Nejste přihlášen/a.
Udíme často, třešeň, trnka, mirabelka, dub, buk. Udíme celý den, spotřeba velký pytel na brambory (polena nepočítáme). Běžné dříví na topení nejméně rok staré. Pokud se manželovi zdá, že hoří moc rychle, namáčí polena v kýble s vodou. Budete udit?, už slyntám a závidím.
Teprve budu chtít stavět udírnu nějaké dřevo mám (buk, bříza, třešeň...), ale chtěl jsem vědět, jestli to bude dost aspoň na jednu či dvě první várky. Ještě jsem to nikdy nedělal, tak to chci aspoň zkusit
No vidíte - a v jiné literatuře se zase uvádí, že ovocné dřevo se má přikládat až ke konci, neudit na něm celou dobu
kolik lidí, tolik názorů
Ono záleží na typu udírny, na druhu dřeva,...
Za mladých let jsme udili studeným kouřem - čistě jen trnka. 2,5-3 dny nepřetržitého doutnání. Tj. zhruba 1 větší poleno na 4-6 hodin, cca. 10-15 polen.
jo a k tomu proschnutí - řezaný strom byl samozřejmě suchý, ale dřevo bylo léta extra pro uzení naskladněno- takže rok až deset let?
Jak vidím to vlhkost a namáčení dřeva, nevím... nějak tomu nerozumím... my měli prostě 2 metry dlouhý tunel od ohniště a to mělo možnost "udušení" - dřevo prostě doutnalo, teploměr u masa byl pravidelně hlídaný, přes noc se chodilo po 6ti hodinách hlídat a jen se udržoval oheň větším polenem...
Vzpomínám si, že jsme po rekonstrukci místností zbourali i udírnu a jednou (a naposled) dali udit k sousedovi. Přišel ten den večer, že je hotovo... no hnus. Všechno šlo do zavařovaček a muselo se vždy uvařit ... nedalo se jíst normálně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.