Nejste přihlášen/a.
Když mi zbyde trochu nějaké kořenové zeleniny, nebo nať z petržele a celeru, tak si to nakrájím, většinou na plátky, a usuším do příštích polévek. V paneláku to schne rychle. Za pár dní ji sesypu do skleničky. Samozřejmě nesolím, to by zelenina přijímala vlhkost. Koření sypu až do polévky, tady by asi zvětralo, ale určitě by propadlo na dno skleničky.
Něco jiného jsou zeleninové chipsy. To mi chutná chroupat řepu a celer k vínu.
Tchýně se vrhla na sušení a s tchánem mi chtěli udělat radost a připravili mi zeleninové "chipsy" celer a červenou řepu.Na ochutnání to bylo fajn,ale víc jak pár kousků se nedalo sníst,nebylo to dobréi když vše co suší-ovoce,směsi do polévek...jim jde,tohle nějak nešlo.
Na ochucování dali trochu octa,at to má aspon trochu"šmrnc",ale fakt to nebylo ono.
Také to dělám doma. Nakrájet na plátky mrkev, celer, petržel a dokonce i brambory na tenké plátky a sušit v sušičce. Pak zase nať z petržele a celeru a pak to všechno rozmixuji nadrobno tím sekáčkem. Přidám podle množství odhadem lžíci kukuřičného škrobu, mletý pepř, kmín a přidávám domácí kari koření. Ale to můžete i koupit. Pak to všechno ještě jednou projedu mixérem a uzavřu do zavařovací sklenice a mám domácí "podravku" na zimu. Když mám houby tak stejně dělám i houbové koření, bez té zeleniny. Jenom sušené lesní houby a trochu kukuřičného škrobu. Vynikající. Můžete ale také usušit i koupené žampiony a přidat k té zelenině. Fakt se tomu nic kupovaného nevyrovná a víte co jíte.
Suzymon, díky za tip! Ty svoje sušené houby na tohle použiju. Že mne to nenapadlo. Asi bych k nim přidala sušený česnek a majoránku.
Liško, já jsem kdysi kupovala v Makru houbový vývar od Nestlé. Jinde jsem to nesehnala. Je to větší krabice, kilová, ale bylo to dost drahé. Asi 500 korun. Ale bylo to moc dobré a lepší než ty kostky. No a pak mne napadlo přečíst si složení a protože chodím na houby, tak jsem si to jednou udělala doma sama. Také tam přidávám i jiné ingredience, ale nejvíc je tam těch hub a od té doby už nic nekupuji. Nádherně to voní houbami a také to tak chutná. A těch hub já mám v tom doma udělaném určitě víc, než v tom kupovaném. Tam může být i umělé aroma, aby to vonělo víc. Dávám i mořskou sůl. Dělám to od oka a podle chutě.
Já zas kupovala na trzích u prodavačů koření sáček Houbová vega nebo prostě nějaké houbové koření. Většinou mne ale zklamalo malé množství hub a případně glutamát, který nechci. Ale inspirována Vámi si vyrobím podle svého. Možná tam nedám sůl, aby to nevlhlo. Díky.
Nevlhne mi to, protože je tam ten škrob. Jednak funguje také jako zahušťovadlo a pak zabrání tomu vlhnutí. Mám uložené v plastové krabičce celý rok a vlhké to nikdy nebylo. Já si teda glutamát přidávám, protože ho mám ráda. Ale kupuji takový speciální v Praze u Vietnamců. Ten glutamát není nic špatného. Tady z toho udělali strašáka a přitom ho do všeho dávají stejně, jenom pod jiným označením. Jelikož ho používám už víc jak 30 let a nikdy jsem předtím žádné hrůzy o něm vyprávět neslyšela a věděla jsem, že je to koření, které pochází právě z asijské kuchyně, kde se tento přípravek používá po staletí a lidé se tam dožívají vysokého věku, tak jsem si vyhledala nějaké informace o tom jak se vyrábí a co to vlastně je a bylo mi jasné, že buďto to tady neumí vyrobit správně, nebo je to jenom uměle vytvořené strašidlo. A divila by ses, kdyby jsi věděla, do čeho všeho ho stejně přidávají, jenom ne pod názvem "glutamát", ale je to schované pod nějakým číslem.
Lisko, tady si něco přečti o tom glutamátu. Já jsem to četla na zahraničních stránkách a myslela si, že to zde ani nenajdu, když je to u nás takový strašák. Ale zkusila jsem to a tohle jsem našla hned, ale určitě se toho dá najít i víc. A věř mi, že ani po těch 30 letech nepociťuji žádné zdravotní obtíže, nebo důsledky používání tohoto dochucovadla. Naopak se těším dobrému zdraví, i v těch 70 letech. Tak se toho neboj.
A ještě dodám, že dost často brouzdám po všelijakých stránkách s různými recepty a velmi často čtu, jak lidé píší, že do polévek a i omáček prostě přidávají buďto ty masové bujony, kostky, anebo Podravku, že si nemůžou pomoct, ale pak má ten pokrm jinou chuť. Tak se tady "směji pod fousy", protože ta chuť je právě díky tomu glutamátu, který v těch přípravcích je obsažen, jenomže oni si myslí, že to žádný glutamát neobsahuje. Jednou jsem si tu práci dala hledala pod jakým číslem se skrývá a našla jsem to. Ale už si to nepamatuji. Dávají ho do všeho, i do sušenek pro děti. Bez glutamátu to prostě nejde. Ve všech masných výrobcích je obsažen, v těch polotovarech a i uzeninách. Ale ne pod jménem "glutasol".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.