Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč hubnu na rostlinné stravě?

Od: sully odpovědí: 16 změna:

Třeba je tu někdo, kdo rozumí výživě a různým procesům v těle, tak to zkusím. Od dětství bojuji s váhou. Výkyvy, nadváha, obezita. Špatná strava, málo času na jídlo, jedení po nocích, přejídání ve stresu... Dlouhou dobu mi bylo různě nedobře, špatné trávení, bylo mi těžko... Sledovala jsem několik veganských blogů a tato strava mě lákala. Ráda zkouším "jiné" věci, zajímá mě to atp. Nejsem militantní vegan, pořád nosím kožené boty, peru v komerčním Persilu... Ale moje jídlo je z 90% veganské. Snídám ovesné kaše, obědvám různé směsy a omáčky - luštěniny + zelenina. Používám hodně kokosového mléka, učím se zacházet s náhražkami jako tofu a tempeh. Někdy si dám prasárny jako hranolky a brambůrky, smažené vegan nugety a vegan majonézu... A světe div se, hubnu. Za 3 měsíce jsem zhubla 15kilo (ano, bylo z čeho), mám úplně prozářenou pleť, je mi strašně dobře, i tak jako psychicky - pořád se usmívám a mám dobrou náladu. Mám pocit, že se dost cpu a jídlo mi chutná, nikdy mi po něm není těžko. Pohybu mám stejně, jako dříve... Čím to je? Nehlídám si žádné živiny, snažím se, abych měla dost bílkovin, ale také vím, že mám dost tuku (miluji avokádo a hummus) a přesto kila letí dolů.

Ráno sním mističku kaše s ovocem (nesladím)

K obědu mám třeba směs z červené čočky, květák, rajčata, dýně... s kokosovým mlékem a rýží

K večeři pečené brambory a dip z avokáda, tempeh nebo hummus nebo hustou polévku s osmaženými krutony

Když mám hlad dám si nějakou datlovou tyčinku nebo kuličku (jen datle, kakao, kokos, nějaké oříšky) nebo hummus a proteinový chlebík nebo kukuřičné křupky.

Samotnou mě překvapuje, jak mi je dobře. Když jsem snědla knedlo vepřo... bylo mi těžko, prostě "blbě." Dnes jsem měla knedlíky, klasika dušené zelí a na oleji smaženou cibulku a tempeh... a není mi nic. Ačkoliv je to tučné a je to nálož, tak to zblajznu a za chvíli můžu běžet.

Když jsem někde na večírku nebo na školení tak neprudím a dám si to, co ostatní, ale tohle rostlinné stravování mi vyhovuje. Čím to může být?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Jez si ten svůj humus. Až zhubneš tak, že skončíš na JIPce, kde ti budou dávat kapačky, tak se pak nediv.

sully
hodnocení

Ernie, znáte jednoho vegana a z toho děláte závěry? Moje spolužačka na gymplu je/byla veganka, i její 2 sestry. Z gymplu jsem nějakých 13 let a všechny holky jsou pořád krásné a očividně zdravé. Sleduji několik veganů mnoho let a všem zdraví očividně slouží. Jak jsem psala, nejsem 100% vegan. Na večírku jsem měla v jedné ruce talířek s tatarákem a v druhé řízek. Vůbec by mě nenapadlo vysír@t s tím, že nemáme žádnou veg variantu. Fanatismus v sobě nemám. Jen jsem napsala, co sama pociťuji. Nikdy ze mě nebude úplný magor - nejsem typ, co si nekoupí housku, protože je v ní 1% medu nebo výrobek, který obsahuje stopy laktózy. Když mi babička dá tvarohový koláč, tak ho zblajznu. Ale sama si vybírám jídla zeleninová, luštěninová, bezmasá. A ač to třeba není nejlepší cesta, tak mně dělá aktuálně dobře. A také si myslím, že se starvuji aktuálně zdravěji já, než všežravec, který sní ráno rohlík s paštikou, pak tatranku se ztuženým tukem a cukrem, pak si dá smažený sýr a hranolky, na to rohlík s vysočinou a k večeři si ohřeje párek. Dnes třeba hodně frčí low carb high protein/fet a to zase považuji za sebevražedné já...

Vysočina, tatranka a paštika jsou největší svinstva. Já se tady bavím o mase. To je takový to, co roste kolem kosti živočicha, kterej se pak porazí a část jeho mrtvoly se pak upravená jako například stejk sežere.

Protein fet to je nějaké nové neomarxistické žrádlo?

sully
hodnocení

Předpokládám, že je zřejmé, že jsem se upsala a místo fat napsala fet... ovšem kdo chce psa bít...

Já si myslím, že vyvážená strava všežravce je správná. Ovšem vyvážená. A když se koukám kolem sebe, tak těch zdravě se stravujících všežravců moc nevidím. Vidím plno keto dietářů. Pak vidím plno fast food žroutů. Pak holky co chroupou mrkev a říkají tomu dieta a pak zaryté "čechy" co tlačí ty párky, vysočiny, bůček s knedlíkem a svíčkovou. Těch racionálně se stravujících je strašně málo. Proto říkám, že jíst hodně luštěnin a zeleniny považuji za lepší, než tlačit bůček a mekáč. Třeba to není lepší, než lehká snídaně, pak steak a fazolky a večer plátek lososa na páře... ale upřímně neznám lidi, co takhle jedí.

Nepotřebuji Vás o ničem přesvědčovat, jen jsem napsala, co cítím. Dokázala jsem dřív hubnout na jídelníčku typu - hollandie a vločky, kuře na páře.. ale nechutnalo mi. Jogurty nesnáším, maso takto upravené mi nejede. Dokázala jsem jíst "normálně blbě" - karbanátek, rohlík se šunkou, tady něco do ruky, koupená sladkost...a bylo mi blbě... Teď mi chutná a je mi dobře, no... Mně to fakt chutná, nemůžu za to. Je přece spousta kuchyní, kde najdeme spoustu přirozeně veganských jídel (asie) a nikdo to nepovažuje za špatné.

liska5

Sully *palec*.

Jestli seženete knížku: MUDr Igor Bukovský /Fyziolog LF University Bratislava/ miniencyklopedie PŘÍRODNÍ LÉČBY, tak tam najdete vysvětlení, jak a proč Vám tato změna. funguje. Tahle nevelká, ale fakty nabitá brožura, vyšla v Praze už asi před 20 lety. Teď jsou ale aktuální knížky o výživě od MUDr Václavy Kunové.

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. @sully, gratuluju k úpravě váhy. Je moc dobře, že se cítíte fajn a plná energie. Je prokázáno, že lze žít bez masa, bez lepku z mouky... Pokud tělu začne něco výrazně chybět, dokáže si o to "říct". Jestli můžu, poradila bych vám, abyste nečekala na případné signály, a došla si čas od času na obvod a nechala si "udělat" krevní obraz. Žijeme přeci v 21. století. Pokud krev ukáže nějaký výkyv, lze rychle deficit doplnit přidáním vhodné potraviny (ne syntetických tablet...) a užívat si dál štíhlosti a dobrého pocitu. *palec2* Ida

sully
hodnocení

Děkuji Ido za Váš komentář. Mně čeká na jaře preventivka u obvoďáka, tak jsem si říkala, že si o testy řeknu. Už jen ze zvědavosti, protože vlasy třeba mám teď vyloženě super a říkám si, že kdyby mi něco chybělo, projevilo by se to - vlasy, nehty, únava... A já si prostě připadám tak skvělě :) Mamka měla strach, aby mi něco nechybělo a tak beru nějaké veg vitamíny (B12) - pro klid v duši.

liska5

Prodávají se přímo pro vegetariány doplňkové tablety. Všimla jsem si jich v Drogerii DM. To je asi jediný obchod vedle lékáren, kde ta kvalita potravin. doplňků i vitamínů má úroveń.

Ještě dodám: syrové ovoce jezte samostatně. Ke kaším raději sušené fíky, datle. A nepřehánět s oves. vločkami, mají hodně oxalátů / šťavelanů/

lmgify
hodnocení

4x

Moje laické názory proč shazuješ:

1. vyřadila jsi zpracované potraviny (hodně cukru)

2. základní potraviny tě více zasytí, takže sníš celkově méně (ať už objemu nebo kalorií)

3. nejíš z hladu nevhodné potraviny v nevhodný čas

4. tělo zjistilo, že v pravidelných intervalech dostane přísun jídla a přestalo veškerou energii ukládat pro případ nouze

5. ve výsledku máš mnohem menší příjem kalorií při stejném výdaji (pohybu) jako dříve

Tvoje dobrá nálada a zlepšený zdr. stav je výsledek příjmu dobrých kalorií (minerály, aminokyseliny, ...), radosti z mizejících kilogramů a odstranění stresu z pocitu hladu a tlustosti.

Pamatuj, že není podstatné, co jíš, ale co jíš každý den (pravidelně, často). Takže jestli si dáš hranolky s majonézou následované 6ti dny se 4 veganskými jídly denně, tak ty hranolky jsou jen 1 jídlo z 25, takže tělo si myslí, že je to nějaký úlet a i nadále pokračuje v metabolismu jako bys byla čistě na správné výživě.

Jdeš na to správně: shození váhy není tvým cílem. Je to jen přirozený (a také vítaný a příjemný) vedlejší účinek změny tvojeho životního stylu. Je to nejlepší záruka toho, že se jednou zase nevrátíš k nadbytečným kilogramům a mizerné náladě. Tvůj současný způsob života automaticky vede k Tvému šťastnému, štíhlému já.

Blahopřeji!

hodnocení

2x
Čím to je? No přece tou zdravou stravou. Živočišnou stravou nebo polotovary organismus zatezujete a to má negativní důsledky na všechno, člověk je unavený, nemá náladu atd atd.
sully
hodnocení

Já tomu prostě pořád nějak nevěřím :) Mockrát jsme zkoušela hubnout, počítala kalorie, jedla maso na vodě... Teď mám pocit, že se cpu.. I si leccos dopřeju (ke kafi si klidně dám Oreo sušenky nebo večer ty smažené prasárny) ale jakmile je to z kytiček, nic mi není. Je teda fakt, že nejím skoro žádné výrobky (až na tu sušenku sem tam) ale v podstatě jen původní suroviny - uvařený hrách, čočku, vločky... různě smícháno a dochuceno. Napucnu se k prasknutí, kokosové mléko dělá takové bájo blaho a je mi fakt SUPER :)

A když to po sobě čtu, tak si říkám, že jsem magor, protože jsem leta naprdnutá, negativní, agresivní a teď se usmívám jako blbeček a je mi bájo na světě :)

@stir nemel blbosti. Člověk maso potřebuje. Znám jednoho vegana a ten je totálně mimo.

Sully já to taky zkusil před sedmi lety ze zdravotních důvodů. No a za dva měsíce mínus 12kg a byl jsem jak vyměněný,a navíc vyléčený takže ten stav znám. Doktoři to nezvládli za tři roky a te drahé chemie, co mi predepisovali...
A to jsem se cpal 7x denně, hlavně ovoce zelenina, ale i masíčko. Nežádoucí účinky - pořád při chuti na sex :) Váhu mám pořád stejnou po těch sedmi letech, ale teď si dám i bůček nebo uzené. Co skoro vůbec nejím je pečivo, ale guláš s pěti taky můžu, jinak sezónní ovoce a zeleninu

hodnocení

2x
Ernie nechci se hádat, ale ty nemel blbosti.

liska5
hodnocení

2x

Každý přibíráme z něčeho jiného. Mohu se zeptat, jakou máte krevní skupinu? Na vegetariánskou stravu se nejsnáze převádí skupina A a masa se nechtějí vzdát převážně Nulky. Aspoň podle literatury. Jíte vejce a ryby? Podstatné je, že jste vynechala rafinovaný cukr, mléko a výrobky z něj, bílou mouku, uzeniny, živočišné tuky. Maso bych taky opouštěla poslední, až po tomhle vyjmenovaném. Teda nechala bych si ryby, králíka, krůtu a jedla je jen se zeleninou. Trochu mne překvapuje ta prázdná kukuřice a zbytečně velké množství kokosového oleje. Jiné za studena lisované oleje a semínka nepoužíváte? Olivový, dýňový, konopné semínko, mák, ořechy... A jestli si vaříte hlívu, žampiony, pohanku, jáhly, bulgur? Zkuste pohanku s červenou čočkou, vaří se stejně dlouho,+ bob. list a majoránku a se syrovým česnekem a posypané cibulkou. Nebo ječné kroupy sypané suš.sojovým mlékem, s datlovým sirupem či skořicí. Nebo bulguroto se zeleninou a žampiony.

liska5

V předchozí stravě jste měla něco navíc, co Vám neprospívá, škodí. Takové látky se tělo snaží naředit a k tomu zadržuje víc vody, což představuje nějaká ta kila navíc. Naopak tam chybělo něco, co se zúčastňuje spalování a tak se nespalovalo, ale ukládalo. Takže další kila. Jestliže nebyl dostatek vlákniny, který by "kartáčoval a masíroval" střevní stěnu, ale naopak byly jemné klky zalepené moukou, tudíž nevstřebávaly dobře důležité látky. Navíc v něm dlouho zůstávalo hnijící maso s nedotrávenými nevhodnými tuky. Trvalé usazeniny ve střevě taky něco váží. Cukr se měnil na podkožní tuk. Toho rychle použitelného z ovoce, křížal, bylo málo. Mléčný cukr dovede dokonale rozštěpit jen něco přes dvacet procent lidí /zde převažuje krev.skupina B/, jinak tento nerozštěpený disacharid může přejít dál do tlustého střeva a "přikrmit"a tím pomnožit miliardy bakterií, které produkují plyny a přispívají průjmům.Zase nerovnováha. Takové trávení byla pro tělo větší fuška, tak následovala únava. Místo pohybu se tedy odpočívalo a kila přibývala. Vám se nejdříve podařilo vynecháním kyselinotvorných potravin získat rovnováhu ve střevě. To je nutné, aby se nedostavil jojo efekt. Střevní mikroflora vládne naší imunitě. Také vyrábí vitaminy skupiny B, které ovlivňují stav naší pokožky, vlasů. Ono je to všechno ještě složitější, ale podstata je asi taková.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]