Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se řeší v práci otěhotnění

Od: romaneta odpovědí: 26 změna:

zdravim,planujeme s přítelem miminko..jenom nevim jak se to delá když codim do práce..řeknu v práci kdybych otehotnela že jsem tehotná,že potrwbuju být doma,nebo v tehotrnstvi mužu chodit do práce? nebo mužu být už doma,dostanu penize až budu mit mimčo,nebo i když budu jen tehotná a budu doma nebo jak? vubec netušim..taky se bojim že už pak nebudu mit práci když budu na mateřské...že si vemou nekoho jiného za me... kolik je asi tak mateřská? a kam jinak jit si zažádat o penize atd? dekuju moc za veškeré informace

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nezlobte se, ale dělá to na mne dojem, jako když Vám je tak 15..
doplněno 07.03.19 09:38:

elane: Asi ano, ale v tomto věku nejlépe od rodičů.

elane

Právě proto by slečna měla dostat odpověď, nemyslíte? Nebo se zde odpovídá až tazatelům nad 15 let?

72mona3*

Také jsem si nevšimla limitu, který tu evidentně jiní vidí (věk, IQ...). M.

elane

martine, a jak víte, že tazatelka nějaké rodiče má? Pokud chodí do práce, tak je jí asi víc než 15. A dovedete si představit, např. situaci, že vyjdete z děcáku a nikoho nemáte? Koho se má podle Vás zeptat? Někoho v práci?

elane: S jistotou samozřejmě nemohu vědět ani věk tazatelky, ani sociální postavení, ani další podrobnosti. Ale stylizace dotazu a i všechny otázky mnoho napovídají. I když připustím, že by tazatelka byla z DD a neměla se koho zeptat...tak její partner je také z DD? Na 99% otázek tohoto typu vím odpověď i já jako chlap. A to co nevím je obecně dohledatelné v několika málo vteřinách. A pokud tazatelka chodí do práce, o čem si s kolegyněmi povídají? Ale ano, třeba dělá v čistě mužském kolektivu..ten ženský kolektiv si jen domýšlím.

elane

martine, a to, co uvádíte je důvod tazatelce neodpovědět, lépe řečeno nadřazeně odpovědět: "Nezlobte se, ale dělá to na mne dojem, jako když Vám je tak 15"?

A co jako? Tazatelka chodí do práce, nemá se koho zeptat, tak se ptá tady. Myslete si co chcete, ale když nechcete odpovádat, neodpovídejte. V jakém kolektivu pracuje Vám může být jedno.

elane

a ještě pro martina doplňuji: Ano, většina dotazů, které jsou zde pokládány, jsou opravdu "obecně dohledatelné" na internetu. To že umíte na netu hledat Vy, ale neznamená, že to umí každý. Někdo vám nejdřív musí ukázat jak na to. Teda alespoň mě ano, jinak bych to také neuměla. Dokud Vám to nikdo neukáže, tak máte prostě smůlu.

72mona3*

Elane - nejde o to umět hledat. Jde o to, že tazatel z nějakého důvodu volí Poraďte.cz. Tento důvod není třeba vysvětlovat (třeba jde o to, že zde odpovídají živí lidé). A o tom je i pravidlo poradte.cz/...">Z4.

hodnocení

3x

Těhotenství není nemoc. Pokud nebudete mít zdravotní potíže, není důvod proto, abyste do práce nechodila a nevydělávala si peníze!

hodnocení

3x

Tady aperio.cz/... je skoro všechno, co je třeba vědět. Částky v Kč jsou sice pro rok 2018, ale snad k nějakým velkým změnám nedošlo - to už si budete muset ověřit sama.

elane

Oceňuji (jako vždy) kompetentní a kvalitní odpověď jedubabky. Bez ní by spousta otázek zde zůstala nezodpovězená. *palec2*

iz*

@Jedubabicka, nejsem si jista, jestli odkaz, byť je v pořádku, tazatelce pomůže.

@Elane a @72Mona3 > ani jedna z Vás neporadila, jenom kritizujete. Co kdybyste si ten dotaz ještě jednou v klidu pročetly? Třeba si pak uvědomíte, proč nemá smysl na něj odpovídat. (Podle mne by se dospělý člověk takto nezeptal.)

elane

pro iz: Neporadila jsem, protože to přesně nevím. A proto se do odpovědi ani nehrnu. A doufám, že někdo tazatelce poradí. Třeba ten pán co tu tvrdil, že je sice chlap, ale že odpověď ví.

A protože to nevím (přesto, že jsem dospělá), tak neradím, ale ani tazatele neurážím. A to ani kdyby se mi formulace otázky nelíbila.

Ale dost mi vadí, když rádcové zde často v poradně tazatele urážejí, že jsou neschopní a/nebo jako zde nesvéprávní. Každý jsme holt nějaký. Buďte rádi, že Vás to nepotkalo, a že jste schopní a svéprávní.

*ee*

hodnocení

1x

Tak jako první bych vám doporučil knihu. Ono "rodičovství"není o výhodách a mateřské dovolené, jsou to hlavně povinnosti. Dále bych doporučil najít stálého a kvalitního partnera, s tím uzavřít manželský svazek. Oba musí pochopit, že mít dítě je hlavně odpovědnost za lidský život - ne svůj, ale někoho jiného.

No a co se týká těch dotazů - pak:

Ano-zaměstnavatel by měl vědět, že jste těhotná. Může k vůli tomu upravit pracovní dobu a charakter práce.

Chodit do práce můžete až do porodu. Pokud to lékař a charakter práce dovolí.

Náhrada za mateřskou obvykle je se smlouvou na dobu určitou. Také je obvyklé, že odchozí rodička nezůstane u jednoho dítěte a ona náhrada je tam déle.

Kolik jsou peníze za mateřskou? Musíte si rozdělit termíny mateřská a rodičovská... a pak se domluvit s příslušným úřadem podle možností daných zákonem.

Další info např. zde.

Je to možná zvláštní pro kolegy rádce, ale já bych podpořil nápad, že nesvéprávní lidé nemají mít děti.

hodnocení

1x

Pokud budete v pořádku, můžete do práce chodit až do porodu (z pracoviště Vás odveze do porodnice včas přivolaná sanitka, případně šéf :-D). V tom případě dostanete plnou výplatu až do opuštění pracoviště. Pokud všechno v pořádku nebude, Váš lékař Vám napíše neschopenku, vy budete mimo povolené vycházky sedět doma a až do porodu budete pobírat obvyklou nemocenskou. Teprve až se to narodí, máte nárok na mateřskou (nebo jak se to dneska jmenuje).

pavelka*
hodnocení

0x
Jednoduchá rada,vydržet v práci co nejdéle,tedy pokuď nebudete mít zdravotní problémy.A po půl roce šup,šup rychle do práce.Tedy pokuď se stále ptáte na práci a peníze z ní.
Peníze,které vám náleží budete dostávat,i když budete pracovat.

kabha
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 06. 03. 2019 21:14:10
! Pravidlo Z4: je zakázáno odkazovat tazatele na vyhledavače ve smyslu: "tady si to najdi" a na místa, kde problém vznikl (úřady, instituce, zaměstnavatele apd) ve smyslu: "tam se zeptej, podívej". Tazatelé nejsou hloupí, aby o této možnosti nevěděli, ale z nějakého důvodu volí Poraďte.cz, respektujme to!

porušujete pravidlo Z4

iz*

@Gotrekzagary > ano, porušuje pravidlo, ale některé otázky svou formulací k porušení některého pravidla přímo vybízejí.

Kvůli té formulaci neodpovím, přestože odpovědi znám.

@iz To chápu... ale tazatelka skutečně může být teenager sotva se základním vzděláním, která nemá o životě moc představu a nevíme v jakém prostředí vyrůstala. Proto ten dotaz třeba vypadá jak vypadá. I proto jsem kolegu jen upozornil.

@Gotrekzagary - To je možné, ale v tom případě už vůbec nemá pomýšlet na děti.

72mona3*

Odsuzovat, škatulkovat, povyšovat se...*palec2* Výborně! Jsem na vás hrdá. *sarkasmus* M.

elane

Pro chytré rádce s názorem, že "některé otázky svou formulací k porušení některého pravidla přímo vybízejí."

Kdyby všichni věděli všechno, tak tady ta poradna vůbec neexistuje.

Odpovědi typu: "to asi nemáte co dělat, když se takhle hloupě ptáte" fakt nechápu. Lidi, proč máte potřebu ostatní takhle urážet? U nás doma vždycky platilo: Když se někdo slušně zeptá, tak se slušně odpoví.

Fakt nevím, co si myslet o člověku, který napíše: "neodpovím, protože se hloupě ptáte". *ee* *sok*

iz*

@Elane,

hlavně, že Vy jste poradila, že? Příště mi prosím nepodsouvejte, co jsem neřekla. (Neodpovídám, protože na mne otázka působí dojmem, že si z nás někdo "střílí".)

elane

Pro iz: přede mnou už poradila jedubabka, takže už nebyl důvod radit něco jiného.

A nějak netuším, proč si myslíte, že si z Vás někdo střílí. A i kdyby si někdo náhodou opravdu "střílel", proč mu slušně neodpovědět? To jako že byste pak byla "postřelená"? Nebo co? Vaše logika mi fakt uniká.

Ostatně, poradna razí zásadu, že odpovědi může využít i někdo jiný v téže situaci. Takže proč neodpovědět slušně? Proč někomu tvrdíte, že se neumí zeptat tak, aby byl hoden Vaší odpovědi?

Když nechcete odpovídat, tak neodpovídejte. Nemusíte hned lidi urážet.

@elane - čtu to asi 10x dokola, ale nevidím nic negativního od @iz ... Naopak - pouze reagovala na negativní komentář jiného s dovětkem, že sama neodpoví. To je přece její právo - neporadit.

Zkuste se zaměřit pouze a jen na dotaz tazatelky a reagovat jen na něj...

I když - také pochybuju, že tazatelka vůbec někdy klikla na web, aby se poučila...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]