Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Ctěla bych prosím poradit.Narodila se nám dcerka a s partnerem jsme se rozhodli,že půjde na mateřskou on,ale ted nevíme jak to je když můj partner má dcerku na kterou platí vyživovací povinost,zda je povinen z rodičovského příspěvku platit celé výživné na své první dítě.S matkou první dcerky nemají dobré vztahy.Dělá ve všem problémy.Můžete mi prosím napsat co se dá dělat nebo se mám obrátit?Děkuji moc za rady.Přeju krásný den všem.Katka
Příjmy v domácnosti se vám asi nezmění, tak ať platí jako doposud. Určitě nikdo nebude brát ohled na to, že je na rodičovské. To je vaše volba. A dítě jíst prostě musí!
Změní se podstatně osobě, která má vyživovací povinnost. Lze v předstihu zažádat soud o snížení popř. úplné zrušení vyživovací povinnosti a soud pravděpodobně výživné sníží. Rozdíl uhradí stát formou sociálních příspěvků.
A to se vsaďte že se bude brát ohled na novou vyživovací povinnost k novému dítěti !
Nezmění. Je to stejné, jakoby odešel z výhodného zaměstnání aby platil nižší alimenty. Ale na to soudy neslyší. Soud mu alimenty nesníží, to se klidně vsadím. Novou vyživovací povinnost sice má, ale vy taky a navíc budete zřejmě v domácnosti dva a ve dvou se to lépe táhne.
Promiňte, připadne mi to z vaší strany tak trochu jako vyčůranost. Chápu, že vám matka může dělat naschvály, ale to dítě za to přece nemůže.
jenda2 - a jaké sociální dávky jsou na dorovnání sníženého výživného? evidentně píšete o něčem, čemu nerozumíte. jsem rozvedená matka tří dětí a moje příjmy jsou takové, že i kdyby otec na děti neplatil ani korunu, tak mi stát na sociálních dávkách taky nedá ani korunu, protože prostě nebudu sociálně potřebná.
Další vyživovací povinnost a snížení příjmu jsou důvodem k návrhu na snížení výživného, kterému může i nemusí být vyhověno, protože se posuzuje individuálně - ale dokud nebude mít pravomocné rozhodnutí soudu (rozsudek), je povinen platit výživné v původně stanovené výši.
@jenda2 - úplné zrušení vyživovací povinnosti
Žádný soud nezruší vyživovací povinnost jen proto, že si rodič pořídil nové dítě.
Když si to myslíte, vaše věc. Já dostal syna do své péče a jeho matka mezi tím otěhotněla. Nedostala ani jednu Kč výživného a sám jsem všechno hradil. Nepište hovadiny, když nic nevíte ! V odůvodnění rozsudku bylo, že má další vyživovací povinnost a nemůže přispívat ! Přitom měla více sociálních dávek než jsem vydělal já.
Děkuji za odpovědi a dodávám,ano přítel právě že bude mýt dvě vyživovací povinosti a také to nebylo myšleno,že by přestal platit jak si to někdo myslí.Příteli jde o to,aby soud z ohlednil,že matka která několik let po mateřské doposud nedělá a ani zájem nemá,vše jí platí stát.Proč by měl někdo sedět na prdeli když to jde od nás co pracovali,přesněji od danových poplatníků.Pokud vám to nevadí mně to ale sere.Přítel má platit 1500 soudně,ale platí 2000,takže rozhodně není nějakej vyčůránek.Nás zajímá zda by soud nesnížil kvůli těmto důvodem výši či rovnou nedal dcerku do jeho péče.My totiž nemáme výhrady mýt obě dvě děti.
@kachna1996 - Nás zajímá zda by soud nesnížil kvůli těmto důvodem výši či rovnou nedal dcerku do jeho péče.
To se nedozvíte, dokud ten soud neproběhne - nikdo z nás nezná podrobnosti ani neodhadne přístup soudu. Možnost je tady vždycky.
V první řadě ať otec podá návrh na úpravu/snížení výživného a uvede v něm všechny důvody, proč žádá, od kdy atd.
Ohledně svěření dítěte do péče by bylo rozumné poradit se s právníkem - tam je tolik různých věcí, které soud ne/vezme v úvahu, že je to nad rámec zdejší poradny.
rozhodnutí o snížení je na soudu a soudy rozhodují individuálně a prakticky je v případě výše výživného nelze předem předjímat, nicméně pokud má na dítě platit pouhých patnáct stovek, tak tam moc prostoru pro snížení nevidím, už teď je to nic moc. konečně, nezapomínejte, že váš přítel bude mít příjem nejenom od státu (rodičovský příspěvek), ale zároveň i vy jste povinná ho živit, pokud bude doma s vaším dítětem, takže bez příjmu nebude a soud klidně může rozhodnout, že takto nízké výživné ze svého příjmu poplatí.
Paní Katko, vyživovací povinnosti se nemyjí. (Chyby v textu, které mění význam, ztěžují čtení. Dávejte si prosím pozor na změnu významu.)
Jestli otci dělá problémy platit výživné, jak by chtěl dítě uživit ve své domácnosti? (Náklady by byly vyšší.)
Vilíku, také to vidím podobně. Tj @kachna1996 by již měla začít šetřit. Protože - pokud partner utekl od jedné ke druhé a od jednoho dítěte k druhému, tak je poměrně vysoký předpoklad, že uteče od druhé ke třetí s kterou bude mít třetí dítě a bude následně chtít snížit alimenty. Tj je nutné aby se připravila, že bude mít na dítě např 300 Kč/ měsíc , ale jak s tím vyjít - babo raď.
... no teď koukám, že @iz myslea shodnou logikou
Paní Katko, vztahy Vašeho partnera s matkou jeho dítěte nemají vliv na výši výživného, které je určeno dítěti.
Jak by se Vám líbilo, kdyby si Váš partner našel další partnerku, pořídil si s ní další dítě, rozhodl se jít na rodičovskou dovolenou a snažil se Vaše dítě připravit o to, co mu náleží?
Je možné u soudu navrhnout snížení výživného, ale nikdo z nás neodhadne, jak soud rozhodne.
Já bych poradila dohodnout se s matkou staršího dítěte a po dohodě posílat jken soudně vyměřené výživné. Ale určitě bych to nedoporučovala bez předchozí dohody.
Vím, že některé matky dělají svým bývalým partnerům (manželům) problémy. Přesto se domnívám, že dohoda je v zájmu všech. Otce, dítěte i té matky, které by, přestože "bývalého partnera nemůže ani vidět", mělo jít hlavně o zájem dítěte.
Dokud starší dcera nedospěje, budou spolu muset její rodiče nějak komunikovat a pokud možno i vycházet > oběma přece jde o dcerku.
Přiznám se, že mi není jasné, proč chce otec snížit výživné, když současně uvažuje o možnosti požádat o svěření dcerky do své péče. To by Vás přišlo na víc než stávající výživné...
Každopádně bude muset situaci řešit Váš partner > Vy se nikam neobracejte.
Paní Katko,
všichni Vám odpovídáme slušně. Buďte tak laskava a jednejte s námi stejně. Chápu, že se Vám nelíbí některé názory či rady, ale to se přece dá sdělit slušnou formou.
Neumožňuje-li matka otci styk (brání-li otci ve styku) s dítětem, musí se otec obrátit na soud. Styk s dítětem je nutné řešit samostatně. Není možné kvůli chování či jednání matky dítěte připravit dítě o to, nač má právo. A nelze placení výživného něčím podmiňovat. Chce-li otec získat dceru do své péče, musí se opět obrátit na soud. Všechno > styk s dítětem, svěření dítěte do vlastní péče i snížení výživného musí řešit otec dítěte soudní cestou.
Jde-li Vám o dobro obou > otce i dítěte, podpořte otce (svého partnera) soukromě, ale do té záležitosti se nemíchejte. Ať to budete myslet sebelépe, můžete situaci jenom zhoršit (můžete matce dítěte dát do ruky zbraně proti otci).
Nevím, kde jste vzala, že někdo z nás vidí otce špatně > v době, kdy jsem svou odpověď psala, jsem tu nic takového nezaregistrovala.
tvl.já tu mluvím o tom vůči vyšivovací povinosti i tím,že matka brání otci se s dcerkou vidět.Je snad normální jen a jen platit aby otec dítě neviděl?Doprdele zamyslete se konečně všichni nad sebou.Ano jde přece o dcerku,ale pokud matka dělá problémy,vymlouvá se na cokoliv aby dítě k němu nejelo,ale on jak blbej platí co má,tak to je nefer.Co mají řikat matky kteří by rády aby otec se zajímal o své dítě.Můj partner pořád zájem má a proto si jí chce vzít do péče.Matka která nevaří pro díte ani jedno jídlo není matkou.To vím stoprocentně a můj přítel též a nejsme sami co to říkaj,že už si jí otec měl dávno vzít.Pořát vidítě špatně otce a přitom neznáte děj matky jak se chová a stará.Ano můj partner situaci řešit bude a já mu půjdu po jeho boku a veřte,že se ta jeho bejvalá nestačí divit.Vyučená kukařka co nikdy nic neuvaří pro svě dítě a je pořád na mobilu a hledá partnery jen na chvíli.Proč si myslíte asi proč jí chce do péče
@kachna1996 - pokud matka dělá problémy,vymlouvá se na cokoliv aby dítě k němu nejelo,ale on jak blbej platí co má,tak to je nefer
Pokud má otec styk s dítětem schválen nebo určen soudem, může ho vymáhat - dělá to?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.