Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kolik lžic sojovky a worčestru přidat?

Od: sw odpovědí: 13 změna:

Musím dochutit masovozeleninovou polévku v 5 litr.hrnci a nemám na takové množství odhad, kolik lžic sojovky a worčestru cca přidat, po 2-3 velkých lžících necítím správnou chuť, ale nechci to pokazit a nevím jestli se dává třeba i víc, různé koření už tam je, tak co poradí "velkých hrnců" zkušenější kuchaři?

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x

Pro příště = Do masovo - zeleninové polévky nepatří ani sójová omáčka,natož worchester *stop*
Zeleninový bujón,bylinkový bujón,cibule,česnek,petrželka,pažitka a troška másla.

 

hodnocení

4x

Do polévky bych sojovku ani worčestr nepřidávala. Nikdy jsem to nezkoušela a myslím, že se tato dochucovadla do polévky nehodí. Raději bych přidala kostku masoxu, pokud se vám zdá vývar slabý.

sw
hodnocení

Musela jsem dodat výraznější chuť kromě masoxu, polēvka byla po uvaření zeleniny a masa rozmixovaná do krémovité a dost hustá, teď už je po obědě, přidala jsem víc worčestru a nakonec docela chutnalo, bude se ještě dojídat zítra :)

liska5

Sojovku ani worchestr do polévky nedávám. I s těmi kostkami hodně šetřím, ale raději než masox, určitě slepičí bujon.

 

hodnocení

3x

Přesné množství se nedozvíte - neznáme chuť polévky ani chutě vaše. Ale poradila bych nechat po přidání čehokoli polévku aspoň 10-15 minut odstát a pak promíchat, aby se chutě spojily. Pak můžete případně kořenit dál. Nebo ji nechte tak - radši míň - a koření dejte na stůl, ať si každý dochutí podle svého.

 

barbakan*
hodnocení

2x

Sójovka se dává i do vývaru místo soli a ta dodá silnější chuť, třeba do ostré čínské polévky a na těch pět litrů by ti mohlo stačit 5-6 lžíc a worcester do polévek nepatří.

barbakan*

Já netvrdím, že worcester do polévky nepatří, já jen sděluji, že ho osobně do polévek nedávám (už to nešlo opravit)..., ale když už jste dala odkazy, možná, že jednu z nich vyzkouším. A i tak si myslím, že by se worcester se sójovkou hádal.*smich*

 

iz*
hodnocení

1x

Poradila bych (skoro) totéž, co Wamp, jen bych nezavrhovala ani masovovou nebo houbovou "kostku". Samozřejmě podle toho, kolik je v polévce masa. Je-li ho dost, budou stačit zeleninový nebo bylinkový bujón.

Worcester ani sójovku bych nedávala.

sw
hodnocení

Tak hlavně když to všem šmakovalo a ty dochucovadla jsou přece určená do polévek a omáček, sytý masový vývar by byl jinak mdlý pro naše mlsné jazýčky, nejsem polévková, ale tahle mi docela chutnala i s tou zeleninou, kterou jinak konzumuji jen opečenou/smaženou/grilovanou. Jinak všem dík za poradu :)

 

hodnocení

0x

Já se klidně přidám k těm, kteří říkají, že worcester do polévky nepatří. To, že jsou na internetu recepty, kde různí lidé tohle koření do polévek přidávají, není vůbec směrodatné. Jsou to totiž také amatéři a pomáhají si v ochucování vším možným, co jim padne do ruky, když uvaří polévku, která je bez chuti. Skoro na všechny polévky používám základní vývar, který dělám z kostí. Kupuji si nasekané kosti třeba od kotlet, nebo jiné vepřové kosti, které se za tímto účelem prodávají zvlášť. Teda v já nakupuji maso v Rabbitu a tam je mají vždycky. Vývar je daleko silnější, než z kuřecích skeletů, protože ta kuřata nejsou dlouho vykrmovaná a maso i kosti jsou jaksi jalové. Ale také je občas kupuji. Kosti napřed opeču, přidám celý pepř, jednu hvězdičku badyánu, pár kuliček nového koření, bobkový list a cibuli jen omytou a rozříznutou. Když chci voňavější, zapíchnu několik hřebíčků do cibule a přidám kousek celé skořice. A co je opravdu pro dobrý a chutný vývar nejlepší, je tak 1 až 2 lžíce "rybí" čínské "omáčky". Konzistence je stejná, jako u jejich originální světlé sojové "omáčky", ale má takovou opravdu zvláštní chuť. Do úvozovek dávám proto, že to žádná omáčka není, je to prostě tekuté jako voda. Vývar se mi nikdy nezakalí, protože jsou kosti napřed opečené a fakt je velmi silný a chuťově výborný. Nedá to moc práce, stačí mít doma tyto ingredience a člověk ani nepotřebuje žádné kostky, ani jiná ochucovadla. Já mám doma v mrazáku naporcované kosti vždycky. A je to docela levná záležitost. Takže pak když dělám jakoukoliv polévku, napřed si dám do papiňáku uvařit ty kosti s kořením na malém plameni, to trvá tak 40 minut a pak použiji vývar do polévky. A může být jakákoliv.

 

hodnocení

0x

Někdo holky, někdo vdolky, někdo worcester *smich* Nebo taky: Kolik lidí, tolik chutí."

Dovolím si připomenout, že dotaz zněl "kolik" a ne "co" přidat.

různé koření už tam je, tak co poradí "velkých hrnců" zkušenější kuchaři? Tohle napsala tazatelka.

Ne že bych se brala za extra zkušeného kuchaře, ale přispěla jsem svým osvědčeným receptem. Možná, že to tazatelka příště vyzkouší.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]