Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrách nejde rozvařit ani za hodinu

Od: novak1* odpovědí: 34 změna:

Co se stalo se žlutým puleným hráchem? Vářím to hodinu a chrumoce to pod zubami jak arašidy. Kdysi jsem vařil hrách pul hodinu a byl rozvařen na kaši. A to jsou všechny značky takové. To bude nejaký klonovaný hrách.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Přidávám svoji dnešní čerstvou zkušenost s vařením žlutého půleného loupaného hrachu. Porce hrachu z téhož pytlíku, který se se předtím uvařil, mi podruhé nešlo uvařit - byl pořád tvrdý, nerozvařitelný, po použití ručního mixeru pořád byly cítit tvrdé drobečky, prostě nebyl dobrý, vyhodila jsem ho a místo hrachu udělala červenou čočku.

Co jsem udělala s první porcí před týdnem jinak,že se hrách uvařil ok a teď je na vyhazov? Měla jsem teď pytlík od Lagris. Prohlédla jsem si obal, datum spotřeby rok 2021, původ CZ. A přečetla návod: "hrách propláchněte a namočte do vlažné vody na 4 hodiny".

Uvědomila jsem si, že jsem první porci jenom propláchla a vrazila rovnou do hrnce bez namáčení, vařila jsem ho podstatně déle, ale uvařil se dobře. Druhou část jsem proplachovala hodně studenou vodou a ve studené vodě jsem ho nechala namáčet a z něj se stal nerozvařitelný, po rozmixování plný tvrdých drobků.

Tak jsem otevřela druhý pytlík od Lagris (oba byly kupované v jeden den v jednom obchodě), a propláchla vlažnou vodou a namočila do mírně teplé vody přes noc. Ráno uvařila a ejhle, uvařil se opět dobře a byl ok.

Takže hrách namáčejte do mírně teplé vody (já v té vlažné i proplachuji). Dřív jsem kupovala předvařený, takže pro mě je to nová zkušenost. Prostě nenamáčet do studené vody. Snad s tím budete mít stejnou zkušenost jako já. Možná by tak šel uvařit i ten mnou dehonestovaný levný hrách z Lidlu...

renika
hodnocení

3x

Papiňák nepoužívám, ale půlený hrách jsem měla namočený 24 hodin a pak jsem vařila na plynu několik hodin, druhý den jsem znovu vařila skoro celý den a byl hnusný. Nepamatuji si, jestli jsem ho koupila v Lidlu nebo Tescu,vím že stál buď 8,90 nebo 9,90 Kč. Měla jsem předtím hrách půlený pod označením "Menu" z Alberta, ten stál o pár korun víc ale poslušně se rozvařil, tak jak jsem čekala a byl vynikající. Ale je otázkou, zda jsou dobré všechny šarže pod značkou Menu, nebo jsem jen měla kliku na dobrou nepřestárlou šarži.

Je jasné, že nerozvařitelný hnusný půlený hrách je přestárlý bůhvíkolik let a nic s ním neuděláte. I po rozmixování byl totálně bez chuti, a byly v něm cítit "nedovařené" jehličky, divná struktura, šel do popelnice.

Naši obchodníci prodávají přestárlé skladové zásoby kdovíodkud, odeberou ten nejlevnější čili nejstarší hrách, možná z nějakých státních rezerv, které vytváří každý stát, a pravidelně je obnovují. Asi v Německu přestárlý hrách do obchodu si žádný obchodník nedovolí dát, ale v českých obchodech se ho za 9-10 kč za 1/2 kg takto zbaví a ještě na tom parádně vydělají, to je byznys, co?

Ze zdravé výživy-kupovala jsem on-line ještě s jinými produkty, je hrách vynikající, jenže stojí 1/2 kg 40 Kč, takže to není pro ty, kteří mají omezený rozpočet. A až koupím v normálním obchodě ten levný, tak 1 pytlík a hned doma zkusím hrstku hrachu zvlášť uvařit a teprve když se uvaří tak jak má, tak pak ho druhý den nakoupím do zásoby.

pi*
hodnocení

2x

Namočit den, dva, ... před vařením.

jabraka*

existuje Papiňák!

JABRAKA

Jo, a ten uvaří doměkka i kovadlinu*smich*

novak1*
hodnocení

Vždy namáčím večer a je tvrdý . To je pokazený hrách. Buď je zle spracovaný ale spíš je zmutovaný ,nebo takové jsou všechny značky. Vařím bez soli nebo ze solí a je to stejné ,na kaši se nerozvaří.

Skusim vařit dve hodiny ješte.

kepler*

Jo, to je problém, kdo ví, co nám to za střelivo v Kaufu prodávají. Vařím vajíčka i dvě hodiny a furt jsou natvrdo!

Ono asi záleží na hrachu-žlutý půlený za hodinu na kaši a zelený celý jsem vařil přes 4 hodiny.Žel u zeleného jsem zapomněl namočit dlouho dopředu!Oba z Kaufu!zn nwn.Jinak správná přiúpomínka Keplera nesolit ,až po změknutí!

hodnocení

2x

Našla jsem obal od toho neuvařitelného hrachu. Byl koupený v Lidlu v době "koronavirové" čili někdy na konci března, s datem min.trvanlivosti do 03/2021 a je to "Yellow split peas" od Campo largo.

hodnocení

2x

kupuju zásadně celý.

hodnocení

1x

Vař dál. Však on si dá říct*smich*

doplněno 19.01.19 20:50:

@pi: Promiň, ale už je pozdě, když už vaří:-D

liska5
hodnocení

1x

Nesolit! Doufám, že to víš, že luštěniny se solí, až když jsou hotové, jinak nezměknou. Hrách měl být déle namočený. Tenhle bude asi dost starý a byl dlouho v suchu.

novak1*
hodnocení

Dám bacha na tu sul. Čočka ta je za pul hodiny ,fazole tak hodinu a pul ale ten hrách.

tentato

Stará, skladové zásoba. Souhlas s liskou5, hrách ležel ve skladech dlouho. Nemusíte mít hrách ze sklizně 2018, ale i tři roky starý. Nepoznáte to.

Večer namočit a druhý den vařit. Osolit až ke konci. Hlavně nepřidávat jedlou sodu, jako se dříve doporučovalo. Ničí vitamíny řady B.

lidus*

Všichni říkají nesolit, ano vím to, ale nasypu hrách, přidám libeček a kávovou lžičku vegety, ta zcela jistě sůl obsahuje a mým luštěninám to asi neřekli. Předvařené nekupuji, loupaný hrách, čočku nemáčím, fazole ano a ty vařim v tlakáči.

hodnocení

1x

Moje sousedka vařila fazole v papiňáku ji to vybuchlo...Měla vymalováno..Do papińáku bych luštěniny nedávala.

Luštěniny v papňáku, to se musí vařit trošku jinak. Musí se, odkryté, přivést k varu, počkat, až opadne pěna a až pak zavřít a plamen stáhnout na minimum. Vaše sousedka nejspíše hrnec zavřela ihned a pěna ucpala ventil. A bylo vymalováno.*alene*

kepler*
hodnocení

0x

Příště namočit den předem a nevařit v osolené vodě, jinak tvrdne. Dosoluje se až po uvaření.

novak1*
hodnocení

Udelám ješte jeden pokus. To kolik je tam vody v hrnci doufám nevadí. Vařil jsem polévku 3,5l a 3dl hrachu.

Kdysi jsem vařil jen asi v pul litri vody na kaši.A byla za pul hodiny.

lidus*
hodnocení

0x

Žlutý, loupaný, půlený vařím bez problémů a bez namáčení, za půl hodiny je hotovo. Jednou jsem omylem vařila zelený a celý, uvařil se za dýl a byl to hnus, slepicím chutnalo.

novak1*
hodnocení

Takže za pul hodiny .Já myslel že to je tým hráchem .

Zelený je dobrý jenom mražený,ten se uvaří hned.

hodnocení

0x

Nevím čím to u luštěnin, je. Někdy se stane, že prostě uvařit téměř nejdou. Platí to pro hách i fazole. Namočené a ne a ne a ne. Vařím je často, ale jednou za čas se tohle stane. Bezdůvodně si myslím, že jsou staré. Ještě po Švédach. :-D Zamilovala jsem se do směsi, která se nedávno na trhu objevila. Je v sáčku u luštěnin. Měla jsem strach, protože to je hrách, kroupy a čočka, každý druh v několika druzích, že se to neuvaří stejně, ale ne, je to úžasné. Chtěla jsem koupit opět a našla jsem několik druhů takové směsi. Fazole několika barev a ještě pytlíky s něčím jiným, pospíchala jsem, jen jsem koukla a popadla to, co znám. To se výrobcům hodně povedlo!

liska5

Jó, hrstková polévka, ta byla i ve školní jídelně dobrá! Jinak mám jednu špatnou zkušenost s bio velkými fazolemi ze zdravé výživy . Z Číny je dováží Frýdek-Místek! Ani po dvou dnech máčení a slévání nenabobtnaly. Staly se z nich pokroucené, gumové, šedé nerozvařitelné útvary. To nebylo ani pro slepice. Možná tak do betonu. Kdoví, jak dlouho se plavily a stály někde ve skladištích v nevyhovujících podmínkách.

robokazik

Jestli prodává někdo něco čínské co má být bio, tak tomu nevěřím, ani kdyby jste mě mlátila. To je jasný podvod, třeba BOZP je v Číně skoro tabu a když kašlou na lidi, proč by tam měl někdo vyrábět bio jinak, než že to natiskne na papír, který snese vše. A to nemluvím o ekologii, když to jede přes půl planety a ta s bio snad souvisí, ne? S centrálním řízením se bio moc neslučuje, byť bych byl rád, kdyby Čína byla osvícená. Bohužel bych řekl, vzhledem k ekologii, zmíněné BOZP, či k dnešním aférám obřích čínských firem typu Huawei se špionáží a nekalou hrou na trhu, atd.,že bio je v Číně stejně jako v ČR moře. Ne opravdu nevěřím, ba dokonce LOL.

novak1*
hodnocení

To je pravda ,Čína,Indie zamořena ,žádná ekologie, jak tam mužou být zdravé potraviny,kto ví jestli ten čaj je dobrý.

hodnocení

0x

Asi jste nekoupil předvařený, tento se musí bohužel máčet. Takže vařit a vařit.

novak1*
hodnocení

Ted jsem namočil hrách večer a ráno vařil 1hodinu a 40minut,potom jsem dal zeleninu a koření,sul, a vařil dalších 35minut ,a hrách nebyl uvařený do meka ,byl ješte tvrdý.

Takže hrách je na vine.

hodnocení

0x

Máte pravdu zrovna ho vařím a také jsem se divila proč kdysi byl za chvíli rozvařený Taď se musí vařit déle.

Já kupuji půlený..

Teď byl uvařený rychle.

novak1*
hodnocení

Já taky pulený,hnedožlutý ale na kaši se neuvaří ani za 2 hodiny. To bude nejaký GMO.

joudic*
hodnocení

0x
Zluty do papinaku a uplne ho rozbit na maderu 2-4h a zaklad je varit hrachovku vecer a pres noc nechat ridkou dojit, polevka nabobtna a ztuhne, skrob nebo co v Tom je povoli a uz se Jen druhy den doleje voda na pozadovanou hustotu a dochuti a kremova polevka bez mixeru je na svete

hodnocení

0x

Ano, ano, hrách může být opravdu starý, ale vytrvejte, on se nakonec poddá, přikrytím pokličky můžete snížit "plamen" a ušetříte za energie *zdravi*

jaru*
hodnocení

0x

Alespoň jeden den namočit, ať si v návodu píšou co chtějí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]