Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šlehačka máselnatí

Od: bimbam® odpovědí: 14 změna:

Pokud kupuji šlehačku, tak ji chci skoro vždy přidat do omáčky. Jen výjimečně ji šlehám do pohárů, do kávy atd. Někdy kupuji šlehačku v červeném papírovém kartonu, někdy trvanlivější v kelímku. U šlehačky v červeném kartonu se často stává, že je šlehačka máselnatá. Nevím, jestli je to správné slovo. Vím, že se tuk usazuje nahoře, že se smetana z mléka sbírá. Je to logické, jen nevím, jestli je to opravdu ke šlehání. Když chci dát takový obsah krabičky do omáčky či do polévky, nepřemýšlím o tom. Dnes jsem mimořádně chtěla šlehačku našlehat. Podle data měla být kvalitní do 31. 12. Ale ke šlehání se mi to nezdálo vhodné. Našlehala jsem jinou z kelímku a to načaté skončí ve vánočce nebo jiném pečivu.

Dotaz: Dá se ze šlehačky, která pár dní stála a tuk se začal oddělovat a usazovat nahoře, našlehat kvalitní šlehačka do kávy?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hellebrand
hodnocení

7x

Klidně vybrat to tuhé třeba lžičkou a dát do té tekuté části. Normálně se našlehá. Dělám to běžne už několik roků a není žádný rozdíl mezi jakoby tekutou šlehačkou

hodnocení

3x

Je normální, že tuk a "zbytek" se stáním oddělují od sebe. Není to na závadu. Spíše bych byl opatrný u výrobků, kde tento přirozený jev není.

hodnocení

2x

Z takové šlehačky běžně dělám zmrzlinu a dá se vyšlehat opravdu krásně (šlehám ji zvlášť a poté míchám s ušlehanými žloutky a bílky). :)

doplněno 27.12.18 16:06: Je to starý recept na zmrzlinu: 6 vajec, 400 ml vychlazené šlehačky, 20 dkg pískového cukru, různé přísady na dochucení (jahody, borůvky, kakao, strouhaná čokoláda, mleté ořechy... apod.). Žloutky dobře ušlehat s cukrem a smíchat s rozmixovaným ovocem či jinou přísadou, poté ušlehat šlehačku a nakonec bílky (šleháme je alespoň 15 min.). Všechno tedy šleháme odděleně a nakonec smícháme dohromady (můžeme přidat asi 2-3 lžíce rumu - alkohol brání tomu, aby zmrzlina ztuhla na kámen), poté dáme v kovové nádobě do mrazáku. Občas promícháváme. Zmrzliny je opravdu hodně, ale v mrazáku vydrží dlouho. Je velice dobrá - mnohem lepší než z obchodu. Neosvědčilo se mi dochucovat zmrzlinu marmeládou či sirupy - chutná to jaksi uměle. Osobně dávám méně cukru, než je uvedeno v receptu + je také možno měnit poměr vajec a šlehačky.Používáme pouze nemytá (ale zároveň co nejčistější) slepičí vejce; v žádném případě nedáváme do zmrzliny vejce vodních ptáků (obzvlášť kačení jsou v syrovém stavu nebezpečná z důvodu salmonely).
hodnocení

Děkuji za radu, věřím Vám, někdy to vyzkouším, ale asi "nanečisto" :).

Ildika, jak to potom použijete, na co? Prosím napište přesně postup. Děkuji

hodnocení

2x

Také se mi stalo, že jsem koupila tu šlehčku v papírové krabičce, kde je napsáno "ke šlehání" a byl tam datum spotřeby, takže jsem ji hned nespotřebovala a pak, když jsem ji rozdělala, byla smetana trochu zdrcnutá nahoře a pod ní ta tekutina. Jinou jsem neměla, tak jsem to vylila do mísy a začala napřed pomalu rozšlehávat, aby se to spojilo a pak přidala obrátky. Vyšlehala se normálně a i normálně chutnala. Ale od té doby si už na ni dávám pozor. Nevím, proč tam píší datum spotřeby, když to změní konzistenci, i když je ještě před datumem spotřeby. Proto se jí raději vyhnu, pokud si nejsem jistá, že ji budu do dvou dnů šlehat. Možná by pomohlo, ji každý den vzít a ručně protřepat a pak dát znova do lednice. Mám raději tu trvanlivou, také je v krabičce, ale ta vydrží mnohem déle tekutá.

A pro babku. Tu šlehačku pak "ildika" dala do té zmrzliny. Píše to. Také to tak dělám, když dělám domácí zmrzlinu. Smíchá se ta vyšlehaná šlehačka s jinými ingrediencemi. Ildika píše, že našlehala vajíčka a smíchala s tou šlehačkou.

Asi dělala vanilkovou. Já šlehačku přidávám i do rozmixovaného ovoce a to pak naleju do zmrzlinovače. Je výborná, lepší než kupovaná.

zirafka
hodnocení

2x

Zrovna dnes jsem otevřela šlehačku, termín spotřeby do 3.1. rozkvedlala jsem ten tuk, aby se spojil s tekutinou a poté jsem ohřála bez problémů a dala do bramborové kaše společně s mlékem. Nebojte se toho.

Zirafko, ale tohla tazatelka ví a sama píše, že to tak dělá. Jenomže ona ji zrovna chtěla tentokrát vyšlehat, ne dát do omáčky. ;) A to je rozdíl.

lidus*
hodnocení

2x

Mám právě proto, ráda tu v červené krabičce a v klidu jí vyšlehám i týden prošlou. Vyberu vše lžící.

hodnocení

2x
Celý obsah normálně vyslehejte nebo dejte do omáčky. Nic tomu není. Výsledek bude dobrý.

hodnocení

2x

Teď se to stalo i mi. Koupila jsem šlehačku v krabičce a když jsem s ní doma zatřepala, neozval se zvuk tekutiny, ale pevné hmoty. Takže pohár se šlehačkou nebude, ale na oběd dnes i zítra bezva koprovka s vejcem. *zmateny* Příště, když budu chtít šlehačku na šlehání, v krabičce už nekoupím. Jen 33% v kelímku.

doplněno 29.12.18 06:55:

Tahle šlehačka vůbec nebudila důvěru. Vypadalo to jako kus másla s několika kapkami bělavé vody. Sama pro sebe bych si ji nenašlehala a riskovat, když se chci před návštěvou vytáhnout? To raději ne. :-D Ještě nedávno to bylo opačně. V kelímku našlehat nešla a z krabičky ano.

lidus*

Klidně šlehejte, tato šlehačka je fakt výborná, s těmi v kelímku se to nedá srovnat.

hodnocení

Děkuji za všechny rady a předané zkušenosti.

Šlehačku v krabičce i v kelímku kupuji poměrně často. Vlastně skoro vždy, když je v zajímavé slevě. Dávám ji do zalité polévky, do omáček, bramborové kaše a hodně do sladkého pečiva misto samostatného tuku a mléka. Ale do kávy, do pohárů či na dort šlehávám minimálně. Teď už se nebudu šlehání z některých krabiček bát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]