Nejste přihlášen/a.
Pokud kupuji šlehačku, tak ji chci skoro vždy přidat do omáčky. Jen výjimečně ji šlehám do pohárů, do kávy atd. Někdy kupuji šlehačku v červeném papírovém kartonu, někdy trvanlivější v kelímku. U šlehačky v červeném kartonu se často stává, že je šlehačka máselnatá. Nevím, jestli je to správné slovo. Vím, že se tuk usazuje nahoře, že se smetana z mléka sbírá. Je to logické, jen nevím, jestli je to opravdu ke šlehání. Když chci dát takový obsah krabičky do omáčky či do polévky, nepřemýšlím o tom. Dnes jsem mimořádně chtěla šlehačku našlehat. Podle data měla být kvalitní do 31. 12. Ale ke šlehání se mi to nezdálo vhodné. Našlehala jsem jinou z kelímku a to načaté skončí ve vánočce nebo jiném pečivu.
Dotaz: Dá se ze šlehačky, která pár dní stála a tuk se začal oddělovat a usazovat nahoře, našlehat kvalitní šlehačka do kávy?
Z takové šlehačky běžně dělám zmrzlinu a dá se vyšlehat opravdu krásně (šlehám ji zvlášť a poté míchám s ušlehanými žloutky a bílky).
Také se mi stalo, že jsem koupila tu šlehčku v papírové krabičce, kde je napsáno "ke šlehání" a byl tam datum spotřeby, takže jsem ji hned nespotřebovala a pak, když jsem ji rozdělala, byla smetana trochu zdrcnutá nahoře a pod ní ta tekutina. Jinou jsem neměla, tak jsem to vylila do mísy a začala napřed pomalu rozšlehávat, aby se to spojilo a pak přidala obrátky. Vyšlehala se normálně a i normálně chutnala. Ale od té doby si už na ni dávám pozor. Nevím, proč tam píší datum spotřeby, když to změní konzistenci, i když je ještě před datumem spotřeby. Proto se jí raději vyhnu, pokud si nejsem jistá, že ji budu do dvou dnů šlehat. Možná by pomohlo, ji každý den vzít a ručně protřepat a pak dát znova do lednice. Mám raději tu trvanlivou, také je v krabičce, ale ta vydrží mnohem déle tekutá.
A pro babku. Tu šlehačku pak "ildika" dala do té zmrzliny. Píše to. Také to tak dělám, když dělám domácí zmrzlinu. Smíchá se ta vyšlehaná šlehačka s jinými ingrediencemi. Ildika píše, že našlehala vajíčka a smíchala s tou šlehačkou.
Zrovna dnes jsem otevřela šlehačku, termín spotřeby do 3.1. rozkvedlala jsem ten tuk, aby se spojil s tekutinou a poté jsem ohřála bez problémů a dala do bramborové kaše společně s mlékem. Nebojte se toho.
Teď se to stalo i mi. Koupila jsem šlehačku v krabičce a když jsem s ní doma zatřepala, neozval se zvuk tekutiny, ale pevné hmoty. Takže pohár se šlehačkou nebude, ale na oběd dnes i zítra bezva koprovka s vejcem. Příště, když budu chtít šlehačku na šlehání, v krabičce už nekoupím. Jen 33% v kelímku.
Tahle šlehačka vůbec nebudila důvěru. Vypadalo to jako kus másla s několika kapkami bělavé vody. Sama pro sebe bych si ji nenašlehala a riskovat, když se chci před návštěvou vytáhnout? To raději ne. Ještě nedávno to bylo opačně. V kelímku našlehat nešla a z krabičky ano.
Děkuji za všechny rady a předané zkušenosti.
Šlehačku v krabičce i v kelímku kupuji poměrně často. Vlastně skoro vždy, když je v zajímavé slevě. Dávám ji do zalité polévky, do omáček, bramborové kaše a hodně do sladkého pečiva misto samostatného tuku a mléka. Ale do kávy, do pohárů či na dort šlehávám minimálně. Teď už se nebudu šlehání z některých krabiček bát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.