Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vaří kuskus?

Od: mona* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
jak vaříte kuskus? Našla jsem hodně receptů a po každé ho vaří jinak. Někdo zalévá horkou vodou, někdo vaří ve vodě.

Jak je to správně?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Kuskus se správně nevaří, ale zalévá se horkou vodu. Dvojnásobný objem horké vody na objem kuskusu (1 hrneček kuskusu, 2 hrnečky vody).

hodnocení

6x

Nevaří se. Kuskus vlož do mísy a zalij vařící vodou. Jemně pročechrej vidličkou. Nechej10 minut odpočinout pod pokličkou.

*palec2*

hodnocení

6x

Může se zalít i vývarem - maso, ryba, zelenina - podle chuti.

72mona3*
hodnocení

6x

Výhodou kuskusu je právě to, že se vařit nemusí. Pokud to někdo dělá, jen si přidělává práci. Já ho zalévám horkým vývarem, přikryju a za okamžik je hotový. Zhruba na jeden díl kuskusu jeden a půl dílu vývaru. M.

hodnocení

2x
POkud jen voda, přidávám i trochu másla...

lidus*
hodnocení

2x

Na každé krabičce, sáčku je návod. Kuskus uvaří i dítě, z koncice zaleju horkou vodou, přidám trochu vegety a je hotovo, mám-li vývar dám ten.

figurek*
hodnocení

1x

ono to myslím není až tak důležité jak ho připravovat, protože mě se kdysi povedl hned první pokus. Vařil jsem ho ve vodě, úplně stejně jako rýži a na výsledek si nikdo nestěžoval. Je ale fakt, že jsem ho dochutil šťávou z vypečeného kuřete.

Jako začátečník musíte hlavně hlídat hnec a kuskus po chvílích promíchnout. Ve chvíli kdy je hotový, musí pryč z plotny, na dřevěné prkénko a nechat ustát.

hodnocení

1x

Tady u nás se vaří všelijak. Ale správně se má vařit v páře. V cizině jasou na vaření kuskusu specielní hrnce. Je to nádoba s pařákem, do které se dá voda a pak se kuskus napřed propláchne studenou vodou a nechá se na pár minut v osolené vodě stát, aby nasákl. Může se přidat trochu oleje. Pak se přemístí do pařáčku a dá nad páru. Přiklopí se a po chvíli se pročechrává třeba vidličkou, aby byl sypký a nelepivý. Tady jsem četla na pytlíkách všelijaké návody k uvaření kuskusu a ani jeden nebyl ten správný.

Správná tradiční příprava kuskusu

V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.

Kuskus ve finále není tuhou nevzhlednou kaší, jako u nás bývá zvykem, ale chutnou kyprou a nadýchanou přílohou.

Já jsem teda neměla hliněný, ale normální hrnec. Už ho nemám, ale dá se nahradit nějakou soupravou na vaření v páře. To je totiž to nejdůležitější. A hrnec má být dost vysoký, aby nebyla pára ihned pod tou nádobou s "kuskusem" Důležité je také to navlhčení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]