Nejste přihlášen/a.
Je lepší brambory oloupat a nakrájet a nechat z nich vyluhovat přes noc škrob, bude potom kaše lepší?
Podle mne by naopak byla horší. Bez škrobu nebo s minimem škrobu není kaše dobrá. (Zkoušel jste někdy udělat kaši z nových brambor?)
@iz
kaši právě moc často nedělám. Kuchařky se moc tedy nezmiňují o tom, jaké brambory použít. Takže čím jsou brambory starší, tím mají více škrobu?
Právě jsem myslel, kdybych z nich dostal více škrobu pryč, tak po vychladnutí by kaše nebyla tak ztuhlá.
Nic nenamáčejte! Vařte do měkka v osolené vodě oškrabané brambory nakrájené na kostky. Tak to bude rychlejší a kousky se sesypou, tudíž nebude zbytečně moc vody. Polovinu vody pak slijte někam do hrnku a schovejte na dodatečné ředění kaše nebo do polévky. Pak přilejte hrnek horkého! mléka a kus másla a vyšlehejte na kaši. Ručně je to rychleji, než vytaháte a následně umyjete nějaké náčiní..Hustotu určuje, kolik vody v bramborách ponecháte a kolik mléka dodáte. Pozor, s mixerem po etapách, ten hmotu natolik rozmixuje, až je vazká a lepivá, což znamená, že se roztříštila i škrobová zrna.
moc nerozumím tomuto, proč nakráje na kostky?:
brambory nakrájené na kostky. Tak to bude rychlejší a kousky se sesypou
Malé kousky jsou dříve uvařené, mezi nimi nejsou takové velké prostory, jako mezi velkými bramborami, tudíž stačí méně vody na vaření. Voda je sotva po vrch brambor. Cenné látky se při varu nenaředí tolik, když je méně vody. Pak se taky mnohem snáze rozmačkají, když jsou kousky malé a rozměklé. Používat raději brambory typu B. Typ A je na salát a jsou víc pevné.
vy jste kuchařka,nebo jak to, že toho tolik víte o potravinách, škrobových zrnech a tak...
Máte nějaké knihy, kde je tohle popsáno? Rád bych si takové obstaral
Bobane, vařit mne naučila maminka a mne to baví. Přes biologii jsem se dostala k nauce o výživě na hotelovce. Těch knih o výživě je obrovská spousta. Některé jsem si koupila a mohu Ti říct, že si občas protiřečí. Už proto, že je to o tom, čím se živí lidé - a ti jsou každý jiný, mají geny svých předků, kteří přicourali na naše území z různých končin. Stačí zajít do knihovny a začít u autorů Josef Jonáš, Jiří Janča. Zalistuješ a něco Tě zaujme. Není to hned o vaření jídla, ale o tom, jak to v nás funguje, jak vše souvisí se vším a co se děje, když něco chybí nebo přebývá. Pak je plno /až moc/ rozmanitých kuchařských kníh.
Brambory obsahují hodně draslíku.Ten patří spíše mezi škodliviny,zvláště při nedostatečnosti ledvin.Proto lékaři doporučují brambory nehat vyluhovat ve vodě a použít dále po nějaké době.Vodu z nich slít.
JABRAKA
Draslík není škodlivina. Naopak, je žádoucí. Má vliv na činnost svalů, srdce, nervů! Potřebujeme ho víc ve vedrech, při hubnutí,sportu, při průjmech atd., neboť pomáhá vyplavovat sodík, který jinak zatěžuje ledviny. Takhle: sodík váže vodu, draslík ji vyplavuje. Jinak dvakrát víc, než brambory, ho mají fazole, ale hodně i ořechy a mandle.. Při nemocech si lékaři hlídají rovnováhu sodík x draslík.
Jestli je v bramborách nějaká škodlivina, tak solanin v těch klíčících bramborách..
Já kaši dělávám takto. Na osminky nakrájené brambory uvařím, sliji, naliji mléko, těsně pod okraj horní vrstvy brambor, přidám kus másla, zakryji a přivedu k varu. Přesypu do umělohmotné hlubší misky a šlehačem s metličkami, rozešlehám dohladka. Začátkem šlehání stříkám, ale je to jen několik vteřin, stačí zakrýt rukou. Nemá to chybu.
Babko, já zpočátku metlami brambory jen pomačkám. Trochu se smísí s mlékem a pak, když metly zapnu, už hmota nestříká.
A já zase nejdřív metlami (nebo když omylem nedovařím brambory, tak pořádně i šťouchadlem) rozvrtám samotné brambory, pak zapnu metly a pak přilívám pomalu mléko Ono je to asi koneckonců jedno, což?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.