Nejste přihlášen/a.
Neznáte nějaký "figl" jak prošít pružnou látku, když nemám na šicím stroji OVERLOK. Jde jen o zkrácení rukávů.
Ano, jde to dvojjehlou. Na lícové straně jsou dva souběžné stehy a na rubové straně je takzvaný steh cik-cak. Vidíte ten steh na všech tričkách a jiných oděvech ze strečového materiálu. Šije se z líce a proto si musíte záložku napřed nastehovat. A ta jehla musí být na strečový materiál, koupíte v glanterii. Stojí kolem 100 korun.
A ty pružné nitě jsou vlastně tenké gumičky a ty se používají na něco úplně jiného, tím to teda nezaložíte. Ty se navíjejejí pouze na špulku do člunku, horní nit je obyčejná a dělá se s nima takzvané žabičkování, neboli nadrhování. Inženýrko, promiň.
Děkuji moc za radu. Jehlu si koupím, musím sehnat, u nás ji nemají. Předpokládám, že do jedné jehly se navleče, spodní, do druhé horní nit. Zřejmě v protisměru? Můžete, prosím, ještě upřesnit? Abych ji třeba hned nezlomila neodborným zásahem. Díky, díky.
Tak už jsem navlékání dvojjehly zjistila, žádná spodní a horní nit v protisměru. Pro ostatní, které jsou v šití dvojjehlou začátečnice jako já: Zadejte si do vyhledávače ŠITÍ DVOJJEHLOU a najdete několik videí a ostatních rad.
Do dvojjehly musí být dvě špulky nití a jdou v tom samém postupu, jako kdybyste navlékala obyčejnou jehlu a v člunku jsou samozřejmě spodní nitě jako obyčejně. Já myslela, že jste už trošku pokročilejší v šití. A také je nutné, aby Váš stroj měldva držáky na špulky nití. Já už jsem na to tak zvyklá, že mne tohle ani nenapadlo. Jaký máte stroj? Dneska už jsou stroje všechny vybavené možností na dvě špulky nití. A pozor! S dvojjehlou nikdy nepoužívat cik-cak, zlomíte ji ihned. Šije se pouze rovný steh. Schválně jsem kvůli Vám navlékla stroj, tak snad to z toho pochopíte. Ale doporučuji opravdu najít stránku, kde je podrobný postup jak s dvojjehlou šít. Bude to jistější.
@suzymon, nemyslela jsem gumičky, ale prostě pružící nitě. Vzhledem k mé nekonfekční postavě musím mít pružné všechno oblečení, a kdyby byly švy šity klasickými nitěmi, nevydržely by tah pružné látky. Samozřejmě Tvůj návrh je mnohem vhodnější pro účel tazatelky.
Inženýrko, jenomže ty pružící nitě je právě ta gumička. Je sice tenká, ale zase ne tolik, jako normální nitě a neprovlékneš ji do ouška obyčejné strojové jehly, proto se navíjí na špulku do člunku. Mám je doma a pracuji s nimi. Pak samozřejmě existují chemlonové nitě do overlocku a ty také pruží, ale ty nelze použít do normálního šicího stroje. Schválně jsem teď prohledala všechny nabídky pružných nití, jestli třeba nezačali vyrábět něco, co já ještě neznám a všude nabízí pod názvem "pružící nitě", nebo elastické nitě to samé. Návin 100 m a tloušťka je 0.5 mm takže to jsou ty gumičky. Posílám foto, jak to vypadá. Ty dvě velké špulky mám z ciziny a ty černé, jsou extra tenké, takové jsem tady ani nesehnala. A představ si, že jak jsem hledala v nitích, tak jsem našla ještě komunistické pružné nitě. Ty jsou teda o dost silnější, ale také se s nimi dá pracovat. Akorát je na tento způsob nití potřeba mít ještě jeden člunek do stroje, protože se musí seštelovat na tloušťku té gumičky a když je jenom jeden člunek, tak pak jsou problémy se správným seřízením člunku na normální nit. Já to za ta léta už umím, ale stejně mám dva člunky, protože mne to nebaví pořád to předělávat. Jo a ty fotky trochu zvětšují, ve skutečnosti jsou ty nitě tenčí.
ne, suzy, opravdu jsem myslela asi polyesterové nebo nevím jaké nitě, ne ty obyčejné bavlněné. Určitě ne tenké gumičky.
Často zkracuji manželovi rukávy u pružných mikin nebo triček, přišívám entlem, aby to pružilo a nepraskalo. Nebo odpářu manžetu, ustříhnu rukáv a manžetu přišiji entlem.
Maky, jestli to děláš často, tak doporučuji koupit tu dvojjehlu na strečové materiály. Máš ji na dlouho a jednak ti to usnadní práci a pak to vypadá naprosto profesionálně. Je s ní jednoduchá práce, rychle se to naučíš. Já používám tuhle, má 4mm rozteč. Ty s užší roztečí nekupuj, tahle je akorát. Můžeš koupit i v galanterii, sice vyjde trochu dráž, ale nebudeš platit poštovné.
suzymon, děkuji za radu, asi by se mi to vyplatilo, protože manželovi stále něco zkracuji, tepláky, trička, mikiny i celkovou jejich délku.
Já se přidám s dotazem.Suzymon prosím ta dojjehla jde do normálího šicího stroje, nebo tam musí být nějaká jiná patka?
Patka je ta normální. Ta nemá na tohle šití vliv. Právě jsem poslala fotky svého stroje, je to vidět. Jediné co musíte mít, jsou ty dva držáky na druhou špulku nití. Ale ty mají snad všechny stroje, nebo se musí špulka nějak chytře umístit tak, aby se dal stroj navléknout druhou nití. Já mám jiné šicí stroje, koupené před víc jak 30 lety a už ten druhý držák mají oba. A aliku, dvojjehla se nesmí používat se stehem cik-cak. Okamžitě ji zlomíte. POUZE ROVNÝ STEH! Takže vůbec nevadí, že Váš stroj cik-cak nemá.
Děkuji za odpověď. Já mám něměcký stroj starý 50let, má entl i vyšívání, ale s dvojjehlou jsem se ještě nesetkala. Takové ty tahavé materiály zakládám ručně křížkovým stehem. To je také pružné, ale i pracné. Zkusím jehlu koupit, až pojedu někam do města, u nás nemají ani knoflík na svetr.
Alik, pokud má vyšívání a entl, tak bude mít určitě i tu možnost na druhou špulku nití a ani o tom nemusíš vědět. Já to mám v jednom stroji tak, že se ta tyčka na špulku musí ručně vytáhnout nahoru. Jinak je zasunutá uvnitř stroje, aby nepřekážela. Také to je stroj strašně starý značka Elektrolux. Dneska už je ani nevyrábějí, ale pořád šije a dobře.
Ahoj,šiji dost často úplety-trička ap. Také nemám overlock. Já to šiju jehlou na úplet. Jsou žluté a zrovna včera jsem kupovala 5 ks v balení za 29kč a obyč. nití. Mám veritasku 40 let a na ní si nastavím ten nejmenší/entl(cikcak) a malé stehy. Látku mírně natahujte. Na úpletu do z líce napoznáte že to není rovný steh. Vyzkoušejte a uvidíte
ale fakt jen mírně...vyzkoušejte si to zprvu na něčem. Když málo šijete tak dvojjehlou začínat hned něco co je vidět-no nevím. Já tím mým popisovaným způsobem šiju vše.Když si zadáte vše do googlu najdete i videa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.