Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znáte tuřín?

Od: aja1946® odpovědí: 9 změna:

Dosu jsem neměla odvahu ho koupit Jsem z něj unesená. Chutná jako kedlubna s tím rozdílem, že v dnešní době jsou kedlubny drahé. Takže použít se dá jako kedlubna. Udělala jsem z nich výborné zelí, bramboráky.

A je prý velmi zdravý, takže doporučuji.

magazinzdravi.cz/...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Doma jsme tomu říkali kvak.Pěstovali jsme to pro dobytek na zimu.mamina

liska5

Ano, kvaky! Aspoň na sev. Moravě se tuřínu tak říká. Krájela jsem na kusy v zimě kozence, když venku nebylo zelené. A pokaždé jsem jí ujedla ten křupavý vnitřek z té části pod vrcholkem.

ilka
hodnocení

1x

Ano, také znám tuřín neboli kvaku. A je odrůda bílá nebo žlutá. Ta žlutá je moc výborná na chuť. V kauf. měli tu s tou bílou dužinou a myslím, že to byl dovoz z Itálie. Nejlepší je doma vypěstovaná, kdo má možnost.

hodnocení

0x
Znám a souhlasím! Vynikající na hranolky. Akorát není nikde v obchodě, kde jste ho koupila?

Kauflandu občas mají.

hodnocení

Má ho jeden soukromý zelinář v Praze. Ale už jsem ho viděla často, ale nějak si nevzpomínám kde

Tak před 4 lety u nás měli tuřín často v Kauflandu a já jsem z něho dělala zeleninové přílohy pro vnučku. Bylo to moc dobré, takže pak jsem ho jedli i my a dělali jsme ho i smažený. No a najednou jako by se po něm zem slehla. Koupila jsem si semínka, myslím, že to byla odrůda Brora nebo tak nějak, ale vyrostlo z toho něco jako ředkev, pálilo to a vůbec se to nedalo srovnat s tou dobrotou z Kaufu. Takže teď nemáme nic.

tentato
hodnocení

0x

Také jsem ho nikdy nejedla. Ale jinak se říkávalo - zdravý jako tuřín. Takže ano, je to velice zdravá zelenina.

Mělo by se ho pěstovat více, abychom ho měli v obchodech běžně k dostání. Velké supermarkety ho od našich malozelinářů budou nabízet asi těžko. Tak snad na místních trzích jej na podzim seženeme.

-------------------------------

Mrkev, petržel, pastiňák, tuřín, zelí, ředkev, dýně, brambory.

Měli bychom se vrátit k plodinám pěstovaných u nás, v našich podmínkách.

hodnocení

0x

Myslím, že jsem tuřín v obchodě nikdy neviděla. A vlastně si ho pletu s vodnicí a asi i s jinými ředkvemi. V obchodě občas vídám svazek tří bílých kulatých ředkví, prodává se to pod názvem ředkev bílá kulatá. Chutná mi to. Dlouho jsem si myslela, že je to vodnice, ale pak jsem viděla na obrázcích vodnici s fialovou horní částí bulvy. Fialový a bílý má být tuřín. Prostě v tom mám zmatek. Nepomohlo mi ani zadávání latinských názvů na internetu. Zajímaly by mě právě rozdíly v chuti, velikosti i barvě tuřínu, vodnice a ostatních ředkví. Před lety jsem se pokoušela vypěstovat vodnici i tuřín ze semen. Nepodařilo se mi to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]