Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dneska jsem narazil (asi pozdě, ale přece, už to tam mají údajně půl roku) v Lidlu na salámy a párky bez konzervantů a umělých barviv. Chtělo se mi zvolat Heureka a skoro jsem u toho uronil slzu! Cena velice dobrá. Koupil jsem Poličan, šunku, vídeňský párky a doma jsem se do toho pustil. Chuťově super, barvou též. Říkal jsem si, že když to nemá v sobě tu podělanou chemii, že to bude mít trvanlivost tak dva dny. A ejhle Poličan má dobu spotřeby měsíc! Šunka a párky o něco míň, ale to mně je šumák.
A teď mi řekněte, v čem je problém? Proč nám do toho to svinstvo vlastně cpou? Vzpomínám si onehdá na nějaký pořad, kde se jakýsi uzenář zaklínal tím, že to bez dusitanů prostě nejde!
rv>
Velký rozdíl je, pokud do uzeniny použiji pouze jedlou sůl a nebo jí napíchám vším možným. Druhy a množství dnes přidávaných látek do uzenin, je dán především nekvalitním složením a co nejlevnější výrobou.
Včera jsem tu dával v jiném dotaze složení klobásy Princ od Krahulíka (Agrofert).
Dnes i dáme další příklad od Krahulíka. A to je vysočina.
Hodická dle receptury z roku 1967.
Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, konzervant E 250, koření Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa.
Klasická vysočina Krahulík.
Vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, upravené vepřové kůže (vepřové kůže, škrob, stabilizátor E 450, regulátor kyselosti E 338), stabilizátor E 326, jedlá sůl, konzervant E 250,
škrob, kořenící přípravek (koření a extrakty koření, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, cukr, antioxidant E 315, aroma, barvivo E 120), česnek. Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 112 masa.
Na tomto je krásně vidět, že maso nahradili stabilizátory, rozemletí brouci, glutamáty, cukry, různá aroma, vepřové kůže...
Obě uzeniny mají deklarovanou stejnou dobu spotřeby.
Zde je problém...
Za sebe můžu říct,že nejlépe se těmto potravinám vyhýbat úplně.Více než konzervanty a éčka mě děsí samotné uzení.Nevěřím těm splodinám z uzení,nepřijde mi to přirozené tohle jíst.Vyhýbám se uzeným věcem,barvivům (ty nepřirozené barvy mě děsí už dlouho) a "složitým"potravinám(z více ingrediencí a přídavků)...a když už si mám vybrat,kterou uzenou potravinu ,tak tu,která má nejmenší sloupec složení a nejvíce masa,trvanlivost neřeším,nedělám zásoby,koupím a jím/jíme.
Rychlosůl je pěkné svinstvo! Znám jednoho řezníka co ochutnával ve výrobě salámy a úplně mu to rozežralo zuby.
Zdá se, že se sice vyřešil vzácně se vyskytující botulismus, ale problém se přesunul do ordinací ortopedů, diabetologů, zubařů, a bůh ví koho všeho ještě. Ale o tom už se nedá psát v novinách jako o otravě botulotoxinem, takže problém je jakoby vyřešen.
Já uzeniny od jisté doby nejím. Nepotřebuji žádného experta k tomu, abych věděl, že když si dám salám plavající v Ostravském průmyslovém jezírku, že mi je po tom blbě. A je jasné, že když se tím lidé ládují dlouhou dobu, tak to musí zanechat následky. Už vůbec nechci myslet na to, co to dělá s dětmi. Hyperaktivita, ADHD a další moderní poruchy, odkud asi vítr vane?
Italská šunka pro východví Evropu. Ital by se toho ani nedotkl!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.