Nejste přihlášen/a.
Štědrovečerní kapr patří k tradičním symbolům Vánočních svátků. Již v předvánočním čase v ulicích každého českého města nejdete veliké kádě plné ryb.
U nás: Kapr český rybniční nekáďový za 220Kč /kg, vně lehce připálený na ničemném sádle, uvnitř lehce syrový, takový kapří stejk. Poněkud tučné maso po okrajích. Salát výborný, ale díky luštěnině zplynovatelný ve zvýšené míře...Hlavy kapří na polévku neměli.
Recept s pórkem místo cibule šel tudíž letos k šípku. Co vy? Povedlo se? A co ne?
Štědrý večer jsou sice nějaké tradice, ale podle mě je hlavní to, abychom se všichni cítili dobře a byli spokojeni (v rámci možností).
Kapra nedělám, páč bych ho jedla sama, malý je samá kost a kůže a velký by mi zbyl. Kluci ho nejedí a dcera už má svoji rodinu. Smažím klasicky vepřové řízky a to maso kupuju klidně týden dopředu a naložím - nebudu se o svátcích tlačit ve frontě, když to lze řešit jinak. Do salátu dávám sklenici kupované zeleniny do salátu (tam těch luštěnin není až tak moc) a sama vařím mrkev, celer atd. spolu s bramborama. Kdysi jsme dávali i cibuli, a to jsme měli ty samé problémy - takže už ne.
Polévku z kapří hlavy také nevařím - u nás se vždycky dělala česnečka.
A vůbec - letos jsem na svátky všude nacpala maso králičí, protože se mi v chovu docela zadařilo (dcera dostala ušáka vcelku, jen maso, hlavu ani vnitřnosti nechtěla).
Rybí polévka jak ji roky vařím já: kořenová zelenina, filet bez kostí (pangasius, filé kostky z tresky.. co zrovna je)osolím, uvařím, nastrouhám kousek muškátového oříšku a vše ponorákem rozmixuji, přidám zelenou petržel a trošku jíšky z másla a hl. mouky, trochu smetany ke šlehání.Na talíři si každý přidá na másle osmažené rohlíky na drobné kostky. Zkuste je výborná. Chutná všem víc jak z kapří hlavy, mlíčí a jiker. Klasika bramborový salát, losos na prudko na másle, řízky kuřecí a vepř. pro mě a ty co rybu nejí. Víno na jaké měl kdo chuť. Pro vnučky bramborová kaše místo salátu a okurkový salát, maso jaké chtěly.
Vánoční večeře byla u nás zcela normální, to jest smažený kapr a salát. Jsem tak zvyklá od malička a bez toho by to nebyly pro mne Vánoce. Manžel musel mít řízek, protože na rybu si nikdy nezvykl, ale já ráda každému usmažím, co kdo chce.
Štědrý den? Paráda. Dopoledne jsme strávili v Josefově v pevnosti (doporučuji). Domů jsme to vzali přes přehradu Les Království (doporučuji ) a Zvičinu (doporučuji
), Přijeli jsme domů někdy ve čtyři odpoledne. Salát byl hotový z minulého dne, jen jsme usmažili řízky (kuřecí) a udělali hrachovo-hráškovou polívku (doporučuji
). A kostičky ze starých rohlíků. Vnuci mezitím připravili sváteční stůl - překrásně ho nazdobili, sice po svém
(kluci cca 7 let). Ale byl boží! Pěkně jsme se najedli a šli ven čekat na Ježíška. Ten opravdu zacinkal a v bytě se rozsvítila světla. A kluci OPRAVDU viděli Ježíška, jak od nás odlétá. No a pak se prohlíželi dárky. U nás jich není moc, každému jen pár pro radost. Stejně nakonec u jednoho z vnuku zvítězil kostým policajta z hrabáku za 20 Kč
, u druhého různé mapy . asi 10 kousků (opět z antikvariátu). A vnučka byla nadšená, že sama pro sebe dostala maliny v jogurtu. Sestavil se solární robot - nefunguje
, byl pokus pustit dron - ano, přátelé, nefunguje
. Ale jak jsem napsala vnuci byli spokojení a já tím pádem také
Prostě zase jeden z krásných Štědrých dnů...
Sebod tak u nás vyhrály pastelky za 50,-. u té mladší a u té starší pečopáci-dvě kočky. To bylo radosti. Když jsme s holkama je večeře v 15h, déle bychom to už nevydrželi, stále kdy, cinká už...Dopoledne chodíme všichni krmit labutě co ale letos na přehradě nejsou a v oboře daňky, muflony a prasátka, to letos také nešlo, tam se dostaneš bez problémů když zamrzne nebo je sníh. A vaše nefunguje je mi rovněž známo i když u nás za to může děda co v dobré víře zabezpečil vnučce tablet a nezjistil, že i yutube je až od 12ti let, odblokovat to musel až kamarád za 2 dny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.