Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Spotřeba dřeva při uzení

Od: jethro® odpovědí: 9 změna:
avatar jethro
Jaká je orientačně spotřeba dřeva při takovém tom běžném domácím (resp. chalupářském) uzení? A jak moc musí (nebo naopak nemá) být proschlé?

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*
hodnocení

3x

Udíme často, třešeň, trnka, mirabelka, dub, buk. Udíme celý den, spotřeba velký pytel na brambory (polena nepočítáme). Běžné dříví na topení nejméně rok staré. Pokud se manželovi zdá, že hoří moc rychle, namáčí polena v kýble s vodou. Budete udit?, už slyntám a závidím.

hodnocení

Teprve budu chtít stavět udírnu :) nějaké dřevo mám (buk, bříza, třešeň...), ale chtěl jsem vědět, jestli to bude dost aspoň na jednu či dvě první várky. Ještě jsem to nikdy nedělal, tak to chci aspoň zkusit

*palec*

Bříza a buk je do kamen! Buk bude sice kouřit, ale bude mít hořkou chuť...
Jedině trnka, třešeň, maximálně meruňky...

Buk je nejlepší dřevo na uzení.

hodnocení

No vidíte - a v jiné literatuře se zase uvádí, že ovocné dřevo se má přikládat až ke konci, neudit na něm celou dobu :)

kolik lidí, tolik názorů :)

lidus*

Jethro vykašlete se na literaturu, nenasolujte víc jak jste zvyklý, nasolené dle návodu by u nás nikdo nejedl to jsou solné doly a topte co máte (bříza hoří rychle ta je na podpal), topte pomalu celý den, někdo udí i 2 dny ale to my už máme hodně ujezené.

 

hodnocení

1x
avatar jmlc

Ono záleží na typu udírny, na druhu dřeva,...

Za mladých let jsme udili studeným kouřem - čistě jen trnka. 2,5-3 dny nepřetržitého doutnání. Tj. zhruba 1 větší poleno na 4-6 hodin, cca. 10-15 polen.


doplněno 28.02.19 20:06:

jo a k tomu proschnutí - řezaný strom byl samozřejmě suchý, ale dřevo bylo léta extra pro uzení naskladněno- takže rok až deset let?


doplněno 28.02.19 20:53:

Jak vidím to vlhkost a namáčení dřeva, nevím... nějak tomu nerozumím... my měli prostě 2 metry dlouhý tunel od ohniště a to mělo možnost "udušení" - dřevo prostě doutnalo, teploměr u masa byl pravidelně hlídaný, přes noc se chodilo po 6ti hodinách hlídat a jen se udržoval oheň větším polenem...

Vzpomínám si, že jsme po rekonstrukci místností zbourali i udírnu a jednou (a naposled) dali udit k sousedovi. Přišel ten den večer, že je hotovo... no hnus. Všechno šlo do zavařovaček a muselo se vždy uvařit ... nedalo se jíst normálně *sok*

 

figurek*
hodnocení

0x

Já bych to orientačně viděl, že na šestihodinové uzení vám v pohodě bude stačit deset či dvanáct trochu větších polen.

Dřevo by mělo být suché a hlavně zbavené kůry. Jinak si maso začadíte a bude černé jak bota.

 

jurajjuraj*
hodnocení

0x

uzeni dubem u nas nestalo za nic, ted uz jenom tresen a je to o necem jinem, s tim namacenim dreva do vody to taky obcas provedem, spotreba dreva bude zalezet od typu udirny, casu uzeni atd., nekteri udi 4 hodiny , nekteri udi 3 dny, my zaciname kolem 5 rano a koncime kolem 17-18 vecer

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]