Nejste přihlášen/a.
Co se stalo se žlutým puleným hráchem? Vářím to hodinu a chrumoce to pod zubami jak arašidy. Kdysi jsem vařil hrách pul hodinu a byl rozvařen na kaši. A to jsou všechny značky takové. To bude nejaký klonovaný hrách.
Přidávám svoji dnešní čerstvou zkušenost s vařením žlutého půleného loupaného hrachu. Porce hrachu z téhož pytlíku, který se se předtím uvařil, mi podruhé nešlo uvařit - byl pořád tvrdý, nerozvařitelný, po použití ručního mixeru pořád byly cítit tvrdé drobečky, prostě nebyl dobrý, vyhodila jsem ho a místo hrachu udělala červenou čočku.
Co jsem udělala s první porcí před týdnem jinak,že se hrách uvařil ok a teď je na vyhazov? Měla jsem teď pytlík od Lagris. Prohlédla jsem si obal, datum spotřeby rok 2021, původ CZ. A přečetla návod: "hrách propláchněte a namočte do vlažné vody na 4 hodiny".
Uvědomila jsem si, že jsem první porci jenom propláchla a vrazila rovnou do hrnce bez namáčení, vařila jsem ho podstatně déle, ale uvařil se dobře. Druhou část jsem proplachovala hodně studenou vodou a ve studené vodě jsem ho nechala namáčet a z něj se stal nerozvařitelný, po rozmixování plný tvrdých drobků.
Tak jsem otevřela druhý pytlík od Lagris (oba byly kupované v jeden den v jednom obchodě), a propláchla vlažnou vodou a namočila do mírně teplé vody přes noc. Ráno uvařila a ejhle, uvařil se opět dobře a byl ok.
Takže hrách namáčejte do mírně teplé vody (já v té vlažné i proplachuji). Dřív jsem kupovala předvařený, takže pro mě je to nová zkušenost. Prostě nenamáčet do studené vody. Snad s tím budete mít stejnou zkušenost jako já. Možná by tak šel uvařit i ten mnou dehonestovaný levný hrách z Lidlu...
Papiňák nepoužívám, ale půlený hrách jsem měla namočený 24 hodin a pak jsem vařila na plynu několik hodin, druhý den jsem znovu vařila skoro celý den a byl hnusný. Nepamatuji si, jestli jsem ho koupila v Lidlu nebo Tescu,vím že stál buď 8,90 nebo 9,90 Kč. Měla jsem předtím hrách půlený pod označením "Menu" z Alberta, ten stál o pár korun víc ale poslušně se rozvařil, tak jak jsem čekala a byl vynikající. Ale je otázkou, zda jsou dobré všechny šarže pod značkou Menu, nebo jsem jen měla kliku na dobrou nepřestárlou šarži.
Je jasné, že nerozvařitelný hnusný půlený hrách je přestárlý bůhvíkolik let a nic s ním neuděláte. I po rozmixování byl totálně bez chuti, a byly v něm cítit "nedovařené" jehličky, divná struktura, šel do popelnice.
Naši obchodníci prodávají přestárlé skladové zásoby kdovíodkud, odeberou ten nejlevnější čili nejstarší hrách, možná z nějakých státních rezerv, které vytváří každý stát, a pravidelně je obnovují. Asi v Německu přestárlý hrách do obchodu si žádný obchodník nedovolí dát, ale v českých obchodech se ho za 9-10 kč za 1/2 kg takto zbaví a ještě na tom parádně vydělají, to je byznys, co?
Ze zdravé výživy-kupovala jsem on-line ještě s jinými produkty, je hrách vynikající, jenže stojí 1/2 kg 40 Kč, takže to není pro ty, kteří mají omezený rozpočet. A až koupím v normálním obchodě ten levný, tak 1 pytlík a hned doma zkusím hrstku hrachu zvlášť uvařit a teprve když se uvaří tak jak má, tak pak ho druhý den nakoupím do zásoby.
Vždy namáčím večer a je tvrdý . To je pokazený hrách. Buď je zle spracovaný ale spíš je zmutovaný ,nebo takové jsou všechny značky. Vařím bez soli nebo ze solí a je to stejné ,na kaši se nerozvaří.
Skusim vařit dve hodiny ješte.
Jo, to je problém, kdo ví, co nám to za střelivo v Kaufu prodávají. Vařím vajíčka i dvě hodiny a furt jsou natvrdo!
Nesolit! Doufám, že to víš, že luštěniny se solí, až když jsou hotové, jinak nezměknou. Hrách měl být déle namočený. Tenhle bude asi dost starý a byl dlouho v suchu.
Stará, skladové zásoba. Souhlas s liskou5, hrách ležel ve skladech dlouho. Nemusíte mít hrách ze sklizně 2018, ale i tři roky starý. Nepoznáte to.
Večer namočit a druhý den vařit. Osolit až ke konci. Hlavně nepřidávat jedlou sodu, jako se dříve doporučovalo. Ničí vitamíny řady B.
Moje sousedka vařila fazole v papiňáku ji to vybuchlo...Měla vymalováno..Do papińáku bych luštěniny nedávala.
Nevím čím to u luštěnin, je. Někdy se stane, že prostě uvařit téměř nejdou. Platí to pro hách i fazole. Namočené a ne a ne a ne. Vařím je často, ale jednou za čas se tohle stane. Bezdůvodně si myslím, že jsou staré. Ještě po Švédach. Zamilovala jsem se do směsi, která se nedávno na trhu objevila. Je v sáčku u luštěnin. Měla jsem strach, protože to je hrách, kroupy a čočka, každý druh v několika druzích, že se to neuvaří stejně, ale ne, je to úžasné. Chtěla jsem koupit opět a našla jsem několik druhů takové směsi. Fazole několika barev a ještě pytlíky s něčím jiným, pospíchala jsem, jen jsem koukla a popadla to, co znám. To se výrobcům hodně povedlo!
Jó, hrstková polévka, ta byla i ve školní jídelně dobrá! Jinak mám jednu špatnou zkušenost s bio velkými fazolemi ze zdravé výživy . Z Číny je dováží Frýdek-Místek! Ani po dvou dnech máčení a slévání nenabobtnaly. Staly se z nich pokroucené, gumové, šedé nerozvařitelné útvary. To nebylo ani pro slepice. Možná tak do betonu. Kdoví, jak dlouho se plavily a stály někde ve skladištích v nevyhovujících podmínkách.
Jestli prodává někdo něco čínské co má být bio, tak tomu nevěřím, ani kdyby jste mě mlátila. To je jasný podvod, třeba BOZP je v Číně skoro tabu a když kašlou na lidi, proč by tam měl někdo vyrábět bio jinak, než že to natiskne na papír, který snese vše. A to nemluvím o ekologii, když to jede přes půl planety a ta s bio snad souvisí, ne? S centrálním řízením se bio moc neslučuje, byť bych byl rád, kdyby Čína byla osvícená. Bohužel bych řekl, vzhledem k ekologii, zmíněné BOZP, či k dnešním aférám obřích čínských firem typu Huawei se špionáží a nekalou hrou na trhu, atd.,že bio je v Číně stejně jako v ČR moře. Ne opravdu nevěřím, ba dokonce LOL.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.