Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak rozpustit zcukernatělý med?

Od: jirkajirka* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, jak na zcukernatělý med? Jaký je nejlepší způsob jak rozpustit med na tekutý? Díky

 

 

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Nejlíp rozpustíte med pomalým ohřevem ve vodní lázni. Teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů.

Mimochodem - med necukernatí, med krystalizuje. Já v tom sice nevidím rozdíl, ale někteří "medaři" jsou na to alergičtí *smich* . Stejně jako na "odkrystalizování" medu v mikrovlnce (taky funguje, mám vyzkoušeno).

vcelar

Krystalizace je přirozený proces přeměny medu z tekutého na pevné skupenství. Slovo "cukernatí" je lidový výmysl,které některým lidem evokuje představy,že se v medu vytváří cukr,sacharid,tedy přesněji disacharid,který používáme jako běžné sladidlo.Také někteří považují krystalizaci medu za důkaz,že včelař dal do medu cukr atd atd...

 

junkers*
hodnocení

0x

Pokud je med ve sklenici, tak tu vložit do nádoby s vodou a pomalu zahřívat, nevařit. Sklenice nemusí být úplně potopená, stačí, aby se med prohřál, aby se rozpustil.

 

faithoncemore*
hodnocení

0x

Já ho velmi zvolna ohřívám ve vodní lázni - tedy posadím sklenici do rendlíku s vodou, dám na sporák na nejmenší plamínek a občas se toho všimnu, zdali je už hotovo.

 

hodnocení

0x
avatar diesel

Vzhledem k dotazu nejste včelař,takže na radu co s tímto kterou jsem od jednoho dostal radím-nic nedělat, hlavně nerozehřívat - nerozpouště, tím přijde o to co je v něm cenné a bude jen jako cukr!

Jinak jak psal první rádce do max 60°C! a MVT NEPOUŽÍVAT na toto vůbec!

jirkajirka*
hodnocení

Skutečně?To jste mě překvapil. Od souseda kupuji med řepkový, který zcukernatí (zkrystalizuje strašně rychle) Někde jsem četl, že to je známka kvalitního medu. Do čaje ok to mi nevadí ale na chleba musím mít tekutý. Ovšem pokud je pravda, co říkáte, tak to nemá smysl rozehřívat. Nedávno jsem koupil sklenici lesního medu ve zdravíčku a je stále tekutý.

No nedělat nic jde jen do určitého stupně zkrystalizování. Nedávno mi med ztuhnul natolik, že se nedal ze sklenice vydloubat ani šroubovákem. Pak nezbývá, než ho buď ohřát, nebo vyhodit. Já volil první variantu. Tu mikrovlnku samozřejmě nebrat (ale funguje to ;) ).

doplněno 06.02.15 21:02:

JirkaJirka - když koupíte "evropský" med v supermarketu, taky zůstane několik let tekutý (pak splesniví). Asi to bude tím, že to nemá s medem nic moc společného. Mně cukernatý med nevadí, aspoň nestéká z chleba. Ohřívám ho až v případě, že už nejde na ten chleba namazat.

doplněno 06.02.15 21:06:

humbucker - proč vyhazovat? No když už nejde vydolovat ze sklenice ani majzlíkem a ukusovat ho i se sklenicí nejde... Ale taky by se třeba dal darovat sousedovi *smich* .

jirkajirka*
hodnocení

jooo Evropský med z lidlu..taky jsem ho měl. za prvé je pěkně hnusnej a za druhé na etiketě píší: směs různých medů, může obsahovat stopy slunečnice, sezamu, skořápkových plodů atd.

jirkajirka*
hodnocení

no to by měl soused radost z vás :)

vcelar

Nesmysl. Med obsahuje i spoustu minerálů atd...Jinak já také med nerozehřívám.jakmile ho vytočím,ihned ho plním do sklenic dokud je tekutý. některé medy stačí nechat v teple v místnosti a začnou samy po čase tát.

 

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. No, vidíš. A já jsem si právě ten zkrystalizovanej, bral od tchána přednostně. Abych ho meda, nemusel honit po namazaném pečivu a taky olizovat z prstů. Když byl kamenný, tak jsem ho nechával jen tak trošku povolit, nahoře popsaným způsobem. Dneska si kupuji ten pastovaný. Dobrou chuť a ahoj.

Bože Magdone, proč vyhazovat? To boží dílo.

 

pohanka*
hodnocení

0x

Jak výše uvedeno, pouze ohřát - rozpustit ve vodní lázni, nevařit a dát do chladnějšího čaje. Je stále kvalitní i když je ťuhýk.

 

hodnocení

0x

cukernatění / krystalizace je oprvdu známkou kvalitního medu, protože pokud se tak po čase nestne tak je to známkou nastavení cukrem. Kromě ohřevu si lze pomocí šléháním. Krystalky se rozmělní, med sice zbělá, ale už zůstane navždy mazatelný na chleba :)

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Na chleba? Ve školce kuchařky šouply do šlehače máslo, nechaly pošlehat, přidaly med a ještě šlehaly. Vůbec nechápu jak je to možné, ale bylo to úžasnější, než samotné máslo a na tom med. ;)

 

stirecek*
hodnocení

0x
Na rozpuštění medu stačí zahřát na 40-50°, to je takové rozumné maximum. Mikrovlnku rozhodně ne. Nejlépe je ho dát na radiator. Příště si kupte pastovany, ten nezatvrdne. Mám ve sklepě asi deset kg, půl pastoveho, má zhruba stejnou barvu jako ostatní ale konzistence je ideální. Nesteka ani neni tvrdý.
doplněno 07.02.15 13:44: Bmbx - ničí se tím enzymy, některé vitaminy a minerály. Med se teplem změní v podstatě na mrtvou hmotu, stejně jako jiné tepelně upravené potraviny. Ta hranice je okolo 40°. Mikrovlnka je ještě horší, rozbombarduje molekuly na sracku :)

stirecek:

ne že bych ohříval med v mikrovlnce, ale udivuje mne proč ne?

No protože přece bude ozářený :-D

jabraka*

Mnohokrát jsem použil mikrovlnku na rozpuštění medu.Je potřeba nastavit nejmenší výkon,aby se med nespálil.Jinak ale také souhlasím s tvrzením,že nekvalitní řídký med nikdy neztuhne.

JABRAKA

 

naihonn*
hodnocení

0x

Hm, nějak je mi jedno, že se to nenosí, ale zkoušel jsem rozpouštět tenhle zkrystalizovaný med různými způsoby a bylo to sakra na dlouho. Kromě mikrovlnky, která byla bezkonkurenčně nejlepší. Rozdíl v chuti nebo tak jsem nepostřehl, nejsem přeborník na med, ale byl pro mé amatérské chuťové buňky pořád stejně dobrý, ať už do čaje, nebo jako přísada do různých jídel. Jo a jinak byl to med přímo od včelaře, to jen aby někdo neříkal, že to je jedno jen proto, že je to nějaký nekvalitní šunt.

junkers*

No, tak jsi med ozářil a zabil. Ty jsi ten med zabil.

naihonn*

Mně přišel nějak mrtvej, ale chutnal stejně, takže i přes tu medovraždu nemám v noci o nic horší spánek. Ani lepší bohužel, ale co už nadělám.

junkers:

mikrovlny nezabíjejí jen ohřívají, není záření jako záření - ionizující záření zabíjí a to si doma jentak nevyrobíš, maximálně tak tkzv. horským sluníčkem :) :) :)

přesně tak - mikrovlnka nevadí, naopak ohřívá od prostředka a nějakou škodlivost nikdo neprokázal

nic proti tomu nemají ani ve odborníci VÚ včelařském

 

vcelar
hodnocení

0x

Postavte ho do rána na radiator. Jinak citlivě rozehřát tak do 40°C způsoby jak zde již bylo popsané, jinak si ničíte enzymatickou složku a stoupá také podil HMF (hydroximethylfurfural) v medu.Pro všechny: krystalizace je přirozenou součástí medu.Jediné medy které nekrystalizují jsou v našich končinách pouze z květů trnovníku(akát).Pak také dlouho vydrží tekuté vyloženě tmavé medovicové medy,ale i ty po čase ztuhnou.Všechny ostatní přirozeně krystalizují. Nemá to nic společného s dokrmováním včelstev krystalovým cukrem na podzim(v podletí).Pokud vidíte v obchodech v tuto dobu tekutý světlý,květový med,bylo s ním minimálně tepelně manipulováno.V tuto dobu jsou květové medy již ztuhlé.

 

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jak tu vzpomíná kolegyně Babka, já jsem se s podobným smícháním s máslem setkal na dětském táboře při svačinách. Je to dost umění, tyhle dvě věci ručně spojit dohromady. Snad se do toho ještě něco přidávalo. Ale, nevím co by to mohlo být.

Humbuckere nic víc než máslo a med! nebo druhá varianta-máslo a marmeláda.

 

pb®
hodnocení

0x
Nejlepší je ty krystaly rozetřít a udělat z něj med pastovaný. Jak toho docílit v domácích podmínkách netuším, možná by si s tím mixér poradil. Jiný než pastovaný ani nekupuju, i když je nejdražší, ale to stékání ze lžičky mě rozčiluje. A spotřebu máme velkou, kilová láhev u nás vydrží 14 dní. Do čaje jen med, do kafe třtinový cukr.

Samozřejmě si s tím poradí i domácí šlehač, nebo mixer. Běžně to tím dělám. Se šlehačem opatrně a pomalu, pro šlehač je to docela záběr.

stirecek*

Ty otáčky by měly být co nejnižší aby se do medu nedostalo moc vzduchu. Mixér zase může med rychle zahřívat. Běžně se to dělá nerezovým hnětačem upnutým do vrtačky na nízké otáčky. Stačí dvě minuty několikrát denně promíchat, ale doma se to nevyplatí dělat, pokud toho nemá člověk kýbl a pokud si ho člověk může koupit hotový, tak se není o čem bavit. V létě jsem kupoval květový od včelaře za 130kč/kg, stejná cena obyč/pastový. Anebo koupit tmavý medovicový. Jak už tady zaznělo, ten tuhne pomalu, na druhé straně zase při nabírání stéká ze lžičky. Nejrychleji tuhne akát.

stirecek:

já to dělám normálně elektrickým šlehačem na nízké otáčky a není problém

 

 

hodnocení

0x
avatar naufrago

Pro všechny, komu vadí stékání medu z chlebu na prsty, vymyslela jsem pomůcku :) 100% to stékání nezabrání, ale kdo má med rád tekutý, pomůže :) V Marks&Spencer (a určitě i jinde) prodávají med v lahvičkách se silikonovým uzávěrem, jako mají už dneska docela běžně kečupy. Jeden jsem si koupila (drahé, ale pro jednou...) a používám lahvičku pro med ze sklenic. Rozpečený rohlík namažu máslem, do druhé ruky medovničku, a jedu: kápnu med, ukousnu, kápnu med... a tak dále :) Zaměstná to ruce, to jo, ale taková dobrota se baští rychle *uspech* Také jsem přemýšlela, že použiji toho medového méďu, tím se to snad dá také, určitě nejsem sama, kdo si takhle med dává *placni*, ale už jsem ho dlouho nikde neviděla a po pravdě, ten silikonový uzávěr má něco do sebe - med nikde nepatlám...

Odpověď je sice už dost stará, ale nedá mi to, abych jí nedoplnil.

Med se v plastových lahvičkách v podobě medvídka prodával už někdy v 60 letech minulého století, není to žádná novinka. Tenhle jsem koupil v Lídlu při jejich "retroakci".

 

adaku*
hodnocení

0x

postavím na radiátor :)

 

fiafa
hodnocení

0x

med se smí zahřát maximalně na 40 stupnů.Jinak se zničí všechny prospěšné latky.Nejlepší je nezahřívat vůbec a nechat ho zcukernatělý.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]