži a na výsledek si nikdo nestěžoval. Je ale fakt, že jsem ho dochutil šťávou z vypečeného kuřete.
Jako začátečník musíte hlavně hlídat hnec a kuskus po chvílích promíchnout. Ve chvíli kdy je hotový, musí pryč z plotny, na dřevěné prkénko a nechat ustát.
Tady u nás se vaří všelijak. Ale správně se má vařit v páře. V cizině jasou na vaření kuskusu specielní hrnce. Je to nádoba s pařákem, do které se dá voda a pak se kuskus napřed propláchne studenou vodou a nechá se na pár minut v osolené vodě stát, aby nasákl. Může se přidat trochu oleje. Pak se přemístí do pařáčku a dá nad páru. Přiklopí se a po chvíli se pročechrává třeba vidličkou, aby byl sypký a nelepivý. Tady jsem četla na pytlíkách všelijaké návody k uvaření kuskusu a ani jeden nebyl ten správný.
Správná tradiční příprava kuskusu
V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.
Kuskus ve finále není tuhou nevzhlednou kaší, jako u nás bývá zvykem, ale chutnou kyprou a nadýchanou přílohou.
Já jsem teda neměla hliněný, ale normální hrnec. Už ho nemám, ale dá se nahradit nějakou soupravou na vaření v páře. To je totiž to nejdůležitější. A hrnec má být dost vysoký, aby nebyla pára ihned pod tou nádobou s "kuskusem" Důležité je také to navlhčení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.