Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatek na gynekologii

Od: jaru* odpovědí: 22 změna:

Platíto někdo na gynekologii za použití jednorázového zrcátka? Platila jsem 30 Kč, když se platil poplatek za návštěvu lékaře. Teď platím také třicet, proto mě to přijde divné.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elane
hodnocení

7x

Jednorázové zrcátko je nadstandart, za který se platí a který můžete požadovat, ale nemusíte. Když ho odmítnete, provedou vyšetření zrcátkem jiným. Zásadně jednorázové "nástroje" odmítám - kvůli ochraně životního prostředí, nechci zbytečně zvyšovat odpad.

Takže za něj neplatím.

*jasne*

hodnocení

2x

Každý gynekolog běžně kdysi používal kovová zrcadla. Ta se opakovaně desinfikují a sterilizují, za to gynekolog plaltí tím, že buď je posílá na jiné pracoviště ke sterilizaci plynem,za to musí zaplatit, ty pak vydrží sterilní půl roku nebo má horkovzdušný sterilizátor přímo v ordinaci, kde je nechá vysterilizovat horkým vzduchem. Ty vydrží sterilní 24 hodin, pak se musí sterilizovat znovu. Náklady má na desinfekční roztok k přípravě na sterilizaci a pak ten sterilizátor a jeho el. proud. Také je s tím práce, sestra to musí pro sterilizaci připravit. Kovový nástroj samozřejmě zakupuje jen poprvé a pak vydrží roky. Jednorázové zrcadlo je plastové,sterilní již z továrny, jen se vybalí a pak by se mělo zahodit. Je ovšem otázka, zda jej zahazují, eventualita je opětovné přemytí a zaslání ke sterilizaci v plynu. Pokud by jste viděli zrcadlo vybalovat, je to zřejmé z obalu., zda je originál. Ale já ho nikdy nevidím, protože ležím. Také mě nedávají na výběr, jestli chci jednorázové. Na recepci se pak dozvím, že mám zaplatit 40 Kč za jednorázovou pomůcku, přičemž zrcadlo stojí 7 Kč- viz odkaz. V proplacení výkonu od zdravotní pojiš´tovny je samozřejmě paušál i za použitou pomůcku, takže platíme dvakrát. Takže jasný výdělek, který se opět hází na hlavu pacientů a ještě se to staví tak, že je hodný pan doktor, co všechno nám poskytuje a těží se z neznalosti pacientů. Už jsem se chtěla kolikrát ozvat u recepce, ale pak jsem radši skousla jezyk, protože bych musela změnit gynekologa. Bohužel, děje se to všude a zejména u ganekologů a zubařů. Aby se měli ,, lépe!.

distrimedpomucky.cz/...

hodnocení

1x

Ano, platím. Už pár let.

lucie*
hodnocení

0x

Ano,taky platím už několik let (asi dest let) 30kč.I když se mi to nelíbí (nemám ráda jednorázové věci-ekologie) tak s tím nic nenadělám.

liska5
hodnocení

0x

Ano, stejně tak. Měl by to mít v ceníku.

kl*
hodnocení

0x

Za jednorázové zrcátko se platí.

hodnocení

0x

Já neplatím, protože na gynekologii nechodím. Vlastně jednou jsem tam byl. Ukazoval mi pan doktor pohlaví mého budoucího dítěte, ale k tomu zrcátko nepotřeboval.

babusa*

Ringo,jen se směju-já platím.

hodnocení

0x

Dobrý přivýdělek pro doktora. Třeba ho ani použít zrovna nemusí, ale proč by za každou "pacošku" neměl 30,-Kč navíc, že*smich*

doplněno 11.02.19 12:20:

Babi, máš pravdu. Nevím a ani vědět nemohu*smich*

doplněno 11.02.19 13:18:

elane, děkuji za podporu a rozšíření mých znalostí;)

@satam - Třeba ho ani použít zrovna nemusí

No - ono se to pozná, víte? Nevíte, protože neznáte *smich*

elane

satame, opravdu ho používat nemusí. Lépe řečeno může použít jiné, "nejednorázové", za které se neplatí. Viz mojí odpověď výše.

*jasne*

hodnocení

0x

Můj gynekolog vybírá za zrcátko 50.

hmm
hodnocení

0x

Poučte nás prosím o rozdílu používaných zrcátek, ať jsme všichni v obraze :)

Jednorázové - plast, na jedno použití, levnější; klasické - kov, opakovaně použitelné, cca 10x dražší.

hmm

Jednorázové plastové je lepší protože nestudí? *smich* Jinak opakovaně používané nástroje se jistě sterilizují a jsou bez rizika.

jfd
hodnocení

0x
30kc ještě jde, já jsem platila 50kč ani se mě nezeptal jestli o to mám zájem a to věděl že sem tam poprvé.

m123*
hodnocení

0x

Již několik let platím 50,- .

kbdd
hodnocení

0x
Tak se nechte vyšetřit kovovým a budete to mít zdarma.
pb®
Můj kovová ani nemá, platím 60Kč. Měnit ho kvůli tomu nebudu, neb pochází z doktorské rodiny a střídá se se svým otcem docentem, takže jakási záruka profesní kvality. Minulý doktor měl zas jen kovová, neplatila jsem nikdy nic, ale z jeho chování jsem měla pocit, že si diplom namaloval sám. Aneb jak se říká, když vidím jací od nás odcházejí inženýři, bojím se jít k lékaři.

hodnocení

0x

Platíme u nás 50,- ale jedna známá tvrdí,že pokuď chodíme jen 1x ročně na preventivní prohlídku tak prý i to jednorázové platí pojišťovna.Tak nevím.

hodnocení

0x

O existenci jednorázových gynekologických zrcadel jsem dosud vůbec nevěděla. A to jsem v posledních třech letech poměrně často pobývala ve dvou nemocnicích. Na pooperační kontroly jsem dojížděla do jedné z nemocnic a nyní opět chodím ke své gynekoložce. Za měsíc půjdu znovu, možná na to téma zavedu řeč.

V souvislosti se zrcadly jsem ale zaznamenala jiný zásadní rozdíl. Od mládí jsem byla zvyklá zrcadlo na břiše rukou lehce přidržet. Kdysi mě o to některý z lékařů požádal. Tak jsem ochotně vyhověla tehdy a pak už vždycky bez výzvy. V brněnské nemocnici jsem byla za pokus přidržet zrcadlo pokáraná. Protože zvyk je zvyk, sahala jsem na zrcadlo i při další návštěvě. Pokárání bylo o dost přísnější. Moje gynekoložka mi k tomu řekla, že s přidrženým zrcadlem se jí vyšetřuje lépe.

doplněno 20.03.19 19:01:

Vracím se ke starému dotazu. Byla jsem na gynekologické kontrole. Původní ordinace je v rekonstrukci, lékařka vyšetřovala v náhradním prostoru. Sama od sebe se zmínila, že teď používá jednorázová zrcadla, protože v náhradní místnosti není voda, a proto nemůže zrcadla sterilizovat. Hned jsem si vzpomněla na tento dotaz a ptala se, zda budu něco připlácet.

Lékařka vrtěla hlavou. Zdravotní pojišťovna prý sice jednorázová zrcadla neproplácí, ale ona i druhý lékař, se kterým se v ordinaci střídá, dočasnou situaci vyhodnotili a příplatky nepožadují. Připadalo by jim to nedůstojné.

Když nenabízí jinou variantu než jednorázová, tak by opravdu bylo hloupé vybírat poplatek :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]