Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtěla bych zhubnout

Od: helen* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, vím že takovýchto dotazů tu je mraky, ale potrebovala bych poradit. Potřebuji zhubnout jsem si vědoma že mám nadváhu (pro informaci je mi 16 let, měřím 169cm a u posledního vážení jsem měla 84,6 kg) a chtěla bych nějak začít zhubnout. Jenže cokoliv čtu, tak všude se píše že musím začít jíst zdravě a musím kupovat a vařit určité druhy co nejzdravějšího jídla, jenže je mi 16 a doma si nemůžu rozhodovat co se bude vařit a tak. K tomu ve sportech jsem strašná a nic mi nejde, a TV mám horší výsledky než většina mojich spolužaček. Přesto se snažím sportovat ale stejně to podle mě nepomáhá nebo dělám ty cviky špatně, sladké jsem taky omezila na minimum a snažím se jíst pouze tolik kolik bych měla a pravidelně piji, ale i tak skoro každý den mám školu do 3 odpoledne a tam taky většinu dne šedým a zdá se mi že co "zhubnu" (ještě jsem ale nic nezhubla) tak tam znovu prosedím. Ráda bych věděla názor někoho jiného, jak jste začínali hubnout, jaké cviky bych měla preferovat a co vám pomáhalo.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

2x
Není to tak složité, jak si mnozí myslí.
Začni tím, že budeš pít pouze čistou vodu. Bez ničeho. Časem ti začne chutnat a už ti to ani nepřijde.
Žádné sladkosti. Večer už pouze zeleninu. Ovoce jen v rozumné míře a pouze dopoledne. Jíst pravidelně a hlavně nehladovět! Hodně bílkovin a vlákniny, málo tuků a sacharidů. Vyhýbat se bílému cukru, jak to jen je možné, cukry pokud možno jen z ovoce! A hýbat se. Nemyslím tím přímo cvičení, stačí jen nedřepět doma.
Toto lze dodržet, i když si sama nevaříš.
Vím o čem mluvím, lze takto za rok shodit i dvacet kilo, tobě bude stačit deset...
doplněno 02.01.19 17:45: Aha, 85,6 kg. Tak spíše těch patnáct...

hodnocení

1x

Nejez večer po páté hodině, maximálně jablko, nebo pomeranč. Dělám to tak a funguje to. A pokud to jde svezu se na kole. Podle počasí tak třikrát do týdne, 12-15km. Někdy i víc, podle nálady.

vernon
To je hodně blbá rada pro šestnáctiletou holku. Tělo by v noci hladovělo a ráno by měla hypoglikémii!
Jíst se má tři, čtyři hodiny před spánkem a ovoce už raději ne...
Kolo je samozřejmě dobrý nápad.

Slečna není diabetik

vernon
Ty srandisto... Snížený obsah glukózy v krvi má při hladovění každý. Nediabetikovi sice neškodí, ale zvyšuje únavu a chuť na sladké.

pb®
hodnocení

1x

Lepší než někdy hubnout je vůbec se na vyšší váhu nedostat. Člověk nepřibere ze dne na den, i když po svátcích mám pocit, že to jde :). K hubnutí je v první řadě potřeba vhodný jídelníček, který je podpořený vhodným sportem. A nejlepším sportem na hubnutí je kupodivu obyčejná chůze. Ideální je každodenní chůze bez přestávky hodinu denně v tempu 4-5km/hod. To není žádné závratné tempo, ale normální chůze. I kdyby to bylo obden, je to moc faj. Neoháněla bych se tím, že máš školu do strašných 15:00 každý den. Za pár let budeš chodit do práce a budeš se slzou v oku vzpomínat na to, kolik jsi měla ve škole času a jak si s ním mrhala. Chce to jen rozhodnout se a začít chodit. Není to mrhání časem, při chůzi se můžeš i učit. http://6000kroku.cz

vaha
hodnocení

0x

Nééé omezit sladké na minimum, ale vynechat úplně.

Jíst poloviční porce jako dosud, k tomu hodně zeleniny, ovoce. Pít jen čaje a čistou vodu. Rohlíky žádné, spíše půl krajíčku chleba. Jíst 5 x denně.

Sport - stačí rychlá chůze po dobu minimálně 1 hodiny denně. A to rychlostí takovou, u které se zadýcháš, ale jsi ještě schopna mluvit.

Není to tak složité, jen musíš chtít. Každé hubnutí je v hlavě.

-----------------------

Doporučuje se i druhá lehounká večeře a to 3 hodiny před spánkem.

margot*
Tak já hubnu takto.
Přihlásila jsem se do facebukove skupiny fitness Motivation. Tam nacházím každodenní motivaci a inspiraci a informace.
Dále jsem si nainstalovala kalorické tabulky.
Vypočítala si bazální metabolismus. (Na internetu najdete kalkulačka MJT)
Je důležité mít menší příjem energie,než je výdej. A zároveň příjem nesmí být menší než bazální metabolismus.
Na kalkulačce máte i vypočítáno kolik máte mít denně tuků,cukrů,bílkovin..
To si pak kontrolujete při každém jídle v kalorickych tabulkách.
Také to chce zařadit pohyb.
Za 4mesice mám dole 4kg,z toho 11cm min v pase.
Není to vůbec složité.
A jim i sladké. Prostě se musím vejít do denního příjmu...
Zkus ten fcb...fitness Motivation a také ty kalorické tabulky. A to jak fcb skupinu,tak aplikaci. Opravdu to jde.
Dokonce jsem se přes Vánoce neomezovala a váha zustala

hodnocení

0x

Zdravím. Co se pohybu týče, vyberte si takový, jaký Vás baví. Tanec, Zumba, nebo jen delší procházky. Až se oteplí tak třeba kolo, kol. brusle, běh atd. A co se týče jídelníčku, musíte změnit své stravovací návyky. Chce to jíst pravidelně a menší porce, ale dávat pozor, abyste nehladověla. Vynechte sladké nápoje, ale pitný režim dodržujte. Poradím promluvit si s mámou, třeba Vaši snahu o zhubnutí podpoří a také může poradit, nebo se dokonce přidat. Je to opravdu o návycích ve stravování které budete schopna dodržovat po celý život. Držím palce!

asd1
hodnocení

0x

Jíst normálně, často, menší porce, hodně zeleniny, jíst všechno a nevynechávat ani sladké. K tomu co nejvíc pohybu vytrvalostního typu, ideálně běžky nebo procházky s hůlkama (hýbou se i ruce = větší spotřeba energie + zároveň odlehčení kolenům), příp. kolo, plavání atd. Abys zhubla a udržela si štíhlou postavu, tak musíš trvale změnit způsob života. Měsíc nežrat, nehýbat se a čekat že pak budeš spoustu let štíhlá je nesmysl... Nečekej že to bude pohodlné.. Nepřepal začátek - nejsi trénovaná a na zátěž musíš najet postupně v řádu týdnů až měsíců, počítej že za měsíc to bude nepříjemné, ale když vydržíš tak tě pohyb začne bavit.. Hodí se kamarádke která tě vyhecuje a ohlídá abys to nevzdala. Rozumně hubnout jde tak 2 kg za měsíc, tak počítej že shodit potřebných 15 - 20 kg bude tak na dva roky.

hodnocení

0x

V 16 jsi ve vývoji a omezování celkového příjmu není ještě vhodné. Začni tedy tím, že přestaneš jíst zbytečnosti - sladkosti, brambůrky, sladké pití. Místo sladkostí ovoce. Doma si nemůžeš rozhovat co chceš jíst, ale tlač na rodiče, aby prostě jídelníček změnili i sami pro sebe (tak nějak předpokládám, že rodiče jsou na tom podobně). Méně smažit, méně příloh (hlavně knedlíků), častěji ryby. Omezit uzeniny, párky, salámy. Více zeleniny, více bílkovin (maso, hlavně kuřecí a krůtí, luštěniny). Večer k televizi chroupat maximálně syrové čínské zelí nebo okurky, žádné brambůrky.

A ze sportů ti pro začátek doporučuju kolo (aspoň v létě, v zimě rotoped a procházky v lese) a pokud máš možnost tak i plavání (ale správně dýchat, výdech s hlavou pod vodou). Běh až později, až trochu zhubneš, ať si neodděláš kolena.

lee*
hodnocení

0x
Sice doma nemuzes rozhodovat o tom co se ji, ale myslim ze kdyz si s mamkou sednes a reknes ji, ze te trapi ze jsi silnejsi a rada bys jedla zdraveji, ze ti pomuze a trochu ti vyhovi. Nemyslim si, ze vhodnou cestou je zacit jist nejak extra dietne. Spis normalni jidla treba lehceji upravena. Pokud mate knedlo zelo, muze se ti v troube pect kureci stehno, zeli si das a misto knedliku brambor. Pokud mate treba smetanovou omacku nebo sladke jidlo a chces se tomu uplne vyhnout tak se domluv s mamkou ze si pripravis treba cocku s vajickem nebo fazolovy gulas na 2 dny. To jsou jidla velmi rychla, levna a pritom vhodna. Nemuzes ale chtit aby mamka varila rodine a extra tobe. Uc se sama a zkousej. Nebo mamce nabidni ze za ni vyzehlis aby mela cas udelat jine jidlo pro tebe. Je spousta jidel co jsou rychla a snadna - lusteniny, ruzne smesi ala rizoto, z krup, bulguru, kvetak, brambory zapecene se sunkou a brokolici, rybi file...
Jez pravidelne, idealne tak 4-5 denne. Jez hodne zeleniny a mene ovoce. Nejez tucne ruzne upravovane vyrobky - pastiky, parky, instantni veci.. Pij cistou vodu. A hybej se. Ja jsem na veskery pohyb drevo, ale hodne chodim. V 16 jiste jeste nemas hromady uceni na cele vecery. Klidne se muzes v 7 vecer sebrat a jit do 8 ven. Chod sviznou chuzi, zadne flakani. Nebo muzea chodit do schodu v panelaku... nainstaluj si do telefonu krokomer a chod aspon 10000 kroku denne. Neni to sice nejpresnejsi, ale pro orientaci postaci

hodnocení

0x

Nemohu odolat, musím přidat odkaz, který mi včera večer přišel mailem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]