Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chci se pozeptat, zda někdo nezná nějaké snadné, rychlé, zdravé a chutné recepty na bezmasý oběd. Děkuji
Dobrý den, např. palačinky plněné špenátem - je to dost dobré. Zdravím!
Nemáte zač. No, tak vidíte, že by to mohlo mít doma úspěch.
Mám rád rychlá jídla s minimální přípravou. Uvařím si kolínka a zvlášť zamíchám tvaroh (tučný, ale dá se i polotučný), cukr a kakao. Kolínka po uvaření dám na talíř nebo do větší misky a na to položím trochu nakrájeného másla. Po roztopení dám i tvarohovou směs a celé to rozmíchám. Je to skvělé jídlo, i když do Prostřeno bych s tím raději nešel
Rýžová kaše se skořicovým cukrem, rýžovec se sušenými švestkami, zeleninou.
Krupicová kaše (pohádka mládí) docel dobrá a sytá třeba k lehké večeři.
Hrachová kaše nebo bramborová kaše s volským okem nebo vaječnou omeletou.
Kapustové karbenátky s vařenými bramborami maštěnými máslem.
Květák vařený a posypaný strouhankou a politý máslem, případně k tomu brambory.
Květákový "mozeček" s bramborami..
Špagety s nastrouhaným tvrdým sýrem, případně ještě s kečupem (oblíbené u dětí a mládeže).
Kolínka pouze omaštěná s cukrem a tvarohem.
Kynuté knedlíky plněné ovocem (švestkové, meruňkové, broskvové, jablkové, atd.).
Knedlík s vejci (když zbyde knedlík z předchozího dne) posypaný pažitkou.
atd. atd.
vaječná omeleta na slano (s hráškem, uzeninou, sýrem, apod.) nebo na sladko (s marmeládou), vaječná omeleta s fazolovými lusky,
svítek s marmeládou,
brambory na loupačku s mlékem, škubánky s mákem maštěné sádlem nebo máslem, opět s mlékem
zeleninové rizoto
atd.
Oblíbený druh těstovin s kouskem čerstvého másla a nakrájenou syrovou zeleninou zasypat strouhaným sýrem.
Ano, syrovou. Papriku, okurku, někdy dávám jen samotná rajčata.
Nebo dělám (bez sýra) obdobu s čočkou, kterou uvařím s bobkovým listem a novým kořením (bez octa a nepřislazuji, jen před koncem varu trocha soli).
Se zmíněnými paprikami, rajčaty i okurkami to chutná výborně za tepla i za studena. Do studené varianty mi chutná i bílý selský jogurt.
Květák-smažený,nebo placičky (syrový nastrouhaný,syrové vejce zamíchat a na pánev tvořit placičky osmažit) nebo na mozeček totéž s brokolicí a bramborem."atom kaše" čočka na kyselo...toho je jen si vybrat. Na konec to nej-jen vařená branmbor k tomu hrnek podmáslí, a max na kousíčku slaninky cibulku osmažit a trošku posypat na brambor.
Já miluju šoulet, jinak taky hrách a kroupy. Dřív to bylo běžné jídlo, dnes na mě každý kouká a nezná Dá se použít jako příloha, třeba k pečené kačeně a nebo jíst samotné - je tam hodně majoránky a česneku, díky hrachu je to jídlo bohaté na bílkoviny. Moc mi chutná falafel - placičky/ kuličky z pomleté namočené cizrny, buď smažené a nebo pečené v troubě Dá se jíst samostatně, s bramborem nebo třeba naplnit do tortily místo masa zeleninu, nějaký jogurtový dresing a je to mňamka. Moje velmi oblíbené jídlo je cizrna na paprice - ta nejsnazší varianta zabere asi 10 minut, ale dá se s tím jídlem různě vyhrát. Miluju recepty ala indický dhal z červené ččky, koření garam masaala, kari, kokosové mléko... Zkoušela jsem i nejrůznější karbanátky z čočky/fazolí a vždy chutnalo i masožravcům
Dělám různá rizota - dýňové, špenátové... Nebo třeba jen br. kaši a pečenou cizrnu v troubě - to je fakt dobrota, i jen jako zobání večer k telce. Mám ráda br. knedlíky se zelím, někdy přidám uzený tempeh a nebo třeba tyčinky z chilli tofu - tofu zmrazíte, necháte rozmrznou, pak zabalíte do utěrky, zatížíte, aby se zbavilo co nejvíce vody. Pak obalíte ve vajíčku/hrašce a strouhance/panko strouhance a dáte péct/smažit - vzniknou Vám super tyčinky/placičky jak k obědu tak třeba jako párty pohoštění. Zkuste rychlou žampionovou omáčku - jen podušené houby se smetanou/rostlinnou smetanou. Super jsou bramborové placky/lokše se špenátem. Hodně dělám husté omáčky - polévky. Zkrátka zelenina a luštěniny co mám, část rozmixuju, čímž to zahustím. Obalovaný květák pečený v troubě je také super. Nebo jen směs zeleniny na pánvi s rýží - cuketa, papriky, mrkev... Zkuste boloňskou omáčku s čočkou - také je to dobrota
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.