Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím, nebyl někdo na kurzu s lektorkou STOB "Hubneme s rozumem"? Jedná se o tříměsíční kurz, setkání 1 x za týden. V programu jsou rady kolem stravování a cvičení, vč. individuálního přístupu. Zajímalo by mě, zda vám to něco přineslo, jestli jste zhubli a nějak vás to nakoplo. Děkuji za slova mířená k dotazu.
Dobrý den, kamarádka před Vánoci jeden skupinový kurz od STOBu ukončila a moc si to chválila. Zhubla, zdravě jí a motivace a podpora ostatních dělá své. Dala jsem na její doporučení a začala na kurz chodit také. Jsem zatím moc spokojená. Pro kurz jsem se rozhodla, proto, že propaguje zdravé hubnutí. Nejsem zastánce výživových doplňků a různých diet, proto tento kurz. Dozvěděla jsem se spoustu dalších zajímavých věcí a určitě kurz doporučuji.
Asi před 20 lety hubla moje kolegyně se STOBem. Všimla jsem si, když shodila asi 5 kg, bylo to už vidět. Zajímalo mě, jak se jí to podařilo, byla proslulá svými neúspěšnými pokusy zhubnout, a ona mi popsala metody STOBu. Zaujalo mě to, protože jsem sama měla mírnou nadváhu, a bez lektorky, jen s blokem na zapisování každého sousta a s pocitem, když to dokázala ona, já to dokážu taky, jsem se do toho pustila. Nesmírně mě motivovalo, že jsem za týden zhubla kilo, a po půl roce bylo dole bez většího úsilí 15 kg. Vypadala jsem tenkrát opravdu dobře a měla jsem ze sebe radost. Vydrželo mi to pak asi 10 let - až do přechodu, kdy všechno, co jsem bez námahy dodržovala, přestalo fungovat. Za dalšívh 10 let mám nahoře 25 kg a nevím si s nimi rady. Bohužel, všechny moje kolegyně, kterým se podařilo zhubnout, nabraly 2x tolik zpět, takže už se nepokouším radši o nic. Nepřejídám se a v rámci možností se pohybuji, co to jde. To je tak všechno. Motiv jsem ztratila, prostě si koupím větší hadry a netrápím se. Jasně, že bych uvítala zdravě shozených aspoň 10 kg, ale nevím jak na to, protože to, čemu jsem důvěřovala, ztratilo účinnost.
Z každého takového kurzu si odnesete něco pozitivního. Ten váš neznám, ale nebála bych se toho. Už jen to, že každý měsíc se vážíte a pokud byste neshodila, asi byste se styděla, že druzí to dokázali a vy ne. Prostě máte nad sebou kontrolu (bič) a sebemenší úspěch vás požene dál k vašemu cíli. Hurá do kurzu !
Z vlastní zkušenosti dodávám - vůle není tak důležitá jako motiv. Když si najdete motiv, najde se i vůle. A když motiv není (tj. vnitřně je nám to jedno), vůle se prostě nedostaví.
V podstatě soulas. Ale mou motivací bylo pouze "zhubnout", za účelem zjištění, na co to bude mít vliv. A mělo. Jak na mě, tak i na manželku. Dříve jsem již neušel už víc jak 500 m, abych si nemusel sednout a odpočinout (postižení a bolesti páteře) a musela čekat ona na mě. Nyní běhám po lese jako "jeleň" i ve svých letech (přes 7 křížků), až to manželku, která je na tom asi jako Vy, někdy štve a já musím čekat na ni. Ale problém je v tom, že poslední "rady", i lékařů jsou, pro seniory našeho věku, že "už" nemá cenu váhu-hmotnost řešit a hlavní je být spokojený a šťastný a tímto se nestresovat. Což určitě není kladnou motivací . A manželka pochopitelně raději poslechne lékaře, než mě.
Jinak tedy má metoda zhubnutí byla velice jednoduchá, bez jakýchkoliv záznamů přijatých a vydaných kalorií a "výživových poradců". Pouhé vyloučení příjmu cukrů a radikální snížení množství potravy, ale bez vyloučení jakýchkoliv druhů (pestrá strava). A co bylo hlavní a nejdůležitější (na což jsem byl i předem upozorněn), že po 1 měsíci po zahájení, když jsem nic neshodil, dokonce 1 kg přibral, je důležité to nevzdat a pokračovat. Dojde pak asi k nějakému "přestavění" metabolismu a pak jdou pravidelně a spolehlivě kila dolů. A po ukončení trochu přispůsobit stravovací návyky (hlavně si kontrolovat pravidelně váhu a mírnit své původní stravovací chutě a apetit) a ihned při zvýšení, třeba o 1 kg, na pár dní trochu příjem snížit. A už 4 roky bez jo-jo efektu.
Žádné přípravky lektorka nenabízí, zavolala jsem jí a zeptala se. Protože kdyby to bylo o přípravcích na hubnutí, tak se o to vůbec nezajímám. Ale děkuji za Váš zájem, koukla jsem i do diskuze, na kterou jste mě nasměroval. Přesto bych ráda věděla něco víc o tom kurzu, a STOB zase není tak neznámá společnost. Vím, že sama se nenastartuju, že potřebuji "dohled".
Děkuji za Váš příběh. Já začala nabírat s přechodem, do té doby jsem problém neměla, a hlavně na tom nesprávném místě, na břiše. Takže VKT na sebe nenechal dlouho čekat a pro své klouby jsem už taky příliš těžká. Ale příčinu znám - sedavé zaměstnání a časté mlsání. Navíc mi umřel pes, který jediný mě přinutil k pohybu. Jsem stále ve stavu, že pro sebe něco začnu dělat, ale až od pondělka, až od příštího měsíce, až... a stále nic nedělám. No a teď jsem v samoobsluze na vývěsce objevila letáček "Hubneme s rozumem", proto můj dotaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.