Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šlehačka máselnatí

Od: bimbam® odpovědí: 14 změna:
avatar bimbam

Pokud kupuji šlehačku, tak ji chci skoro vždy přidat do omáčky. Jen výjimečně ji šlehám do pohárů, do kávy atd. Někdy kupuji šlehačku v červeném papírovém kartonu, někdy trvanlivější v kelímku. U šlehačky v červeném kartonu se často stává, že je šlehačka máselnatá. Nevím, jestli je to správné slovo. Vím, že se tuk usazuje nahoře, že se smetana z mléka sbírá. Je to logické, jen nevím, jestli je to opravdu ke šlehání. Když chci dát takový obsah krabičky do omáčky či do polévky, nepřemýšlím o tom. Dnes jsem mimořádně chtěla šlehačku našlehat. Podle data měla být kvalitní do 31. 12. Ale ke šlehání se mi to nezdálo vhodné. Našlehala jsem jinou z kelímku a to načaté skončí ve vánočce nebo jiném pečivu.

Dotaz: Dá se ze šlehačky, která pár dní stála a tuk se začal oddělovat a usazovat nahoře, našlehat kvalitní šlehačka do kávy?

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hellebrand
hodnocení

7x

Klidně vybrat to tuhé třeba lžičkou a dát do té tekuté části. Normálně se našlehá. Dělám to běžne už několik roků a není žádný rozdíl mezi jakoby tekutou šlehačkou

 

hodnocení

3x

Je normální, že tuk a "zbytek" se stáním oddělují od sebe. Není to na závadu. Spíše bych byl opatrný u výrobků, kde tento přirozený jev není.

 

hodnocení

2x
avatar ildika

Z takové šlehačky běžně dělám zmrzlinu a dá se vyšlehat opravdu krásně (šlehám ji zvlášť a poté míchám s ušlehanými žloutky a bílky). :)


doplněno 27.12.18 16:06: Je to starý recept na zmrzlinu: 6 vajec, 400 ml vychlazené šlehačky, 20 dkg pískového cukru, různé přísady na dochucení (jahody, borůvky, kakao, strouhaná čokoláda, mleté ořechy... apod.). Žloutky dobře ušlehat s cukrem a smíchat s rozmixovaným ovocem či jinou přísadou, poté ušlehat šlehačku a nakonec bílky (šleháme je alespoň 15 min.). Všechno tedy šleháme odděleně a nakonec smícháme dohromady (můžeme přidat asi 2-3 lžíce rumu - alkohol brání tomu, aby zmrzlina ztuhla na kámen), poté dáme v kovové nádobě do mrazáku. Občas promícháváme. Zmrzliny je opravdu hodně, ale v mrazáku vydrží dlouho. Je velice dobrá - mnohem lepší než z obchodu. Neosvědčilo se mi dochucovat zmrzlinu marmeládou či sirupy - chutná to jaksi uměle. Osobně dávám méně cukru, než je uvedeno v receptu + je také možno měnit poměr vajec a šlehačky.Používáme pouze nemytá (ale zároveň co nejčistější) slepičí vejce; v žádném případě nedáváme do zmrzliny vejce vodních ptáků (obzvlášť kačení jsou v syrovém stavu nebezpečná z důvodu salmonely).
hodnocení

Děkuji za radu, věřím Vám, někdy to vyzkouším, ale asi "nanečisto" :).

Ildika, jak to potom použijete, na co? Prosím napište přesně postup. Děkuji

 

hodnocení

2x

Také se mi stalo, že jsem koupila tu šlehčku v papírové krabičce, kde je napsáno "ke šlehání" a byl tam datum spotřeby, takže jsem ji hned nespotřebovala a pak, když jsem ji rozdělala, byla smetana trochu zdrcnutá nahoře a pod ní ta tekutina. Jinou jsem neměla, tak jsem to vylila do mísy a začala napřed pomalu rozšlehávat, aby se to spojilo a pak přidala obrátky. Vyšlehala se normálně a i normálně chutnala. Ale od té doby si už na ni dávám pozor. Nevím, proč tam píší datum spotřeby, když to změní konzistenci, i když je ještě před datumem spotřeby. Proto se jí raději vyhnu, pokud si nejsem jistá, že ji budu do dvou dnů šlehat. Možná by pomohlo, ji každý den vzít a ručně protřepat a pak dát znova do lednice. Mám raději tu trvanlivou, také je v krabičce, ale ta vydrží mnohem déle tekutá.

A pro babku. Tu šlehačku pak "ildika" dala do té zmrzliny. Píše to. Také to tak dělám, když dělám domácí zmrzlinu. Smíchá se ta vyšlehaná šlehačka s jinými ingrediencemi. Ildika píše, že našlehala vajíčka a smíchala s tou šlehačkou.

Asi dělala vanilkovou. Já šlehačku přidávám i do rozmixovaného ovoce a to pak naleju do zmrzlinovače. Je výborná, lepší než kupovaná.

 

zirafka
hodnocení

2x

Zrovna dnes jsem otevřela šlehačku, termín spotřeby do 3.1. rozkvedlala jsem ten tuk, aby se spojil s tekutinou a poté jsem ohřála bez problémů a dala do bramborové kaše společně s mlékem. Nebojte se toho.

Zirafko, ale tohla tazatelka ví a sama píše, že to tak dělá. Jenomže ona ji zrovna chtěla tentokrát vyšlehat, ne dát do omáčky. ;) A to je rozdíl.

 

lidus*
hodnocení

2x

Mám právě proto, ráda tu v červené krabičce a v klidu jí vyšlehám i týden prošlou. Vyberu vše lžící.

 

hodnocení

2x
avatar clayman
Celý obsah normálně vyslehejte nebo dejte do omáčky. Nic tomu není. Výsledek bude dobrý.

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Teď se to stalo i mi. Koupila jsem šlehačku v krabičce a když jsem s ní doma zatřepala, neozval se zvuk tekutiny, ale pevné hmoty. Takže pohár se šlehačkou nebude, ale na oběd dnes i zítra bezva koprovka s vejcem. *zmateny* Příště, když budu chtít šlehačku na šlehání, v krabičce už nekoupím. Jen 33% v kelímku.


doplněno 29.12.18 06:55:

Tahle šlehačka vůbec nebudila důvěru. Vypadalo to jako kus másla s několika kapkami bělavé vody. Sama pro sebe bych si ji nenašlehala a riskovat, když se chci před návštěvou vytáhnout? To raději ne. :-D Ještě nedávno to bylo opačně. V kelímku našlehat nešla a z krabičky ano.

lidus*

Klidně šlehejte, tato šlehačka je fakt výborná, s těmi v kelímku se to nedá srovnat.

 

hodnocení

avatar bimbam

Děkuji za všechny rady a předané zkušenosti.

Šlehačku v krabičce i v kelímku kupuji poměrně často. Vlastně skoro vždy, když je v zajímavé slevě. Dávám ji do zalité polévky, do omáček, bramborové kaše a hodně do sladkého pečiva misto samostatného tuku a mléka. Ale do kávy, do pohárů či na dort šlehávám minimálně. Teď už se nebudu šlehání z některých krabiček bát.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]